Rodeo in Serbia

Miesten EM-kisat Serbiassa 15.-29.1.2012


Parte 1

20.1.12
2012 emMiesten EM-kisat ja Serbia.

Alkusarjat on pelattu ja tänään alkaa ”Main round”. Tämä tarkoittaa että neljästä alkusarjan lohkosta neljänneksi jääneet saivat lähteä kotiin. A- ja B-lohkon kolme parasta jatkaa ykköslohkossa Belgradissa, ja C- ja D-lohkon kolme parasta kakkosryhmässä Novi Sadissa. Missä sitten mennään. Kotiin lähtevien kohtalo on aina harmillinen, mutta näissä kisoissa jatkopaikan saaminen oli kovan työn takana. Nämä kisat taitavat olla kautta aikojen tasaisimmat. Yksikään joukkue ei ole ylivoimainen. Euroopan mestarista ei ole tietoakaan. Vanhat meriitit ovat paperia. Ranska, joka on voittanut viimeiset suurkisat aika vakuuttavalla tavalla, lähtee nollalla pisteellä kakkosryhmän viimeisenä kohti tulevia pelejä. Tanska joka oli viime vuoden MM-kakkonen lähtee nollalla pisteellä ykkösryhmän viimeisenä samalle taipaleelle.

Yllättävää kaikesta huolimatta on se että kotiin lähtevien joukossa on Venäjä. Ei ole vanha konkari Vladimir Maximov saanut hyvistä yksilöistä hiottua kunnon joukkuetta. Pohjoismaita ajatellen ikävintä oli se että Norja joutuu pakkaamaan laukkunsa. Kisat alkoivat mainiosti voitolla Sloveniaa vastaan, mutta sitten paukut eivät ihan riittäneet. Yksi tasapeli olisi vienyt jatkoon.

Jatkoon menijöistä Kroatia on voittanut kaikki ottelunsa, muut ovat menettäneet ainakin yhden pisteen. Kroatian lohko oli ehkä se helpoin, jos näin uskaltaa sanoa. Yllättävänä voidaan pitää Saksan ja Serbian suorituksia. Kumpikaan maa ei ole viime kisoissa oiken vaakuuttanut, mutta nyt ollaan täysillä pisteillä main roundissa. Isäntämaa on asiasta varmasti innoissaan. Mutta niin kuin aikaisemmin totesin, tasaista on. Tulevaa mestaria on turha lähteä veikkailemaan. Pohjoismaiden kannalta tilanne on tukala. Tanskan, Ruotsin ja Islannin on voitettava kaikki ottelunsa mikäli mielii mitaleille, ja sekin edellyttää että muut maat pelaavat ristiin keskenään. Eletään toivossa, vanhaa lausumaa käyttääkseni, käsipallossa kaikki on mahdollista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin kuin kuvista on havaittavissa, puitteet kunnon kisoille ovat hyvät. Beogradska Arena on Euroopan viidenneksi suurin, katsojia mahtuu vajaat 20.000. Pressitilat ainakin tässä vaiheessa riittävät. Katsotaan sitten kun finaalipäivä koittaa. Suomen lippukin roikkuu katon rajalla, ei tosin sen vuoksi että Rodeo on kisoja seuraamassa, vaan yhtenä kisadelegaattina toimii Tapio Arponen.

Kaksi tasapeliä ja yksi maalin voitto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Siinä iltapäivän ja illan saalis. Kertoo siitä miten tasaisia ainakin ykkösryhmän joukkueet ovat. Taistelu semifinaalipaikoista alkoi Puola – Ruotsi ottelulla. Ruotsalaisilla unelma-alku otteluun. Viisi minuuttia pelattu ja tilanne Ruotsille 3 – 0. Kahdeksan pelatun minuutin jälkeen 6 – 1 ja Puola ottaa aikalisän. Tämä ei auta vaan ruotsalaisten hyvä ote jatkuu. Puolustus toimii ja hyökkäyksissä toimitaan järjellä ja maltilla. Puolalaiset ihmeissään. Mikään ei tunnut onnistuvan. Taukojohto 20 – 9 Ruotsille.

Toinen erä kuin ensimmäisen kopio, nyt vaan hallitseva osapuoli on Puola. Viiden pelatun minuutin jälkeen puolalaiset olivat tehneet 4 maalia, Ruotsi ei yhtään. Sama tahti jatkui. Ruotsi vetäytyy. nopea kontrauspeli loppuu ja Puola lähestyy hitaasti mutta varmasti. Ruotsi ei missään vaiheessa saanut koneistoaan kuntoon. Tasapeli 29 – 29 lopputuloksena. Hatunnosto Puolalle. Ruotsi käytännössä ulkona mitalipeleistä.

Seuraava jännityspeli Tanska – Makedonia. Vauhdikas alku, ja maaleja paiskattiin vuorotahtiin. Varttitunti pelattu ja tilanne 9 -9. Katsomo elää huutaen ja laulaen. Yhdeksän kymmenestä tulee Makedoniasta. Meteli ja kannustus on niin valtava että makedonialaiset kentällä pääsevät hurmioon. Tanska hyytyy hiukan ja Makedonia pääsee kolmen maalin johtoon. Tanskalaisilla pallo hukassa erän loppuun asti, mutta Makedonia ei saa repäistyä suurempaa rakoa. Puoliaikatuölos 16 – 19 Makedonialle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tanskalaiset lähtevät toisen erän alussa kovaan taisteluun. 10 minuuttia pelattu ja ollaan jo maalin päässä.Vajaa vartti pelattu ja peli tasan. Puolustus on taas kunnossa ja Mikkel Hansenille rakennetaan maalintekopaikkoja. Mies onnistuu ja Tanska siirtyy johtoon. Vajaa kaksikymmentä minuuttia pelattu ja makedonilaiset alkavat väsyä. Kiril Lazarov pitää yksinään Makedoniaa pystyssä. Ottelun loppu huimaa taistelua. Tasapeli näyttää jo varmalta, mutta kuinka ollakaan, Tanska saa viime sekunneilla vielä pallon haltuunsa ja tekee nopealla vastahyökkäyksellä voittomaalin. Tulos 33 – 32. Makedonia on maansa myynyt, ja Tanskalla vielä teoriassa mahdollisuus mitaleille.

Illan viimeinen jännityspilleri pyöritettiin Serbian ja Saksan joukkueiden välillä. Pelin henki oli se, että ottelun voittaja saattoi jo aika varmasti pitää toisen jalkansa semifinaaleissa. Saksalaisilla oli todella kehno alku. Serbia karkasi neljän maalin johtoon. Saksalaisilla oli vaikeuksia saada pallo maaliin. Paikkoja oli yhtä paljon kuin vastustajalla, mutta osoite oli haussa. Taukojohto 12 – 7 Serbialle, täysin ansaittu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Toisen erän alku ei edelleen sujunut saksalaisilta mitenkään vakuuttavasti. Huolimatonta pelaamista niin hyökkäyspäässä kuin puolustuksessa. Vajaan kymmenen minuutin jälkeen Serbia venytteli hyökkäyksiään ja Saksa sai vähitellen juonesta kiinni. Kurottiin ero umpeen ja 19 minuutin kohdalla peli oli tasan 18 – 18. Viimeiset kymmenen minuuttia oli todella kovaa vääntöä ja tunteetkin alkoivat kiehua. Loppujen lopuksi päädyttiin 21 – 21 tasapeliin, joka taisi kummallekin osapuolelle kelpaavan.

Huikea käsipallopäivä. Makeaa mahan täydeltä. Tällaista on käsipallo parhaimmillaan. Palataan Rodeo.

Parte 2

20.1.12
2012 emTiukkaa se on kakkosryhmäässäkin

Sunnuntaina pelattiin ”main roundin” kakkosryhmän ottelut Novi Sadissa. Kroatia otti ensimmäisen tappion, Ranska hikoili voiton Sloveniasta ja Islannilla oli yllättävän helppoa Unkarin kanssa. Espanja siirtyi ryhmän ykköseksi voitettuaan taisteluottelun Kroatiaa vastaan. Siinä ei ulvova yleisökään auttanut. Tämä tietää sitä että kaikki on teoriassa vielä auki siinä ryhmässä. Voitolla Kroatia olisi varmistanut semifinaalipaikan itselleen. Tällä hetkellä voidaan vain spekuloida, mutta odotellaan mieluummin seuraavaa kierrosta. Käsipallon kannalta tilanne ei voisi olla ihanteellisempi. Jokainen peli, jokainen minuutti, jokainen hyökkäys, jokainen virhe saattaa tuoda riipaisevan surun puseroon tai sitten onnellisen tunteen jatkopaikasta. Kuka pelaa sunnuntaina Beogradska Areenassa mestaruudesta, siinä sadantuhannen Dinarin kysymys.

Serbia semifinaaleihin, Tanskalla pientä toivoa, Ruotsi ulkona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Päivän käsikirjoitus oli sellainen, jotta jännitys säilyisi viimeiselle kierrokselle, että Makedonia voittaisi ottelunsa, Saksa häviäisi ja Ruotsi kaataisi Serbian. Kaksi kolmesta meni scriptan mukaan mutta Ruotsi ei muistanut vuorosanoja. Tästä johtuen Serbia pääsi varmistamaan paikkansa mitalipeleihin.

Päivä alkoi Puolan ja Makedonian välisellä ottelulla. Puola oli päättänyt ottaa kovat otteet ja lannistaa tällä tavalla Makedonia polvilleen. Tämä ei kuitenkaan horjuttanut makedonialaisia vaan miinat otettiin vastaan, ja keskityttiin maalintekoon. Makedonia meni heti alusta karkuun. 8 pelatun minuutin jälkeen johto oli 5 – 2. Puola jatkoi sinnikkäästi vastustajan rappaamista. Olisi ehkä kannattanut keskittyä pelaamiseen niin tilanne olisi saattanut olla toisenlainen. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen Makedonian johto oli 7 maalia ja Puolan kuviot täysin sekaisin. Viimeiset minuutit tehtiin tasaisesti maaleja kumpaankin päähän ja tauolle lähdettiin tilanteesta 12 – 18 Makedonialle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ei saanut Puola hyvää lähtöä toiseenkaan erään. Yleisö ja Makedonian pelaajat olivat hurmiossa. Noin 9 minuutin jälkeen puolalaiset vihdoinkin tajusivat että järkeäkin voidaan käyttää. Peli lähti heilltä rullaamaan ja pian päästiin jo kolmen maalin päähän. Tämän jälkeen alkoi ottelun dramaattinen vaihe. Tunnetta ja valtavaa tahtoa saada pallo maaliin. Siinä samassa muutama isku sinne sun tänne. Mies maassa hoidettavana ja sitten taas jatkettiin. Puolalaiset yrittävät tehdä kaikkensa, makedonialaisilta takki tyhjenee minuutti minuutilta. Yksi on kuitenkin horjumaton. Makedonian maalivahti Borko Ristovski pitää joukkuetta pystyssä. Puola ei pääse kahta maalia lähemmäksi ja häviää ottelun 25 – 27.

Seuraavaksi astuivat kentälle Tanskan ja Saksan gladiaattorit. Peli lähti käyntiin jo totuttuun tyyliin. Saksa oli pelivireessä ja nappasi vakuuttavan 5 – 1 johdon. Tanska oli kuin vanhanlainen dieselmoottori, vaati oman aikansa että koneisto kehräsi tasaisesti. Kun se sitten saatiin kunnolla kehräämään niin Saksa olikin pulassa. Kolmentoista minuutin jälkeen ottelu oli tasan. Saksa sai hetkeksi rivinsä kasaan ja pääsi parin maalin johtoon. Vajaa 20 minuuttia ja Tanska oli tasoittanut. Tästä alkoi tanskalaisten vahva jakso. Mikkel Hansen otettiin yllättäen penkille istumaan. Olisiko tämä ollut syy että saksalaisten kuviot menivät sekaisin. Joka tapauksessa tanskalaisten nopeus ja mielikuvitusrikkaus vei joukkueen kolmen maalin johtoasemassa erätauolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tanskan dieseli yski jälleen toisen puoliajan alussa. Rytmiä haettiin jonkin aikaa ja annettiin saksalaisille mahdollisuus kaventaa. Erän puolenvälin kohdalla Saksa oli jo maalin päässä. Tanska otti aikalisän. Se tepsi sen verran että saatiin saksalaiset pois aivan iholta. Tämä riitti, eikä Saksa saanut kurottua rakoa kiinni. On todettava että erien alkuja lukuunottamatta Tanska oli niskan päällä. Saksa ei koskaan saanut heistä sellaista otetta, että olisi pitänyt painaa paniikkinappulaa. Lopputulos 28 – 26.

Päivällä suunniteltu käsikirjoitus piti tähän asti paikkansa. Kaikki näytti hyvältä ennen Serbian ja Ruotsin välistä ottelua. Nyt vain odotettiin että Svea-mamman poika näyttäisi serbialaisille Hannu Hanhen munat. Tasaista oli alku. Kumpikin joukkue pelasi varovaista ja tunnustelevaa käsipalloa. Vauhtia ei pelissä paljoa ollut. Varman päälle mentiin. Vartti oltiin pelattu ja ottelu tasan 6 – 6. Serbialaisten avuksi tuli areenan yleisö. Huuto ja laulu raikui ja serbipelaajat saivat uutta uskoa. He repäisivät muutaman maalin etumatkan. Ruotsi kuitenkin roikkui sitkeästi mukana. Puoliaikatulos 14 – 11. Ikävä kyllä Espanjan erotuomarit veivät viime sekunneilla mahdollisen kavennusmaalin Ruotsilta.

Toinen erä eikä Ruotsi löydä reikää Serbian puolustuksesta. Maaliin suuntautuvat heitot menevät heiltä harakoille. Ruotsin maalivahti Johan Sjöstrand pitää heidät kuitenkin pelissä mukana. 15 minuuttia pelattu ja naapurin pojat roikkuvat sitkeästi vielä kahden maalin päässä. Erän puolen välin jälkeen serbialaisilla pieni hyytymisvaihe, mutta yleisö tulee jälleen avuksi. Kova kannustus ja raju vihellyskonsertti autta serbialaisia pahimman yli. Kun ruotsalaisille tulee vielä pari epäonnistumista kaupan päälle niin peli oli menetetty. Kolmen maalin tappio 24 – 21, ja käsikirjoituksesta oltiin poikettu. Kaikki kunnia Serbialle. Ansaittu semifinaalipaikka.

Lajimme kannalta opettavainen päivä. Tänään nähtiin kolme aivan toisistaan poikkeavaa peliä. Ensimmäinen ottelu kovaa fyysistä käsipalloa. Toinen siistiä, nopeaa ja iloista pallokäsittelyä. Illan viimeinen hidasta ja varman päälle pelaamista. Hulvatonta viihdettä kaiken kaikkiaan. Palataan Rodeo

Parte 3

20.1.12
2012 emPieni kyynel silmässä

Eilen tapahtui Novi Sadin kakkosryhmässä sellaista jota Rodeo ei osannut odottaa. Ranska pelasi itsensä ulos mitalipeleistä. Itse asiassa koko kierros oli tavallaan yllättävä. Kroatia ja Espanja varmistivat paikkansa semifinaaleihin, ja se oli sellainen temppu jota ei olisi ihan suoralta kädeltä uskonut. Pitkäaikaisena Ranskan kannattajana Rodeo uskoi vakaasti että Gallian pojat hoitavat vielä homman kuiville. Niin ei tapahtunut ja on vain otettava lusikka kauniisti käteen. Olympiakulta, kaksi maailmanmestaruutta ja Euroopan mestaruus yhteen putkeen on saavutus jota ei hevin unohda. Tämän lisäksi herra Onestan rakentama pelityyli oli jotenkin sellainen joka toi lajiimme aivan uusia piirteitä. Pitkään muodissa ollut fyysinen viivapaini poistui ainakin vähäksi aikaa markkinoilta. Satsattiin pelin lukemiseen ja vastustajan heikkojen kohtien hyväksikäyttämiseen. Tämä toi menestystä neljäksi vuodeksi.

Toisaalta, nyt kun yö on järkytyksen jälkeen nukuttu, niin käsipallon kannalta se oli ehkä sittenkin hyvä asia, että Ranska otti turpiinsa. Saadaan uusia maita ja ajatuksia päivänvaloon. Oli tuleva mestari kuka tahansa, niin sen se maa on ansainnut. Nämä kisat ovat näyttäneet että maailman huippu on tasaista. Kuka tahansa voi tästä joukosta päihittää kenet tahansa kun kaikki menee putkeen.

Serbian kaveriksi Tanska semifinaaleihin.

Jos petti Ranska niin ei pettänyt Tanska. Pisteettömänä ”main roundiin” lähetenyt dynamiittijoukkue teki sen mitä ei oikein pystytty uskomaan. Pääkierroksella kolme voittoa ja muiden maiden sopivasti ristiin pelaaminen vei tanskalaiset puolustamaan Pohjolan värejä kullasta ja kunniasta.

Iltapäivän ensimmäinen ottelu oli kuitenkin Puolan ja Saksan välinen. Saksan toiveet olivat korkealla. Alkulohko oltiin pärjätty hyvin ja joukkue oli muutenkin hyvässä vireessä. Toiveet mitalipeleistä olivat hyvin realistiset. Ottelun alku oli varovaista ja varman päälle pelaamista. Katsottiin ja tunnusteltiin. Puola oli nopeampi ratkaisuissaan ja Saksa rakenteli hyökkäyksiään maltilla. Kaikesta huomasi että panokset olivat korkeat. Erän puolessavälissä Puola oli saanut pienen yliotteen ja kolmen maalin johdon. Saksa oli selvästi alakynnessä. Saksa otti aikalisän. Koska Puola oli heti alusta lähtien ottanut Saksan Holger Glandorfin miesvartiointiin saksalaisten oli keksittävä jokin vastalääke. Saksan ratkaisu oli rakentaa hyökkäyksensä laitahyökkääjien varaan. Riskialtis veto mutta toi tulosta. Saksa sai tasoitettua pelin 25 minuutin kohdalla. Puola hiukan ihmeissään ja otti oman aikalisänsä. Mitään ratkaisevaa ei kuitenkaan tapahtunut ja tauolle mentiin Puolan 18 – 17 johdossa.

Puolan miesvartiointi jatkui toiseellakin puoliajalla. Saksan takamiesten pelinrakentelu ei onnistunut. Energiaa kului valtavasti. Viivapelaajien ansiosta pysyttiin pelissä mukana. Puolalaiset olivat kuitenkin aina askeleen edellä. Erän puolessavälissä Puola jo neljän maalin karkumatkalla. Saksa kuitenkin taisteli. Puolalle tulee huolimaton jakso ja saksalaiset tasoittavat pelin 23 minuutin kohdalla. 25 minuutin jälkeen Saksa menee maalin johtoon. Sitten tapahtuu sellainen asia jota ei saisi tällä tasolla tapahtua. Otteluun määrätyt espanjalaiset erotuomarit antavat Saksalle jäähyn joka oli hyvin kyseenalainen ja taittoi Germaanien niskan. Tästä tuomiosta ei Saksa toipunut ja semifinaalipaikka oli mennyt. Puolan voitto 33 – 32. Siinä meni saksalaisilta myös Olympiakarsintapaikka saman tien.

Päivän toinen ottelu oli sitten se kaikkein jännittävin. Tanska vastaan Ruotsi. Tanskalla kyse semifinaalista ja Ruotsilla ei oikeastaan kyse mistään. Tanska aloittaa nopean tempon pelityylin ja ruotsalaiset ottavat kevyen maltillisesti. Tasaisesti edetään erän puoleen väliin asti. Tämän jälkeen tanskalaiset kiertävät turboa puoli kierrosta lisää ja saavat muutaman maalin eron vastustajiin. Reilun kahdenkymmenen minuutin jälkeen ero on jo neljä maalia. Ruotsalaiset eivät pahemmin pane hanttiin. Ilkeästi voisi sanoa että Pohjoismainen yhteistyö sujuu mainiosti. Tanskalaisten esitys aina hetkittäin todella nautittavaa. Pallo ja mies liikkuvat yhdessä ja erikseen kuin rasvattu. Ruotsi putoaa lopullisesti kyydistä ja puoliaikatulos 18 – 11.

Toinenkin erä alkaa hyvin sopuisissa merkeissä. Pallo liikkuu tanskalaisten tahdissa ja Ruotsi seuraa hyvin vierestä. Ruotsalaiset olivat jo Olympiakarsintapaikan ansainneet joten eihän tässä hätä ollut sen suurempi. Lopputulos Tanskalle 31 – 24. Pieni yksityiskohta kannattaa kuitenkin mainita. Tanskan Lars Christiansen pelasi 335 maaottelunsa. Se ei ehkä niin ihmeellistä, mutta mies teki 1500:nen maalinsa tässä ottelussa. Tämä lienee jopa maailmanennätys. Täytyypä tarkistaa asia jostakin. On siinä palloa jonkun verran pyöritelty.

Illan päätti Serbian ja Makedonian välinen peli. Ottelussa ei oikeastaan minkäänlaista panosta. Serbia oli jo semeissä ja Makedonia pelasi kunniasta. Ottelu oli tähän asti näkemistäni peleistä huonoin. Serbia peluutti vaihtomiehiä ja säästeli tykit perjantain peliin. Makedonia yritti vauhdilla rynnätä Serbian yli, mutta ei siinä oikein ajatusta ollut mukana. Loppujen lopuksi Makedonia kuitenkin korjaa voiton itselleen luvuin 19 – 22.

Tänään oli mahtavaa nähdä, että kuilun partaaltakin voi nousta vielä taistelemaan siitä kirkkaimmasta. Todella mahtava esitys tanskalaisilta. Jos tämä kaikki oli vielä harkittua, niin siihen ei kyllä usko Erkkikään. Edessä sitten kamppailut mitaleista. Espanja kohtaa Tanskan ja Serbia Kroatian. Halli toivottavasti täynnä plus muutama sata hampaisiin asti varustautunutta kommadopoliisia. Palataan. Rodeo

Parte 4

20.1.12
2012 em2012 EM-kisojen päänäyttämö Belgrad

Belgrad on maantieteellisesti siinä kohdassa missä Sava joki yhtyy Tonavaan. Jokia pitkin täältä pääsee itäsuuntaan Mustalle merelle ja länsisuuntaan vaikkapa Atlantille. Asukkaita Belgradissa reilu puolitoista miljoonaa. Kaupunki on jakautunut Sava joen kummallekin puolelle. Vanhempi osa ja kaupungin keskusta on joen länsipuolella ja Uusi Belgrad itäpuolella. Kesällä tämä kaupunki saattaa olla hyvinkin mukava ja ilmeeltään iloisempi kuin mitä juuri tällä hetkellä. Räntää on tullut jo toista päivää ja se antaa jo siitä syystä synkän kuvan. Tässä tuli tuhlattua yksi vapaapäivä kiertoajeluun, ja täytyy myöntää että ei oikein kaunista kuvaa kaupungista tullut. Kaupungin keskusta on murrosvaiheessa. Vanhan viereen rakennetaan uutta. Taannoisten Nato-pommitusten jäljet näkyvät selvästi keskustassa, ja oppaan mukaan ne saatetaan sinne jättää, muistutuksena tuleville sukupolville. Ei nyt välttämättä ihan sympaattinen näky, mutta vastaa ehkä tarkoitustaan. Vanha itäblokin rakennustyyli ja siihen kuuluva harmaus antaa toistaiseksi masentavan vaikutelman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sava joen itäpuolella oleva Uusi Belgrad on jo toisen tyylinen. Sinne on rakennettu kaupungin uudentyylinen business-center hienoine lasitorneineen. Muutama suurehko kauppakeskus merkkimyymälöineen. Amerikkalaiset isot hotelliketjut ovat myös rakentaneet tänne omat asuntolansa. Tällä puolella jokea on myös EM-kisojen päänäyttämö Beogradska Arena. Joten ei syytä huoleen. Ihmiset tuntuvat olevan hyvin kielitaitoisia. Pulaan ei sen suhteen pitäisi joutua. Mikä on miehiään serbialainen on vielä arvoitus. Näin lyhyt visiitti ei sitä kerro. Huono maku vain jäi heti kättelyssä suuhun. Tulomatkalla Rodeo otti taksin lentokentältä hotellille. Taksamittarin hinta näytti aika rasvaista summaa niinkin lyhyestä matkasta. Jälkeenpäin selvisi että taksamittaria oli kopeloitu ja hinta kolminkertainen. Jos niinkin kokenut kiertäjä kuin Rodeo menee tällaiseen vipuun, niin saa syyttää kyllä itseään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

EM-kisat ja kahdestoista pelipäivä

Päivän ensimmäinen ottelu Makedonia vastaan Slovenia. Siinä pelissä ratkaistiin kisojen viides ja kuudes sija. Tämän lisäksi voittajalle oli tiedossa varma paikka Lontoon olympialaisten karsintapeleihin. Tässä joutuu varmasti toistamaan itseään moneen kertaan, sillä kisat ovat siinä vaiheessa että joukkueet ovat sietokykynsä rajoilla. Tässäkin ottelussa kaksi väsynyttä kokoonpanoa taisteli lähinnä olympiakarsintapaikasta enemmän kuin kisojen viidennestä sijasta. Kaikki kunnia molemmille joukkueelle, sillä yritystä riitti kummaltakin. Joukkueet tuntuivat olevan niin rikkinäisessä kunnossa että pelaamisesta ei välillä tahtonut tulla mitään. 7m heittoja oli valtava määrä. Vapaaheittoja tuplasti enemmän kuin normaalisti, ja aikamoisia keskittymisvaikeuksia nopeisiin tilanteisiin. Makedonia halusi kuitenkin voittoa enemmän ja vei ottelun maalin erolla kotiin. Onneksi olkoon EM-kisojen viidennestä sijasta ja karsintapaikasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We are red, we are white, we are Danish dynamite

Tämä iskulause tuli mieleen kun Rodeo vuosia sitten juhli tanskalaisten kanssa jalkapallon Euroopan mestaruutta. Samanlainen kutina oli nytkin. Silloin se päättyi parhaaseen mahdolliseen tulokseen, ja samaan uskotaan nytkin. Peli sinänsä ei loppujen lopuksi ollut mitään kaunista katseltavaa. Kumpikin joukkue pelasi itselleen täysin tavanomaisesta poikkeavaa tyyliä. Taso oli kehnonlainen, mutta jännitys säilyi loppuun asti. Tanskan huikea nousu alkulohkoharhailun jälkeen oli ennen näkemätöntä, itse asiassa yhdenlainen ihme. Ottelussa myös suomalaista väriä. Tapio Arponen oli saanut kunnian olla ottelun ”EHF observerina”

Ottelu alkoi erittäin varovaisella palloittelulla. Selvää hermoilua havaittavissa. Pallo poltti näppejä. Tanskalaisten kolme totaalista harhasyöttöä ensimmäisissä hyökkäyksissä antoi espanjalaisille otteen. Reilu 13 minuuttia pelattu ja espanjalaisten johto 3 – 6. Tanskalaisten aikalisä. Tämä auttoi. Tanska nopeutti peliään ja tulosta syntyi. Etumatka kurottiin hiljalleen umpeen, mutta virheitä tapahtui kuitenkin luvattoman paljon. Espanja on vaisu. Arkailevaa peliä. Tuttu ryminä ja fyysinen ylivoima on tipotiessään. Erän viimeisellä minuutilla Tanska menee maalin johtoon. Tanska saa yliajalla vapaaheiton ja Mikkel Hansaen täräyttää kahden maalin johtoaseman puolustuksen käsien välistä. Tilanne 12 – 10.

Toinen erä ja Espanjan poika edelleen hermona. Heitot menee minne sattuu. Aristeleva ote jatkuu. Reilu kuusi minuuttia pelattu ja Tanska jo 16 – 12 johdossa. Tähän asti espanjalaisilla ollut erittäin korkea puolustus, joka on antanut tanskalaisille hyvät tilat viivapelaajille. Espanja laskee puolustustaan ja Tanska vaikeuksissa. Espanja saa kurottua eroa umpeen. 11 minuutin kohdalla Tanska otta todella tyhmän jäähyn. Espanja kahden maalin tuntumaan ja mukana pelissä. 18:30 pelattu ja Espanja tasoittaa. Tämän jälkeen kolme nopeaa vastahyökkäystä tanskalaisilta ja kolmen maalin rako. Tanska ryhtyy ajallisesti venyttämään hyökkäyksiään, ja se on kostautua. Espanja pääsee maalin päähän mutta ei saa tasoitettua. Finaalipaikka Tanskalle luvuin 25 – 24. ”Dejlig”

Hurmos ja kotiyleisön meteli veivät Serbian finaaliin

Hallissa noin 19.000 Serbian kannattajaa. Muutama sata paikallista Karhu-koplapoliisia ja satoja muita turvamiehiä. Yllättävää kyllä Kroatian kannattajia vain kourallinen, ja nekin hyvin eristettynä. Meteli on huumava. Siinä lähtökohta illan toiseen semifinaaliin. Yleinen mielipide että Kroatia hoitaa itsensä loppuotteluun. Serbialla ei pitäisi olla eväitä tämän ottelun voittoon. Aikaisemmissa otteluissa Serbialla ollut otteluiden loppuvaiheessa ongelmia fysiikan suhteen. Kaikki piti olla selvää.

Serbia oli päättänyt taistella. Tasaisesti edettiin. Kroatia teki maaleja nopeilla ratkaisuilla, Serbia rakensi pitemmän kaavan kautta. Eroa ei tahtonut tulla. Tiukkaa väntöä puolin sekä toisin, Kroatia ihmeissään. Jos Serbian energiakulutus oli suurta, niin uutta voimaa saatiin yleisön kautta. Sen ansiosta pysyttiin ensimmäinen erä Kroatian iholla. Kroatia kaikesta huolimatta niskan päällä. Taukotulos 13 – 14.

Toisen puoliajan Serbia aloittaa vahvasti. Tullaan tasoihin ja mennään ohi. Kroatia ihmeissään ja pallo hukassa. Serbian painostus jatkuu eikä Kroatia löydä vastalääkettä. Toisesta erästä pelattu jo puolet ja Kroatia alkaa olla epätoivoinen. Katsomo pauhaa ja Serbia hurmiossa. Eroa vastustajaan on jo neljä maalia. Kroatia ottaa aikalisän. Ei auta, kroatialaisten pää alkaa painua ja usko horjuu. Serbialaisten voitontahto on niin kova että periksi on annettava. Kroatian peli puuroutuu ja ratkaisut ovat heikkoja. Paljon käsittämättömiä ratkaisuja ja luvattomia virheitä. Kroatialla kokovartalokipsi, eikä sitä saa millään murrettua. Serbian voitto 26 – 22 ja sunnuntain finaali plakkarissa.

Ei olisi Serbian pojalta moista uskonut, mutta niin siinä vain kävi. Hirmuinen voitontahto ja valtava kannustus saa ihmeitä aikaan. Parhaat onnittelut heille siitä. Finaalipaikka Tanskaa vastaan oli työvoitto yleisön avustuksella. Sunnuntaina katsotaan miten tanskalaisten korvienväli kestää paikalliset paineet. palataan. Rodeo.

Parte 5

20.1.12
2012 emEUROOPAN MESTARUUS PALASI POHJOLAAN!!!!

Jännäksi meni, mutta EM-lautanen matkusti Tanskaan.

Käsittämätöntä miten toivottoman alkusarjan jälkeen noustaan tällaiseen saavutukseen. Vaatii pelaajilta ja valmennukselta kylmää suhtautumista ja ennenkaikkea uskoa omaan suoritukseen. Jos Hans Lindberg ei olisi tehnyt Makedoniaa vastaan viimeisellä sekunnilla voittomaalia niin Tanska olisi ollut jo muutaman päivän kotona. EM-historiaa tässä varmaan tehtiin, mutta mikä sen maukkaampaa. Lautanen tuli Pohjolaan, ja Skandinavian käsipallo on jälleen kunniassaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse ottelu ei missään vaiheessa näyttänyt käsipallon hienouksia, mutta taktisesti tanskalaisilta loistosuoritus. Alku oli serbialaisilta hermoilua. Harhasyöttöjä ja teknisiä virheitä. Tanska sai näennäisesti otteen peliin. Serbia yritti sekoittaa tanskalaisten peliä ottamalla aina välillä Mikkel Hansenin erikoisvartiointiin.Ilmeisesti tämä oli odotettua ja se ei pahemmin Tanskan rytmiä häirinnyt. Tanskalaiset saivat turvallisen kahden maalin johdon joka rauhoitti heidän peliään. Hyökkäyksiin lähdettiin erittäin maltillisesti, ja kun aikapeli oli viittä vaille, niin laitettiin ruletti päälle. Serbialainen yleisö yritti kaikkensa mutta samaa henkeä kuin Kroatiaa vastaan Serbia ei saanut aikaan. Tanskalaiset olivat katsoneet tarkkaan serbialaisten kuviot nauhalta ja puolustus saatiin toimimaan. Serbian maalivahti Darko Stanic oli kuitenkin päättänyt ettei tätä ottelua ole vielä pelattu ja piti joukkueensa mukana pelissä. Ensimmäinen puoliaika edettiin kahden maalin erolla tauolle asti. Tanskan johto 7 – 9.

Pieni yliote tanskalaisilla jatkui toisellakin puoliajalla. Mihinkään ei ollut kiire, ja vaikka vastustaja välillä pääsi lähelle niin hermot hallittiin kylmän viileästi. Pelikellon näyttäessä 6 minuuttia ja 31 sekunttia Tanska otti todella tyhmän ja turhan jäähyn. Serbia pääsi peliin mukaan. Tuli ottelun kriittinen vaihe. Tanskalaisten hermo kesti. Hyökkäykset rakennettiin edelleen rauhassa ja maltilla. Kun tuli ratkaisun paikka niin se pyrittiin ratkaisemaan onnistuneesti. Tanskan puolustus ei pettänyt. Serbian hyökkäykset luettiin oikein ja isäntämaan pelaajilta kului valtava määrä energiaa. Erän puolessa väliissä tanskalaisilla kolmen maalin johto. Hätää ei tuntunut olevan. Pari nopeaa vastahyökkäystä, ainoat koko ottelun aikana tanskalaisilta, ja ero oli neljä maalia. Yleisö tulee Serbian avuksi vihellyksineen ja saa puhtia isäntämaan pelaajiin. Päästään maalin päähän. Juutin pojan hermo kestää tämänkin ja vihollinen pidetään selän takana. Ottelu pysyy sitkeästi heidän hallussaan. Viimeiset hetket taistellaan puolin sekä toisin mutta mestaruus oli tällä kertaa määrätty kuningatarkunnalle. Taktinen riemuvoitto luvuin 19 – 21. Vilpitön onnentoivotus. Toivotaan että taitokäsipallo jatkaa tulevaisuudessakin voittokulkuaan.

Kroatia ilman suurempia vaikeuksia pronssille.

Areenan ensimmäinen peli oli taistelu pronssista. Rehellisesti sanottuna siitä ei koskaan tullut kunnon taistelua. Kroatia oli ensi hetkistä lähtien niskan päällä ja Espanja katseli saamattomana vierestä. Jo semifinaalissa oli havaittavissa että espanjalaisilta oli terävyys kadonnut. Peli Tanskaa vastaan oli aivan jotain muuta kuin mitä oltiin Iberian kasvateilta nähty siihen asti. Sama tahti jatkui myös tässä ottelussa. Satakiloiset takamiehet olivat pumpulia. Jalat eivät totelleet yläpään käskyä tai sitten päinvastoin. Kun 15 minuuttia oli pelattu niin Kroatian johto oli jo 9 – 4. Espanjan halu ja tehokkuus oli syöty. Espanja otti aikalisän. Peli saatiin hetkeksi kasattua ja tuntui jo siltä että lääke Kroatiaa vastaan olisi löytynyt. Etumatka saatiin kavennettua yhteen maaliin. Tauolle lähdettiin Kroatian johdossa 13 – 12.

Toinen erä alkoi Espanjan tasoituksella. Hetken piristys puutui ja Kroatia repäisi uudestaan kolmen maalin eron. Espanjan uusi tuleminen osoittautui ohimeneväksi. Hyökkäys pysähtyi Kroatian muuriin ja usko valoisampaan tulevaisuuteen hiipui. Kroatia nakutti maaleja ja pian ero oli jo kuusi maalia. Tästä ei koskaan kunnolla toivuttu. Oli hetkiä kun pyristeltiin vastaan, mutta varsinaista uhkaa Espanja ei Kroatialle ollut. EM kisojen pronssimitali tuli luvuin 31 – 27. Paljon onnea siitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

EM-kisajärjestelyt Belgradissa

Belgradin arena on valmistunut vuonna 2007. Katsojia käsipallotapahtumaan mahtuu lähes 20.000. Vaikka halli on iso kokonaisuus niin yleisö on kuitenkin mukavan lähellä pelitapahtumaa. Aivan piippuhyllystä ei tullut kokemusta, mutta metelistä päätellen hekin näkivät jotain otteluista. Turvallisuus oli viety äärimmilleen. Turvamiesten lisäksi otteluissa kiersi poliiseja ja viimeisen päälle varustautuneita mellakkapoliiseja. Tämäkään ei riittänyt vaan siviiliasuisia poliiseja oli ujutettu myös yleisön joukkoon. Katsojat joutuivat siisään tullessa kävelemään metallipaljastimen läpi, taskut ja laukut tarkastettiin. Tupakat, nuuskat, sytyttimet ja kaikki sellainen joka tuntui sopimattomalta otettiin talteen. Noutaa sai ottelun jälkeen. Tästä huolimatta ainakin yksi soihtu saatiin palamaan semifinaalien aikana. Katsomoon ei saanut viedä pulloja eikä juoma-astioita, mutta miten kävikään, Serbian oma pelaaja sai pullosta päähän. Pullon osoite oli tosin kroatialaispelaajan pää, mutta pyyhälsi siitä ohi.

Lehdistöllä oli tarpeeksi tilaa työskentelyä varten niin katsomon kuin pressikeskuksen osalta. Monella televisioyhtiöllä oli lisäksi omat studiot. Pressikeskuksen ja lehdistökatsomon välimatka oli huonosti suunniteltu. Keskuksesta olisi päässyt suorinta tietä katsomoon hetkessä, mutta järjestäjät juoksuttivat toimittajia yleisökatsomon halki kohti kattoa ja sieltä hallin käytävää pitkin vielä pitkän matkaa ennen kuin päästiin omalle osastolle. Järjestäjien pakollinen snack-tarjoilu ei myöskään kehuja saa. Parit nakit kaalin ja kylmän muusin kera styroksipakkauksessa ei nälkää vienyt eikä ruokahalua nostanut.

Euroopan Käsipalloliiton osuus oli erittäin hyvä. Tilastokoneisto kentän laidalla toimi ja tuloksia saatiin hyvinkin nopeassa aikataulussa. Haastattelut ja tilastot ilmestyivät kohtuullisen ajan jälkeen myös nettiin, joka helpotti juttujen tekemisessä. EHF piti lauantaina yhteisen palautetapaamisen lehdistön kanssa, jossa se halusi kuulla ruusuista ja risuista. Ensimmäinen laatuaan ja hyvä oivallus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvät naiset ja herrat, nämä kisat on sitten nähty. Katsotaan mihin tilaisuuteen nokka vie tulevaisuudessa. Ehkä sieltä sitten taas lisää. Hiihtokelejä toivottaen. Rodeo

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset