Rodeo in Qatar

Niin siitä on vaan kaksi vuotta kulunut kun viimeksi tuli Barcelonassa seurattua miesten MM-kisoja. Tuntuu kuin se olisi ollut toissapäivänä. Nyt ollaan kuitenkin Qatarissa seuraamassa vastaavia kisoja, joten on se uskottava että pari vuotta on vierähtänyt edellisistä.

Tämä onkin sitten sellainen paikka jossa puitteet ovat ainakin hulppeat. Kolme upeata hallia, jotka ovat valmistuneet aivan äskettäin. Raha ei ole ollut esteenä, sillä väittävät että tämä valtio olisi maailman rikkain sellainen. En tarkkaan tiedä millä mittakaavalla se on laskettu, mutta pitänee todennäköisesti paikkansa. Liikuit täällä missä päin tahansa, niin uutta pytinkiä ollaan ympäri vuorokauden rakentamassa.

Urheiluun tämä valtio ainakin satsaa. Isoja kisoja on ollut ja on tulossa lähivuosien aikana. Hiljattain olivat uinnin MM-kisat. Tänä vuonna käsipallon MM-kisat. Ensi vuonna voimistelun vastaavat. Sitten seuraa yleisurheilun MM-kisat, ja maailman parhaat jalkapallomaat ratkovat paremmuuttaan vuonna 2022. Kruununa Qatar on anomassa vielä kesäolympialaiset vuodelle 2024. Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Näkyy se raha paikallisessa käsipallomaajoukkueessakin. Kentällä vilisee sellaisia nimiä, jotka eivät alun perin ole tästä maasta kotoisin. Kun valmentajaksi on vielä palkattu hallitsevan maailmanmestarin entinen luotsi, niin ei siinä ihan penneillä ole pelattu. Hyvin ovat isännät tähän asti pärjäilleet, joten satsaus on kannattanut.

Qatar 2015

Kisat ovat nyt siinä vaiheessa että jyvät on seulottu alkusarjan lohkoista ja varsinaiset pelit mestaruudesta ovat alkamassa. Neljä parasta maata neljästä lohkosta jatkavat pudotuspeleissä, ja ainoastaan voitolla on merkitystä. Tappio tietää armotta kotimatkaa. Sunnuntaina pelataan ensimmäiset neljä ottelua ja maanantaina seuraavat neljä. Jännitystä riittää yllin kyllin.

Näin pelataan:

MM-2015 Qatar ottelukaavio

MM-2015 Qatar ottelukaavio

Pitkästä aikaa sellaiset kisat että Rodeo ei uskalla ihan varmuudella veikata voittajaa. Viime vuosina on ollut selviä suosikkeja, mutta näissä kekkereissä ottelut ovat olleet sen verran tasaisia, että selvää ennakkosuosikkia on mahdoton nimetä. Ranska on tietenkin Ranska. Kun otteluilla on merkitystä niin jostain he löytävät uuden vaihteen. Kroatia ja Espanja eivät ole hävinneet yhtään ottelua alkulohkossa, mutta se ei välttämättä todista mitään. Ruotsi pani todella hyvin hanttiin Ranskaa vastaan, ja ilman Kim Anderssonia, joten sieltäkin saattaa vielä löytyä panostusta. Kisojen suurin yllättäjä on ollut isäntämaa Qatar, mutta mestaruuteen eivät rahkeet riitä. Suurin pettymys taasen on ollut Venäjä. Tasaisia otteluita, mutta jotakin siitä puuttuu. Viimeisessä ottelussa tappio Argentiinalle oli sitten jo limbo.

Eurooppa kuitenkin hallitsee markkinoita edelleen. Afrikasta Egypti ja Tunisia ovat jälleen palaamassa kartalle, mutta mestaruus näissä kisoissa ei tule onnistumaan. Myönteistä lajille on myös se että Etelä-Amerikasta Argentiina ja Brasilia ovat 16 parhaan joukossa. Pohjoismaat ovat pitäneet hyvin pintansa. Tanska ei ole tähän mennessä esittänyt mitään mullistavaa, mutta niin on ollut aikaisemminkin. Alku on ollut hankalaa, ja sitten on tultu kovaa. Niin voi käydä nytkin. Islanti näytti kyntensä Egyptiä vastaan, mutta riittääkö pelaajamateriaali loppuun asti, siinä hyvä kysymys. Mutta, mutta… katsotaan, ei hätäillä.

Cheers Rodeo

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset