Rodeo in Qatar part 4

Käsipallon imago on pohjalukemissa, toteaa kansainvälisen Käsipalloliiton (IHF) PRC-komissio. Huolestunt komissio on ollut erityisesti puolustuspelaajien otteista kentällä.

Jotain oli tehtävä, sillä viesti katsojilta ja medialta oli selvä. Käsipallo on kontaktilaji, mutta tällä hetkellä viivapeli muistuttaa lähinnä rugbyä. Kyseinen valiokunta on syksyn mittaan keskustellut lajin huippuvalmentajien kanssa ja päätynyt viimeisessä tapaamisessaan täällä Dohassa, että viivapelissä puhaltavat nyt uudet tuulet.

On muistettava että säännöt pysyvät entisellään. Mitään muutoksia ei sen suhteen ole tehty. Kysymys on sääntöjen tarkemmasta soveltamisesta. Viivapeli puhdistetaan kaikesta epäurheilijamaisesta ja väärästä voiman käytöstä. Komissio haluaa että repimiset, painimiset, työntämiset, sitomiset ja lyönnit loppuvat tyystin.

Nämä sovellutusmuutokset päätettiin ottaa käyttöön näissä MM-kisoissa. Suurkisojen yhteydessä yleensäkin päätetään aina erotuomarilinjan painopisteistä. Siinä usein käy kuitenkin niin, että muutaman ottelukierroksen jälkeen painotukset ovat jääneet unholaan. Viivapelin vaikeuksista on kautta aikojen puhuttu ja pähkäilty. On yritetty kaikennäköisiä kokeiluja mutta erittäin laihoin tuloksin. Nyt tapahtuneet muutokset ovat aika radikaaleja, ja toivotaan että linja pitää. Komissio painottaa hyvin selväsanaisesti että nämä muutokset eivät ole ainoastaan näihin kisoihin tarkoitettu, vaan tämä viesti on tarkoitettu koko käsipallokentälle. Dohassa uudesta sovellutuksesta on pidetty tähän mennessä hyvin kiinni, ja todennäköisesti erotuomareiden linja kestää ainakin viimeiseen päivään asti. Katsotaan sitten miten finaali tullaan viemään läpi.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

Viivalla olevan hyökkääjän asemaa on selvästi parannettu. Pallollisen hyökkääjän työntäminen mistä suunnasta tahansa tietää progressiivista tuomiota. Sitominen kaksin käsin ympäri vartalon, kyynärpäiden käyttäminen ja ilmassa olevan hyökkääjän työntäminen tietää progressiivista tuomiota. Hipaisukin kasvoihin on kahden minuutin arvoinen tuomio, raskaampi osuma tietää suoraa punaista. Paidasta kiinni pitäminen tietää progressiivista.

Laitahyökkääjän pienikin koskettaminen heittotilanteessa on turmiollista. Toisaalta ei hyökkääjätkään saa viivalla ihan mitä tahansa tehdä. Takapuolella ei sovi tehdä näyttävästi itselle tilaa, samaten kyynärpäät on syytä pitää alhaalla. Myös hyökkääjän virheisiin kiinnitetään tarkempaa huomiota.

Kaikista näistä on vuosien varrella ollut mainintaa ja niihin on kiinnitetty huomiota, mutta nyt pyritään yhdellä rykäyksellä saada homma hoitoon. Näiden kisojen ensimmäisillä kierroksilla pelaajilla ja valmentajilla oli hiukan vaikeuksia ostaa tuomiot nielemättä, mutta yllättävän hyvin niihin on sen jälkeen totuttu. Tuomioiden soveltamisessa on tietenkin tullut ylilyöntejä, mutta kun näin isoja muutoksia tehdään, niin se oli odotettavissa.

IHF on siis päättänyt puhdistaa viivapelin kertaheitolla, ja tarkoituksena on saada muutos maailmalle saman tien. Rodeo kannattaa ajatusta lämpimästi, sillä eihän tuo painiminen ja repiminen hyvältä näyttänyt. Teknisesti lahjakkaalle pelaajalle annetaan nyt enemmän pelivaraa mikäli pituus ja paino eivät muuten riittäisi.

Tähän mennessä esille tulleesta on todettava että laitapuolustaja tästä sovelluksesta kärsii toistaiseksi eniten. Hän ei oikeastaan pysty tekemään mitään muuta kuin seisomaan hyökkääjän edessä tai tiellä tilanteessa kuin tilanteessa. Koskea ei saa, sillä silloin pilliin puhalletaan.
Jossain vaiheessa nämä muutokset tulevat voimaan myös siellä kotimaassa. Toivottavasti pelaajat, valmentajat ja erotuomarit ovat seuranneet näitä kisoja edes jonkin verran, sillä nyt on hyvä aika sisäistää se mitä tuleman pitää. Alku tulee olemaan hankalaa, mutta jos linja pysyy, niin siitäkin selvitään.

Cheers Rodeo

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset