Rodeo in Denmark

Naisten EM-kisat Tanskassa 7.-19.12.2010


Del 1

11.12.10

SUOMEN NAISTEN KÄSIPALLOMAAJOUKKUE TOISEEN PERÄKKÄISEEN CHALLENGE TROPHY VOITTOON

IHF:n ja EHF:n yhteisesti läpiviemä naisten Challenge Trophyn Euroopan loppuottelu pelattiin lauantaina naisten EM-kisojen yhteydessä Tanskassa. Loppuottelussa tuli vastaan Israel ja pelipaikkana oli Aalborg. Varmasti juhlava ja mieleenpainuva hetki molemmille joukkueille. Pelipuitteet ihanteelliset, valtava halli ja katsojakin 1000 lajista varmasti ymmärtävää henkilöä. Taustalla vielä koko EM-organisaattio kaikkine herkkuineen niin mikäs sen mukavampaa.

Peli alkoi Suomen osalta mukavasti. Vauhtia riitti ja vastustajaa vietiin aina 5 – 1 tilanteeseen asti. Israelin tarkoitus oli hidastaa peliä itselleen sopivaksi, ja se taktiikka sitten loppujen lopuksi onnistui. Tosin on saman tien todettava että hidastamisen lisäksi israelilaisilla oli pahana tapana huitoa kaikkea mikä eteen sattui. Suomalaiset lähtivät samaan vauhtiin mukaan ja se oli kostautua. Israel pääsi mukaan, ja suomalaisia alkoi pallo polttaa käsiä. Taukotulos kuitenkin saatiin positiiviseksi 13 – 11.

Toinen puoliaika oli aika pitkälle ensimmäisen toistoa. Suomi sai repäistyä muutaman maalin johtoaseman, kunnes jälleen vedettiin käsijarrusta. Ottelu tasoittui hiljalleen. Kun Israelin naisia alkoi ottelun loppuvaiheella väsy painamaan, niin heidän otteet sen kuin kovenivat. Onneksi erotuomarit olivat tällä kertaa ajan tasalla, ja ulosajoja tuli heille aivan oikeutetusti. Loppuminuutit Suomen naiset hallitsivat niin ettei vastustaja päässyt voittoa uhkaamaan. Lopputulos ansaitusti Suomelle 28 – 26.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, voitaneen todeta. Suomen naiset toisen kerran peräkkäin Euroopan Challenge Trophyn mestareita ja molemmilla kerroilla kaatui Israel. Tästä onkin sitten mukava jatkaa naisten EM-kisojen seuraamista Herningissä. Niin sanottu pääsarja alkaa maanantaina, joten palataan silloin kuvioihin.

naisten ch-trophy
trophy 3 tropy 2

Del 2

14.12.10
EHF Euro2010 WomenPerillä ollaan, ja tänään se sitten alkaa.

Maa on Tanska, paikka nimeltään Herning ja menossa naisten EM-kisojen ”main round” ryhmä 1. Paljon olen maailmaa kiertänyt, mutta täällä en ole aikaisemmin ollut. Herning sijaitsee keskellä Tanskan tasankoja. Asukkaita on sen verran että kaupungiksi kutsuvat. Taajamasta löytyy huoltoasema, kävelykatu ja kirkko. Ei siis mitään hätää. Ällistys oli suuri kun joulupukkikin oli ehtinyt käväistä eilen kävelykadulla. On se vaan ehtivä mies. Hotelleja tässä kaupungissa on kolme, Kaksi oli varattu Euroopan Käsipalloliitolle, joten kolmas oli sitten meikäläisille. Motelliksi tämä pytinki on ristittävä sillä huoneet ovat vajaat 10 neliötä ilman mukavuuksia. Mutta riemu oli sanoinkuvaamaton kun sisäpihalta löytyi uima-allas. Että tällainen paikka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänne tultiin kaikesta huolimatta käsipalloa katsomaan, ja sitähän täällä näkee. Sen verran vielä alkusarjojen otteluista, että ottelut menivät kutakuinkin odotusten mukaisesti. Pari yllätystä kuitenkin. Venäjän tappio ensimmäisessä ottelussa Montenegroa vastaan oli yksi sellainen, ja Saksan kotimatka jo ennen kuin turnaus pääsi kunnolla vauhtiin taisi olla aika paukku.

Eilen kuitenkin jyrähti sitten kunnolla Lillehammerissa kun Ruotsi puolusti voiton Norjasta. Pääsarjan ryhmä 2. aloitti siis eilen Norjassa, ja uskoisin että maan suru on tänään melkoinen. Vielä ei ole mitään Norjan kannalta menetetty, mutta kipeää se teki. Ottelua TV:stä seuranneena täytyy todeta että ei Norjalla ollut oikein missään vaiheessa lääkettä murtaa Ruotsin mahtavasti pelannutta puolustusta. Ruotsin osakkeet sen sijaan nousivat. Hyvin todennäköisesti vähintään 6 sija näissä kekkereissä on jo saavutettu. Jos peli-ilo pysyy heillä samanlaisena niin mitali ei ole kaukana. Katsotaan nyt sitten miten homma etenee.

Täällä Herningissä aloitettiin tänään pääsarjan ryhmä 1. ensimmäiset ottelut. Illan ensimmäinen oli Espanja vastaan Montenegro. Jonnekin oli jäänyt Espanjan pirteys. Heille olisi ollut elintärkeätä saada kaksi pistettä tästä ottelusta mikäli päästä taistelmaan mitaleista. Alkusarjan viimeinen ottelu Tanskaa vastaan antoi odottaa aivan jotain muuta kuin mitä tänään nähtiin. Kaksi väsynyttä joukkuetta palloili kentällä ja Monttenegrolla oli kovempi halu ja tahto viedä pisteet kotiin. Ottelu kyllä alkoi vauhdikkaasti, mutta varttitunnin kuluttua taso laski radikaalisti. Tästä se ei sitten koskaan muodustunutkaan turnauksen tasoiseksi koitokseksi. Montenegron osakkeet nousivat huomattavasti, mutta jos kiikarissa on mitali niin piristysruiske on paikallaan.

Toinen peli Herningissä oli Romania versus Kroatia. Kaksi aika lailla tasavahvaa joukkuetta, noin etukäteen ajateltuna, ja loppujen lopuksi näin olikin. Ottelu oli hyvin pitkälle tasapuolista, mutta Romanian pelaajien korvienväli oli terävämpi kuin Kroatian. Tasoltaan peli oli huomattavasti sähäkämpää kuin edellinen. Romania hyödynsi kaksinkamppailut terävämmin omaksi edukseen. Mielikuvitukselle oli annettu vapaat kädet, ja se ratkaisi pelin. Kroatia ajoi jääräpäisesti harjoiteltuja kuvioita jotka loppujen lopuksi oli helppo torjua. Tilanteet menivät niin lukkoon että kentällä alkoi Kroatian pelaajilla olla ahdisistunut olo. Romania on varteenotettava vastustaja kenelle tahansa. Ansaittu voitto.

esp-mne

den-rus1

rou-cro

Maanantai-illan kohokohdan piti olla Tanskan ja Venäjän välinen kamppailu. Sitähän se kyllä oli, mutta ei sellaisen kuin miksikä se sitten muodostui. Hermostunut alku kummaltakin joukkueelta, joka oli odotettavissa, ja siinä ei petetty. Tasaisesti kuitenkin edettiin kunnes Tanska sai repäistyä viiden maalin johdon ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla. Jos kyseessä olisi ollut miesten matsi, niin en olisi pannut ropoja Venäjän puolesta. Viimeistään tässä pelissä tuli kuitenkin vahvistettua se, että naisten ottelu on ratkaistu vasta loppuvihellyksen kohdalla. Tanskan etumatka hupeni muutamassa minuutissa yhden maalin johtoasemaan erätauon tultua. Toinen puoliaika oli jotain mitä en olisi uskonut näkeväni. Venäjä romahti niin täydellisesti että sitä nyt jälkeenpäin miettien on vieläkin vaikea uskoa. Venäläisten hyvä vire ensimmäise puoliajan loppupuolella antoi odotta tasaista jatkoa, mutta toisin siinä vain kävi. Venäläisiltä oli vire kadonnut täysin ja tanskalaiset ryvettivät vastustajiaan miten tahtoivat. Mahtoi punakoneen pukukopissa meteliä riittää ottelun jälkeen. Venäläisten valmentaja Trefilov ei välttämättä ole niitä hiljaisempia miehiä.

Ei muuta kun jatketaan tarkkailua jälleen huomenna.

Del 3

15.12.10
EHF Euro2010 Women”EN DEJLIG DAG”

Tätä hokevat paikalliset tällä hetkellä. Ei mikään ihme sillä viiden ottelun voittoputki ja semifinaalipaikka hallussa. Kun Ruotsi otti ja meni häviämään Ranskalle Lillehammerissa niin onhan se ihanaa. Tällä Herningissä ottelut pelataan Jyske Bank ”Boxen” hallissa johon mahtuu 12000 katsojaa. Eilen oli 11500 ja tänään saman verran. Tanskan menestyksen myötä on aivan varmaa että halli on täpötäysi EM-kisojen viimeiseen vihellykseen asti. ”Boxen” sopii loistavasti käsipallopeleille. Ihmiset ovat mukavan lähellä. Tunnelma on korkealla, ja tanskalainen osaa ottaa oikealla tavalla ilon irti.

Päivän käsipalloannos ryhmä 2:ssa alkoi ottelulla Romania vastaan Montenegro. Molemmille peli oli rratkaisevan tärkeä. Voitto merkitsisi erittäin paljon kummallekin. Taidoiltaan aika tasavahvat joukkueet, mutta pelityyliltään aivan erilaiset. Romania pyrkii nopeaan ja aika iloiseen pallotteluun, kun taas Montenegro noudattaa”hitaasti hyvää tulee” taktiikkaan. Tarkoituksena houkutella vastustaja samaan rytmiin ja siten sekoittaa heiltä suunniteltu käsikirjoitus. Romania ei tänään tuohon miinaan mennyt vaan harjoitti omaa konseptiaan, aivan viimeisiä minuutteja lukuunottamatta. Montenegro pystyi lopussa sekoittamaan Romanian korttipakan aika pahasti, ja se oli kostautua. Kahden maalin päähän Montenegro pääsi, mutta se ei riittänyt. Tässä tilanteessa Romania on se joka menee semeihin.

Illan toisena otteluna oli Espanja vastaan Venäjä. Panosta tässä pelissä oli Venäjällä. Sen oli pakko voittaa jotta pysyisi loppukahinoissa mukana. Venäjä kuitenkin menetti mahdollisuutensa jo kättelyssä. Espanja pyöritti sellaista myllyä että vajaan 10 minuutin jälkeen he johtivat jo 7 – 0. Tästä takaiskusta ei punakone koskaan selvinnyt. Loppujen lopuksi ottelussa ei ollut mitään muuta sävähdyttävää kuin Venäjän valmentaja Evgeny Trefilov. Alusta lähtien hän huusi ja sätti omia pelaajiaan kunnes EHF:n tarkkailijalle se riitti. Varoitus tuli, mutta vasta toisella puoliajalla. Siihen sitten loppui sen pelin mielenkiinto.

Pitkän päivän päätti ”Boxen”issa ottelu Tanska – Kroatia. Porukkaa oli tupa täysi ja tunnelma hipoi katon rajaa. Tanskan näytökseksi peli kuitenkin meni. Oli ihailtavan näyttävää toimintaa. Tanska näytti miten kentällä tehdään hyökkäyspäässä joka paikasta maali. Varsinkin laitapelaajat saivat kerrankin mässätä sydämmen kyllyydestä. Puolustuksessa ei oikein tarvinnut kovasti panostaa, sillä tahto ja halu oli Kroatin naisilla kadonnut. Tanska on semeissä ja Kroatialla on pienen pienet mahdollisuudet taistella paikasta 5 – 6.

Torstaina on Herningin lohkon viimeinen kierros ja Tanskan seuraksi mitalipeleihin tulee kaiken järjen mukaan Romania. Lohko 2 Lillehammerissa on vielä täysin auki. Huomenna siellä pelataan viimeinen kierros ja sitten nähdään kenelle kellot soivat. Huomenna Rodeo viettää vapaapäivää joten ylihuomenna palataan jälleen sivuille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

halli 2

del 4

11.12.10
EHF Euro2010 WomenRodeo on erittäin pahoillaan että ei saanut ”main roundin” viimeiseltä kierrokselta juttuaan tehtyä. Syy oli loppujen lopuksi aika nolo järjestäjien kannalta. Lehdistöhotellista loppui nettipuolen kapasiteetti. Yhteyksiä oli mahdoton saada. Tällaista sitä näköjään tapahtuu paremmissakin piireissä.

Naisten EM-kisojen toiseksi viimeinen päiivä alkoi sijoitusottelulla. Viidennestä ja kuudennesta sijasta palloittelivat Montenegro sekä Ranska. Tässä on ihmetelty puolin sekä toisin miksi tätä ottelua yleensä pelataan. Sijoituksella kun ei ole mitään merkitystä tulevaisuudessa. Joskus aikoinaan näillä sijoituksilla päästiin MM-kisoihin tai Olympialaisiin, nyt sinne ei ole asiaa. Itse ottelu oli aika kamalaa katsottavaa. Kaksi puhki palanutta ja turhautunutta joukkuetta. Montenegro oli jo edellisessä ottelussa antanut kaikkensa voittamalla Tanskan. Ranska jaksoi selvästi paremmin keskittyä tähän peliin. Mutta olen nähnyt heiltäkin vauhdikkaampia suorituksia. Tosiasia nyt kuitenkin on se että Ranska on näiden viitonen ja Montenegro kuudes.

Tämän pakkopullan jälkeen olikin sitten odotettavissa aivan jotakin muuta. Jos ei nyt ihan huippusuorituksia, niin ainakin kovaa puristamista pääsystä sunnuntain loppuotteluun. Semifinaalit aloitti ottelu Romania – Ruotsi. Romanian alku oli haparoivaa ja hermostunutta. Ruotsi karkasi 4 min kohdalla 4 – 1 johtoon. Ei siinä kuitenkaan kovin kauan mennyt kun rytmi löytyi ja 7 min kohdalla peli oli tasan 7. Tämän jälkeen kumpikin joukkue johti vuorotellen, korkeintaan 2 maalin erolla, aina erätauolle asti. Sinne mentiin tilanteesta 13 – 14 Ruotsille. Toinen puoliaika alkoi ihan ensimmäisen toisintona. Ruotsi repäisi pienen raon ja 19 min kohdalla Romania tasoitti. Tasaisena jatkettiin peliä, kunnes 25 min kohdalla Romanialle tuli kohtalokas 2 minuutin jäähy ja 7m tuomio. Kaikki kunnia ruotsalaisille, hermo kesti ja paikka loppuotteluun oli saavutettu kahden maalin erolla. Jäin romanialaisilta kaipaamaan sitä iloista joukkuepeliä mitä ovat tässä turnauksessa tähän asti esittäneet. Nyt meni yksityisyrittämisen puolelle. Ehkä se löytyy uudestaan pronssiottelussa. Ruotsille paljon onnea loppuotteluun.

Lauantaipäivän kohokohta olikin seuraava ottelu. Tätä peliä oikeastaan oltiin jo toista viikkoa odotettu, mutta sen piti olla vasta sunnuntaina klo 17:00. Varmaan olisikin ollut, ellei Norja olisi mennyt häviämään Lillehammarissa yhtä ottelua. Anyway ottelu alkoi väellä ja voimalla. Norja vei ja Tanska vikisi. Reilun 7 minuutin päästä Tanska sai vasta ensimmäisen maalinsa. Tämän norjalaisten alkuryntäyksen jälkeen peli sitten rauhoittui ja tasoittui, mutta hallinnastaanei Norja koskaan luopunut. Joukkueiden suurin ero on pelaajien voimassa ja koossa. Kun norjalaista otettiin niin eväskään ei liikahtanut, kun taasen tanskalainen lähti jonkin matkaa lattiaa pitkin. Kyllä tällä hetkellä Norja näyttää selvältä Euroopan mestarilta. Onnea ja menestystä Tanskalle pronssiotteluun. Tosin käsipallossa kaikki on mahdollista. Sen vuoksi se niin mielenkiintoista onkin.

Yksi asia on ainakin varma ennen huomista. Euroopan, ja miksei koko maailman, parhaat naiskäsipalloilijat tulevat Skandinaviasta. Pohjoismaat todennäköisesti ottavat värisuoran kullasta pronssiin. Onhan se aika makeeta. Ei tässä voi kuin hiukan kateellisena katsella länsinaapurien toimintaa. Kunpa meilläkin sitten joskus. Kertauksen vuoksi vielä kerran. Romania ja Tanska pelaavat huomenna pronssista. Norja ja Ruotsi mestaruudesta.

mne-fra 2 rou-swe den-nor

Tämä on sitten Rodeon viimeinen raportti Tanskan korvesta. Yhteenvetona, kisat oli hienot, pelihalli mahtava, tunnelma huipussaan ja ruoka syötävää. Majoituksen suhteen voidaan olla montaa mieltä, mutta minä en siitä nauttinut. Rodeo siirtyy Ruotsin puolelle seuraamaan miesten MM-kisoja. Ja muistakaa näiden kisojen loppuottelu tulee huomenna suomalaisesta TV:stä. Suosittelen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset