Rodeo in Spain

Miesten MM-kisat Espanjassa 11.-27.1.2013


Rodeo soon in Spain

10.1.13
espanja mm-logoIsäntämaa Espanja janoaa toista MM-kultaansa

Tänään 11. tammikuuta klo 19:00, paikallista aikaa, se jälleen alkaa. Espanja kohtaa avausottelussa Algerian. Kyseessä 23:net miesten käsipallon MM-kisat ja paikkana Madridin Caja Magica halli. Näin se on taas kaksi vuotta kulunut siitä kun Ruotsin Malmössä Ranska riemuitsi voittoaan jatkoajan jälkeen Tanskasta. Se oli huikea trilleri joka ei kovin hevillä jää unholaan. Tällä kertaa kisat pelataan Espanjassa ja odotettavissa varmasti yhtä jännittävä loppuhuipennus.

Näitä MM-kisoja on tähän mennessä Eurooppa hallinnut aika mennen tullen. Vain kaksi kertaa kisahistorian aikana on Euroopan ulkopuolinen maa yltänyt neljän parhaan joukkoon. Vuonna 2001 Egypti oli Ranskassa pelatuissa kisoissa neljäs, ja saman sijan sai Tunisia vuonna 2005 kotikisoissaan. Tällä kertaa taitaa käydä samalla tavalla. Eurooppaa vie mitalit, eikä ulkopuolisilla ole siihen paljon sanomista. Mitalitilastoa johtaa muuten naapurimaa Ruotsi. Sillä on kaikkiaan 11 MM-mitalia (4 kultaa, 3 hopeaa, 4 pronssia). Toisena on Ranska 8:lla mitalilla (4 kultaa, 1 hopea, 3 pronssia), ja kolmantena tilastossa on Romania 6:lla mitalilla (3 kultaa, 3 hopeaa). Eniten kisaosallistumisia on myös Ruotsilla ja sitten Saksalla. He ovat taistelleet menestyksestä 21 kertaa. Kolmantena listalla on Tanska joka on kisaillut maailmanmestaruudesta 20 kertaa. Tällä kertaa Ruotsia ei kisoissa nähdä, sillä se hävisi kaksiosaisen karsintaottelunsa maalilla Montenegroa vastaan. Saksa taasen pääsi nipin napin mukaan voitettuaan kolmen maalin erolla ottelunsa Bosnia-Herzegovinaa vastaan. Tanska sen sijaan jyrää näissä kisoissa hallitsevana Euroopan mestarina.

MM-kisojen 4 alkulohkoa pelataan neljässä eri kaupungissa. Lohko A pelaa ottelunsa Granollersissa, lohko B Sevillassa, lohko C Zaragozassa ja lohko D Madridissa. Kussakin lohkossa pelaa kuusi joukkuetta. Näistä 4 parasta jatkaa pudotuspeleihin ja kaksi viimeistä pelaa sijoituspelinsä ns. President’s Cup lohkossa. Pudotuspelien voittajat pääsevät neljännesvälieriin ja siitä voittajat semifinaaleihin. Pudotuspelien paikkakunnat ovat Zaragoza ja Barcelona. Semifinaalit ja mitaliottelut huipentuvat viikonloppuna 25 – 27. tammikuuta Barcelonassa.

Kuka sitten on alkulohkojen neljän parhaan joukossa? Se onkin hyvä kysymys. Ennustaminen on mahtava tapa munata itsensä, ja varsinkin käsipallossa, missä kaikki on mahdollista. Rodeo lähtee varovaisesti liikkeelle. Lohkossa A pelaavat Saksa, Argentiina, Brasilia, Ranska, Montenegro ja Tunisia. Saksa, Ranska ja Montenegro lienevät varmoja jatkajia. Argentiina oli Ruotsin kisoissa vahvassa vedossa ja meni siellä pudotuspeleihin, mutta veikataan kuitenkin että Tunisia ottaa neljännen jatkopaikan. Lohko B:n maat ovat Chile, Tanska, Islanti, Makedonia, Qatar ja Venäjä. Tästä lohkosta menevät eurooppalaiset joukkueet jatkoon. Lohko C:ssä ovat Saudi Arabia, Valko-Venäjä, Etelä-Korea, Slovenia, Puola ja Serbia. Slovenia, Puola ja Serbia ovat jatkossa, mutta neljännestä paikasta taistelevat Valko-Venäjä ja Etelä-Korea. Ajatus kallistuu Etelä-Korean puoleen. Neljännessä eli D-lohkossa kisailevat Algeria, Australia, Kroatia, Egypti, Espanja ja Unkari. Euroopan maat ovat jatkajia ja viimeisen paikan ottanee Egypti.

Pudotuspeleistä Rodeo ei lähde arvailemaan mitään, sillä lohkosijoitukset sekoittavat pakkaa sen verran että Erkkikään ei ota siitä selvää. Ketkä pelaavat semifinaalissa? Sitä on aina mukava spekuloida. Niin kuin otsikossa tuli todettua Espanja haluaa itselleen kullan hinnalla millä hyvänsä. Sen hyvät esitykset viime EM-kisoissa olivat selvä varoitus muille maille. Kaiken lisäksi kotikisat ja fanaattinen yleisö siivittävät aina isäntäjoukkuetta yliluonnollisiin suorituksiin. Se on todettu jo monissa kisoissa. Ranska on vahva, mutta onko tarpeeksi vahva. Muistutus kuolevaisuudesta tuli Serbian EM-kisoissa missä Ranska jäi lehdellä soittelemaan. Jostain sitä asennetta ja tahtoa löytyi jälleen olympiakisoissa. Voitto niissä karkeloissa todisti että vanhakin nuortuu kun panokset ovat tarpeeksi isot. Kroatia on aina varteenotettava tekijä. Sitä ei pidä missään nimessä unohtaa. Neljänneksi semifinaalijoukkueeksi täytynee nostaa Tanska. Kulta EM-kisoissa on kovaa valuuttaa, mutta olympiakisojen limboilu ei saa toistua. Niin kuin tuli todettua, kaikki riippuu ja roikkuu alkulohkojen sijoituksista. Pudotuspeleissä vastaan saattaa astua joku edellä mainituista maista ja se kisa oli sitten siinä. Mikä maa olisi sitten se onnellinen kisavoittaja? Rodeo kallistuu Espanjan suuntaan.

Spekuloinnit sikseen. Tänään se alkaa ja paras voittakoon. Ottelut on netissä nähtävissä, mutta näillä näkymin stream-lähetykset ovat maksullisia. Noin 40 euron hintaan saa koko kisapaketin. Lisää infoa saa seuraavasta osoitteesta. http://www.handball.livesport.tv/about

Rodeo ryhtyy tässä hiljalleen pakkailemaan matkalaukkuaan ja suuntaa itsensä ensi viikolla kohti Barcelona nimistä kaupunkia. Tunnelmia ja näkymiä sieltä sitten lisää.

Hasta la vista Rodeo

Rodeo almost in Spain

14.1.13
espanja mm-logoSuosikit ovat pitäneet pintansa

Kaksi kierrosta on alkulohkoissa saatu täyteen ja Espanjasta ei mitään maata mullistavaa. Ennalta vahvat käsipallomaat ovat säilyttäneet kilpensä tahrattomana ja näyttäneet että heitä ei kovin helposti yllätetä. Tosin Kroatia oli ensimmäisen erän Algeriaa vastaan pienissä vaikeuksissa, mutta syy lienee että otteluun tuli mentyä takki auki ja kakkosketjulla.

A-lohkon johdossa on Ranska kahdella voitolla. Olympiavoittaja on osoittanut että jalat ovat toistaiseksi tukevasti maan pinnalla. Ensimmäinen ottelu Tunisiaa vastaan ei ollut helppo, mutta on heti myös mainittava että Tunisia on kova luu tässä lohkossa. Saksa sai tuntea sen nahoissaan häviämällä muutamalla maalilla. Tosin Saksa saa pitkälti syyttää myös itseään. Maalinsaantitilanteita oli mutta niistä tuli tuhrittua luvattoman paljon. Tällä hetkellä Ranskalla on 4 pinnaa ja neljällä muulla joukkueella kaksi. Ainoastaan Montenegro on hävinnyt kummatkin ottelunsa. Montenegron vaisu esiintyminen on yllättävää. Pudottihan se sentään Ruotsin kisoista. Saksa saa toisaalta kiittää Brasiliaa siitä että se meni voittamaan Argentiinan. Pudotuspelejä ajatellen tappio Tunisiaa vastaan ei näin ollen vielä maailmaa kaatanut. Argentiina on kuitenkin lyötävä.

B-lohkossa Tanska on johtotähtenä. Toisen kierroksen ottelu Venäjää vastaan näytti jälleen että huoleton pelityyli on mukavasti tallella. Kun sitten yhtäkkiä tarvitaan sataprosenttinen panostus, niin sitäkin löytyy. Toisen puoliajan keskivaiheella pantiin noin 10 minuutin tanskalaisruletti pyörimään ja Venäjä oli polvillaan. Makedonia on myös neljässä pisteessä ja vahvasti toinen jalka pudotuspeleissä. Vastassa ovat olleet todennäköisesti lohkon häntäpään joukkueet, mutta ne pisteet ovat tässä vaiheessa kuitenkin kaikki kotiin päin. Islanti otti ja meni häviämään Venäjälle. Se oli pienehkö yllätys. Tosin ei Islannilla pitäisi olla hätää pudotuspelejä ajatellen. Pisteet vielä Qatarilta, niin se taitanee riittää.

Zaragozassa pelattava C-lohko on tukevasti eurooppalaisten käsissä. Slovenia, Serbia ja Puola ovat hoitaneet itselleen kaksi voittoa ja lienevät knockout peleissä. Lohkon neljäs sija on kahden kauppaa. Rodeo ennusti viimeksi että Etelä-Korea olisi vahvoilla, mutta vedetään sanoja hiukan takaisin. Valko-Venäjä on esittänyt niin Puolaa kuin Serbiaa vastaan erittäin hyviä otteita, joten eteläkorealaisilla saattaa olla seinä edessä. Huomenna on keskinäinen ottelu ja häviäjä voinee keskittyä President’s Cupin otteluihin.

Neljäs eli D-lohko on jatkoon menijöiden kannalta aika selvä. Kroatialla, Espanjalla ja Unkarilla on neljä pistettä ja melko varma lohkonelonen on Egypti. Algeria voi tosin huomenna yllättää Egyptin, mutta se olisi jo suurempi paukku. Australialla sen sijaan ei ole mitään mahdollisuuksia saada pistettäkään tässä ryhmässä. Jännityksen aihe Madridin lohkossa on se kuka voittaa lohkon. Rodeo kuvitteli että taistelu tulee olemaan Espanjan ja Kroatian kesken, mutta kisaan on myös ilmoittautunut Unkari. Laszlo Nagyn mukaantulo on tuonut aivan uutta ilmettä joukkueeseen. Siinä voi Espanjan ja Kroatian poika olla helisemässä.

Ollaanko sitten nähty ja koettu jotain uutta ja maata mullistavaa tähän asti. Ei oikeastaan. Tai ehkä yksi piirre, joka on eurooppalaisille joukkueille tuottanut hieman tuskaa. Eteläamerikkalaiset ovat kehittäneet puolustuskuvionsa hyvin nousevaksi. Ykkönen saattaa puolustaa jopa puolessa kentässä ja kakkosetkin ovat hyökkäävän joukkueen takamiesten ihossa kiinni. Tämä on pistänyt vanhan mantereen pojat raapimaan päätään. Pallo on välillä ollut pahasti hukassa. Ihmetyttää ettei penkiltäkään ole ratkaisevia lääkkeitä löytynyt. Saa nyt sitten nähdä kuinka kauan Etelä-Amerikan pojat tätä touhua jaksavat. Voimia ja energiaa tällainen pelityyli kuluttaa suunnattomasti.

Tässä tällä kertaa Rodeon havainnot. Nyt ei sitten muuta kuin hammasharja meikkipussiin, passi povitaskuun ja menoksi. Barcelona odottaa.

Hasta la vista Rodeo.

Parte 1

20.1.13
espanja mm-logoViisi pelipäivää takana, ja joukkueet ovat uurastaneet reilun viikon pudotuspeleihin pääsystä. Rankkaa on varmasti ollut, mutta nyt se kova taistelu vasta alkaa. 16 joukkuetta taistelee vielä mitaleista. Kaiken lisäksi pelin henki on raakaa. Kahdella seuraavalla kierroksella on voitettava, mikäli haluaa olla mukana ensi viikonloppuna taistelemassa maailmanmestaruudesta.

kisaladyt 2Alkulohkot menivät loppujen lopuksi suosikkien osalta odotetusti. A-lohkossa pienenä paukkuna on pidettävä sitä että Saksa kaatoi Ranskan. Gallian kukko ei oikein löytänyt itseään koko ottelun aikana. Otteluun Ranskan valmentaja oli laittanut heti alusta kokeneet ja kaiken nähneet luottopelaajansa, mutta sekään ei auttanut. Saksa kimpaantui sen verran pelin alussa saaduista jäähyistä, että taistelutahto oli liikaa ranskalaisille. Hyvä peli saksalaisilta mutta riittääkö panokset jatkossa?

Brasilia oli lohkon positiivinen yllättäjä. Kolme voittoa ja paikka knock-out kierrokselle. Vastaan astuu Venäjä. Jos eteläamerikkalaisilla on vielä voimaa ja energiaa tallella niin saattaa olla tosi yllätys tulossa. Montenegron poikia käy sääliksi. Jatkuvat tappiot olivat syöneet miestä sen verran, ettei viimeisessä ottelussa ollut minkäänlaista halua. Kautta aikojen ensimmäinen MM-kisamatka ei antanut mitään anteeksi. Vaikka Brasilia viimeisessä ottelussa suorastaan tarjosi voittoa, niin ei sekään kelvannut.

slo-blr 2B-lohkossa Tanska oli kunkku. Ei pistemenetystä ja pudotuspeleissä astuu vastaan rampa Tunisia. Sen verran vakuuttavaa on tanskalaisten pelaaminen ollut että Tunisialla täytyy olla enemmän kuin onnea selviytyäkseen jatkoon. Lohkon muut jatkajat ovat Venäjä, Islanti ja Makedonia. Euroopan ulkopuolisilla ei tässä lohkossa ollut mitään sanomista. Myös C-lohkossa Eurooppa heilutti tahtipuikkoa. Kaikki neljä jatkoon. Lohkovoittajasta käytiin kuitenkin kova taistelu kolmen maan kesken. Tasaisten otteluiden onnekkain oli loppujen lopuksi Slovenia. Neljäs jatkoon menijä oli Valko-Venäjä. Myönteinen yllätys. Ennakkoon jatkoon veikattu Etelä-Korea oli pettymys.

Madridin lohko oli ehkä jännittävin. Kaksi ennakkoon kovaa maata Kroatia ja Espanja taistelivat lohkon voitosta. Unkari yritti sekoittaa omalta osalta pakkaa, mutta tällä kertaa rahkeet eivät ihan riittäneet. Lohkon viimeisenä huipennuksena oli eilen isäntämaa Espanja vastaan Kroatia. Kovaa vääntöä. Ei mitään kaunista käsipalloa, mutta kumpikin joukkue yritti saada pisteet kotiin. Hermostunutta pallottelua. Kroatiaa jännitti ja pallo poltti näppejä välillä oikein kunnolla. Espanja oli valtavien paineiden alla, kuviot jäivät puolitiehen. Väkinäistä yrittämistä. Kotiyleisön kannustus taisi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kroatia piti lopussa paremmin hermonsa kasassa ja korjasi potin. Toivotaan Espanjan kannalta että tästä saatiin kunnon opetus jatkoa varten.

nagySitten ihan toinen havainto. Rodeo on pannut merkille että IHF on näissä kisoissa jättänyt toimitsijapuolella Skandinavian edustuksen minimiin. Pohjoismaista ei ole kuin Islannista yksi erotuomaripari. Delegaattiosasto on niin ikään vähälukuinen. Yksi edustaja Tanskasta ja yksi Norjasta. Rodeo on tässä vuosien mittaan laatinut oman rankinglistan kansainvälisistä erotuomareista, ja siitä listasta neljä ensimmäistä paria loistaa poissaolollaan. Mutta ei se mitään, kansainvälisen liiton herrat varmasti tietävät mitä tekevät. Ymmärrän että kokemusta on saatava muillekin, mutta onko tämän tason turnaus sitten se oikea paikka, on jo toinen kysymys.

Tänään ja huomenna sitten jatketaan jo mainituilla knock-out otteluilla. Vain voitto vie kisoissa eteenpäin. Tappio tietää matkalaukkujen pakkaamista. Täällä Barcelonassa kohtaavat Saksa ja Makedonia sekä Puola ja Unkari. Huikeita hetkiä odotellessa.

Hasta la vista Rodeo

Parte 2

21.1.13
espanja mm-logoSaksa hurmiossa 8 parhaan joukkoon
GER – MKD 28 – 23 (13-9)

Voitetun Ranska-ottelun jälkeen Saksa pelasi vahvalla itseluottamuksella ja kaatoi Makedonian. Saksalaiset saivat unelma-alun otteluun. Kun viisi minuuttia oli pelattu, tilanne 3-0 ja Makedonialle jäähy. Ulosajon aikana saksalaisille vielä yksi maali ja sitten olikin makedonialaisten otettava aikalisä. Sekään ei paljon auttanut sillä Germanian pojat pelasivat sellaisessa hurmiossa että kuka tahansa olisi ollut vaikeuksissa. Puolustus piti raudanlujassa otteessa vastustajan hyökkääjät ja oma hyökkäyspää toimi oivallisesti. Kun kaiken kukkuraksi Heinevetter saksalaisten maalissa teki ilmiömäisiä torjuntoja, niin helppohan siinä oli sakemannin hymyillä.

ger-mkd ger-mkd 2 ger-mkd 3

Erän puolessa välissä saksalaiset hieman rauhoittuivat ja Makedonia sai muutaman maalin tehtyä. Tilanteet pysyivät kuitenkin hyvin saksalaisten kontrollissa, eikä vihollista päästetty liian lähelle. Puoliajan viimeiset minuutit edettiin tasaisesti maaleja tehden ja pukukoppiin siirryttiin Saksan johtaessa 13 – 9.

Tahti ei muuttunut tauon jälkeen. Saksan puolustus piti ja hyökkäyspäässä jauhettiin niin kauan että saatiin maaliero pidettyä turvallisena. Noin 10 minuutin kohdalla saksalaiset ryhtyivät hidastamaan peliään ja olipa käydä hassusti. Makedonia sai yht´äkkiä tuulta purjeisiin, ja kuinka ollakaan rako kaventui kahteen maaliin. Jostain kumman syystä tämä hyvä jakso loppui yhtä nopeasti kuin alkoi, ja Saksa pääsi pälkähästä. Makedonian takki ilmeisesti tyhjeni sen verran perusteellisesti että liekki sammui siihen. Saksa pääsi jälleen karkuun ja lopussa oli jo varaa siirtyä pelailun puolelle, näin Makedonia sai siedettävät loppunumerot taululle.

Saksan vahvuus oli suunnaton itseluottamus ja erittäin tiivis puolustus. Tämän lisäksi Heinevetter maalissa hoiti loput. Ei ihme että valittiin kentän arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Ranska jatkoon tuskan, tutinan ja tuurin kautta
ISL – FRA 28 – 30 (14-15)

Yleisöön tämä ottelu upposi. Joukkueille se oli hermosotaa. Heti kättelyssä koko mittelö oli sähköä täynnä. Alusta lähtien painittiin, revittiin ja työnnettiin niin ahkeraan että meinasi mennä pilkkukisaksi. Ei mikään helppo peli erotuomareille. Kyllähän siitä viheltäjät selvisivät, mutta kieli keskellä suuta. Ottelu oli selvästi rumaotteisempi kuin edellinen.

Maaleja tehtailtiin vuorotahtiin. Ranskalle täysosuman saaminen ensimmäisellä puoliajalla oli selvästi hankalampaa kuin Islannille. Ranskan hyökkäykset olivat väkinäistä puskemista kun taasen Islanti hoiti kuvionsa juonikkaammin. Tosin on todettava että ranskalaiset auttoivat vastustajaa huolimattomalla puolustuksella. Erän viimeisillä minuuteilla Ranska sai muutaman nopean kontrauksen ja pääsi sen ansiosta yhden maalin taukojohtoon.

Toinen puoliaika aloitettiin samoilla sävelillä. Eroa ei vaan meinattu saada kahta maalia enempää. Ranska oli todennäköisesti saanut läksytyksen pukukopissa, ja toiminta kentällä tuntui sujuvan asteen tehokkaammin. Se ei lannistanut islantilaisia. Perässä pysyttiin kuin takiaiset. Oli päätetty että periksi ei anneta. Ottelun taite tapahtui reilun 13 minuutin jälkeen. Ranska sai kolmen maalin johdon ja Islanti otti aikalisän. Tämä auttoi sen verran että tasoihin päästiin, mutta äärirajoilla mentiin. Kun Ranskan maalivahti venyi kriittisessä vaiheessa vielä muutamaan tärkeään torjuntaan, niin usko parempaan tulevaisuuteen alkoi olla kovilla. Oli miten oli, Islanti ei luovuttanut. 55 minuuttia pelattu ja vielä päästiin tasoihin. Sitten tuli ranskalaisille muutama onnekas puolustustorjunta ja saatiin nopealla hyökkäyksillä rokotettua. Tätä ei satujen saaren käsipalloilija enää kestänyt ja Ranska sai jatkopaikan. Kaikesta huolimatta, loistava suoritus Islannin joukkueelta, tosin se ei tänään eikä varmaan huomennakaan heitä lohduta.

fra-icl fra-icl 2 fra-icl 3

Samaan aikaan Zaragozassa pelattiin kaksi ottelua, niistä Rodeo ei tiedä muuta kuin lopputulokset. Onneksi Tanska päihitti Tunisian aika selvästi ja Venäjä oli ilmeisen suurissa vaikeuksissa Brasilian kanssa, sillä voitto tuli vain maalin erolla.

Taisto jatkuu huomenna ja sitten tiedämme ketkä kahdeksan jatkavat mitalimetsästystä.

Hasta la vista Rodeo

Parte 3

22.1.13
espanja mm-logoSlovenia meni jatkoon mutta ylimielisyys oli kostautua
SLO – EGY 31 – 26 (19-11)

Maanantai-illan ensimmäisessä pelissä Slovenialta odotettiin selvää voittoa Egyptistä. Ensimmäinen puoliaika vastasi täysin näitä odotuksia. Egypti jaksoi pysyä mukana 17 minuuttia ja 40 sekuntia. Slovenia sanoi näkemiin ja ryhtyi tasaisen varmasti kasvattamaan eroa vastustajaan. Erätauolle mentiin 8 maalin johtoasemassa.

Johtuiko se siitä että katsomo ammotti tyhjyyttään, vaikea sanoa, mutta peli oli tylsää seurattavaa. Hallissa ei ollut minkäänlaista virinää, eikä pelaajatkaan vaikuttaneet kovin inspiroivilta. Slovenialle tämä ottelu tuntui olevan lähinnä pakkopullaa, ja Egypti yritti jotenkin pyristellä vastaan.

Toiselle puoliajalle tultaessa Slovenia ilmeisesti kuvitteli että tämä ottelu oli tässä. Pelaillaan tämä jakso alta pois ja keskitytään seuraavaan koitokseen. Hyökkäyksiin lähdettiin puolihuolimattomasti, ja puolustuksessa lähinnä seurailtiin vierestä mitä vastustaja tekee. Egypti täräytti heti alkuun kolme maalia ja Slovenian oli pakko ottaa aikalisä. Kyllä se vain niin on että seuraukset saattavat olla kovin tuhoisat mikäli kentälle tullaan ylimielisinä. Vastustajan kanssa leikkiminen kostautuu hyvin nopeasti. Jo saavutettu maaliero hupenee silmissä. Näin kävi tässäkin ottelussa. Noin kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä Egypti oli jo kahden maalin päässä. Slovenialaisilla kamala kipsi ja suorituksissa jo paniikinomaisia piirteitä. Heidän onnekseen puolustus saatiin edes joten kuten pidettyä ryhdissä. Sen ansiosta vältyttiin karmealta katastrofilta. Rimaa hipoen päästiin puolivälieriin.

slo-egy 3 slo-egy 2 slo-egy

Niin kuin arvata saattaa ottelu ei tasoltaan noussut kovin korkealle. Ensimmäinen puoliaika vielä menetteli, ja siinä aina silloin tällöin Slovenia esitteli taitojaan. Heillä on nopea pelirytmi ja pallo vaihtaa omistajaa tempolla. Syöttötyöskentely toimii ripeästi laidasta laitaan. He käyttävät laitahyökkääjien avuja hyväkseen todella mainiosti. Ei se Egyptikään mikään nolla joukkue ole, pois se ajatus mielestä. Tasoero aiheutui tässä ottelussa siitä, että vastustaja oli kookkaampi ja pelin lukutaito kehittyneempi. Egyptiläiset ovat nopeita ja liukkaita veijareita. Paljastavat vaan aikeensa liian hätäisillä ratkaisuilla. Kun takamiesosasto on päätä lyhyempi kuin vastustajan muuri, niin vaikeata siinä on hyppyheittoihin lähteä. Yhdessä asiassa nämä takamiehet ovat edukseen. He ovat pituusalivoiman takia kehittäneet ovelan tavan heittää maskista maaliin. Se on tehokasta mutta ei riittänyt tässä ottelussa voittoon asti. Slovenia jatkaa ja saa vastaansa Venäjän.

Puolan 6 minuutin herpaantuminen toisella puoliajalla vei Unkarin jatkoon
HUN – POL 27 – 19 (10-9)

Barcelonan myöhäisottelu oli kahden tasavahvan joukkueen mittelö. Tunnelmaa oli rutkasti enemmän kuin edellisessä pelissä. Yleisöä oli moninkertaisesti ja se toi heti erilaisen tunnelman halliin. Joukkueet olivat keskittyneitä ja valmennusohjeet tuntuivat olevan kummallakin joukkueella samat. Virheet on minimoitava ja hyökkäykset varman päälle.

Ensimmäiset minuutit menivät tunnustellessa ja maaleja tehtiin harvakseltaan. Kuusi minuuttia pelattu ja tilanne oli 1 – 1. Heittoja maalia kohti kyllä tuli mutta kummankin joukkueen maalivahdit olivat hereillä. Vartti pelattu, pelaaminen edelleen varovaista ja varman päälle. Kytätään vihollisen virheitä. Ei oteta mitään riskejä. Molempien joukkueiden puolustus rautaa. Maalivahdit loistavat edelleen. Kellon näyttäessä 26 min 15 sek Unkari pääsee kahden maalin johtoon. Oliko siinä ratkaisun makua. Ei ollut, Puola kaventaa ja tauolle poistutaan Unkarin johtaessa 10-9. Tiukkaa oli.

Tarkan markan linja jatkuu seuraavassakin erässä. Kytätään vastustajan virheitä. Unkari ehkä aavistuksen niskan päällä. Maalivahdit kuitenkin pitävät pelin edelleen tasaisena. Sitten se tapahtui yks kaks yllättäen. Ottelua pelattu 40 minuuttia ja Unkari repäisi. Puola herpaantui ja Unkari sai katkottua muutaman hyökkäyksen ja pääsi rokottamaan nopeilla hyökkäyksillä. Lisäksi Mikler Unkarin maalissa teki, jos mahdollista, vieläkin uskomattomampia pelastuksia. Puolan selkäranka oli katkaistu. Maaliero kasvoi kuuteen maaliin nopeassa tahdissa. Puola yritti vielä pysyä mukana mutta sortui loppujen lopuksi teknisiin virheisiin. Konseptit olivat sekaisin ja otteluun ei koskaan päästy uudestaan takaisin. Loppuminuutit Unkari huolehti siitä, ettei Puola päässyt liian lähelle ja selvitti itsensä 8 parhaan joukkoon. Taktisesti kypsä peli unkarilaisilta. Keskiviikkona vastaan tulee Tanska.

hun-pol 3 hun-pol 2 hun-pol

Zaragozassa Kroatia kypsytti Valko-Venäjän ja Espanja Serbian. Keskiviikon puolivälierät ovat näin ollen: Tanska – Unkari, Ranska – Kroatia, Venäjä – Slovenia ja Espanja – Saksa. Huimaa touhua odotettavissa.

Hasta la vista Rodeo

Parte 4

24.1.13
espanja mm-logoSitkeä Venäjä kaatui ulosajoihin puolivälierässä

Venäjä vastaan Slovenia oli Barcelonan illan ensimmäinen peli Palau San Jordi hallissa. Venäjän saamat varoitukset ja ulosajot ottelun alkuvaiheessa koituivat kohtalokkaiksi pelin lähetessä loppuaan. 1 suora punainen, 2 punaista ja lukuisa määrä jäähyjä oli saldo ja se saattoi ratkaista ottelun. Vikkelät slovenialaiset saivat pyöriteltyä venäläisten jalat solmuun. Jäljelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin turvautua käsiin. Ne eivät sitten aina osuneet sallittuun paikkaan.

Ottelun alku oli kuitenkin Venäjän selvää hallintaa. Alkutunnustelun ja muutaman jäähyn jälkeen venäläiset rynnistivät ennakkoluulottomasti. Kolme maalia putkeen ja maalivahdin hyvät torjunnat veivät 5 – 3 johtoasemaan. Kova fyysinen puolustus saivat slovenialaiset pois raiteiltaan. Palloa ei tahdottu millään saada maaliin muuta kuin 7m heitoista. Slovenian oli pakko ottaa aikalisä. Venäläisten rohkea rynnistys jatkui vielä jonkin aikaa, kunnes taas otettiin 2 minuutin ulosajo. Tähän loppui itänaapurin hallinta. Slovenialaiset saivat juonesta kiinni ja takaa-ajo alkoi. Venäjän viiden maalin johto hupeni kymmenessä minuutissa. 27 minuutin kohdalla Slovenia oli tasoittanut ja meni maalin verran ohi. Venäläisten vauhti oli täysin hiipunut ja puhti poissa. Tauolle mentiin Slovenian johtaessa 14 – 13.

Toisen puoliajan Venäjä aloitti jälleen vauhdikkaasti. Tulosta syntyi ja pelihalu oli palautunut. Pelikellon näyttäessä 38 minuuttia ja 33 sekuntia tuli sitten notkahdus. Suora punainen kasvoihin osuneesta lyönnistä lannisti venäläisten mielialan. Tuomiosta kuumenneet venäläiset sekosivat täysin ja Slovenia käytti tilannetta hyväkseen. Muutama minuutti tämän jälkeen, taas punainen venäläisille kolmannesta jäähystä ja Slovenia repäisi neljän maalin eron.

Kaikki kunnia kuitenkin venäläisille. Mukana roikuttiin ja sitkeä taistelu jatkui. Päästiin jo maalin päähän Sloveniasta. Sitten taas rävähti kaksi 2 minuutin jäähyä melkein päällekkäin. Slovenia ei tätä pystynyt hyödyntämään kunnolla. Venäjä pyristeli vielä kahden maalin päässä kunnes tuli seuraava punainen. Peliaikaa kolme minuuttia jäljellä. Siitäkin selvittiin kunnialla mutta se söi miestä. Liikkeet ja korvien väli alkoi olla täysin puuduksissa. Mukana oltiin mutta koskaan ei tasoihin päästy. Slovenia semifinaaleihin tuloksella 28 – 27.

Venäjällä on uusi nuoren polven valmentaja. Hän tuntuu pelimieheltä. On uudistanut ja nuorentanut joukkuetta. Monta askelta ollaan menty eteenpäin sitten Maximovin aikojen. Ehdottomasti tulevaisuudessa varteenotettava joukkue.

rus-slo rus-slo 2 rus-slo 3

Tanska semifinaaliin, mutta samalla muistutus kuolevaisuudesta

Myöhäisottelu Barcelonassa käytiin Tanskan ja Unkarin kesken. Ensimmäisen puoliajan jälkeen ei kenelläkään ollut epäilystä siitä kumpi näistä joukkueista on perjantain semifinaaliottelussa. Tanska vei pustan poikaa ihan miten tahtoi. Kaikki hyvään käsipallopeliin liittyvät tekijät olivat kohdallaan. Mutta kuinkas sitten kävikään!!

Ottelu alkoi tanskalaisten osalta loistavasti. Kolme maalia ja maalivahdilla neljä torjuntaa. Pirteä pelihuumori kohdallaan. Sitä vain iloisesti palloteltiin ja kun aika koitti tokattiin pallo maaliin. Erän puolessa välissä tilanne Tanskalle 8 – 2. Peli sujui kuin unelma. Unkarilaisilla sormi suussa. Tehtiin teknisiä virheitä. Tuhrittiin tilanteita aivan liikaa. Kun välillä saatiin onnistunut läpiajo niin senkin Tanskan maalivahti torjui. Kylmää kyytiä ja lunta tupaan tuli oikein kunnolla. Pukukoppiin lähdettiin lukemista 18 – 11 Tanskalle.

Toiselle puoliajalle tuli toisenlainen Unkari. Pukukopissa oli keskusteltu oikeista asioista, sillä meininki oli ihan erilainen kuin ensimmäiset 30 minuuttia. Puolustus saatiin tiiviimmäksi ja hyökkäyksessä kuviot luistivat. Tanska katseli sivusta tätä touhua ihmeissään. Varmalta tuntunut etumatka hupeni askel askeleelta. Tuliko sorruttua perisyntiin. Hyvän olon tunne selvästä voitosta mielessä. Lähdettiin hoitamaan juttu loppuun vasemmalla kädellä. Peliä 40 minuuttia pelattu ja Unkari hengitti jo kolmen maalin päässä. Tolppia kolisteltiin ja maalivahtia lämmiteltiin.

Erän keskivaiheilla ottelu sitten tasaantui. Unkari taisteli ja Tanskaa pitivät pystyssä laitahyökkääjät. Tanskalaiset eivät kuitenkaan saaneet rattaita kunnolla pyörimään. Heimoveljet Keski-Euroopasta pistivät hyvin hanttiin. Ottelun viimeiset kymmenen minuuttia jäljellä ja Unkari jo kahden maalin päässä. Tanskan pelaaminen edelleen tahmeata. Puolitoista minuuttia vielä peliaikaa jäljellä ja Unkari maalin päässä. Unkari on kuitenkin antanut viimeiset voimansa ja miehet silmin nähden puhki. Pelin voittamiseen ei riittänyt enää voimia. Tanska välieriin kahden maalin erolla. Lopputulos 28 – 26.

Hyvä oli Unkarin nousu toisella puoliajalla. Ottelun viimeiset minuutit olivat jännitysdraamaa parhaimmillaan. Toivottavasti Tanska sai opetuksen siitä, että yhden jakson selvä hallinta ei vielä riitä. Käsipallossa kaikki on mahdollista. Iloitkaamme kuitenkin siitä että Pohjoismaat ovat yhden joukkueen voimalla välierissä. Rodeo on veikannut Espanjaa maailmanmestariksi, mutta Tanskalla on täydet mahdollisuudet, mikäli peli sujuu kunnolla ja panostus on satakymmenen prosenttia. Ensin on kuitenkin kaadettava Kroatia. Siinäkin on tekemistä.

den-hun 7

den-hun 4

den-hun

Zaragozan ottelut pudottivat jatkosta Ranskan ja Saksan. Rodeo on ollut pitemmän aikaa Ranskafani. Myönnettävä on että haikea oli mieli kun tulos selvisi. Ranskalaisten ongelma on, että ikä painaa tätä joukkuetta sen verran, ettei rahkeet riitä näin moneen otteluun. Saksalaisilla taasen on nuori ja nälkäinen ryhmä. Tulevaisuus voi olla ruusuinen. Perjantaina jatkuu. Tanska kohtaa Kroatian ja Espanja Slovenian Barcelonan Palau San Jordi hallissa.

Hasta la vista Rodeo

Parte 5

26.1.13
espanja mm-logoIsäntämaa Espanja ja hallitseva Euroopan mestari Tanska finaaliin

Barcelonan illassa oli semifinaalien vuoro. Palau San Jordi oli lähes täynnä. Hallissa on 16.500 istumapaikkaa, joten tunnelma oli taattu. Kysymyksessä ei enempää eikä vähempää kuin paikka sunnuntain finaaliin. Katsomossa ainakin neljän maan kannattajia mutta totta kai suurin osa Espanjasta. Kannustukset pauhasivat ja taustalla soi Sweet Caroline. Kaikki oli valmista kovaan koitokseen. Tilaisuutta kunnioittivat myös Barcan jalkapallotähdistä ainakin Iniesta ja Pedro.

Ensimmäiseen otteluun astuivat gladiaattorit Espanjasta ja Sloveniasta. Rauhallista oli vielä joukkueiden esittelyssä, mutta kun aloitusvihellys kuului, niin hermot olivat pinnalla niin pelaajilla kuin penkillä. Ymmärrettävää, olihan voitto kovan luokan juttu. Alkuhetket olivat espanjalaisten. Vauhtia riitti kymmenisen minuuttia kunnes tilanteet rauhoittuivat. Hyvin olivat isäntämaan pelaajat tutkineet slovenialaisten pelisysteemit, sillä puolustus peitti lähes jokaisen hyökkäyksen tehokkaasti. Slovenialaisille niin tuttu nopea pallon siirtely saatiin kuriin. Vaaralliset laitahyökkääjät pidettiin aisoissa. Jakson puolivälissä Slovenian oli turvauduttava aikalisään ja se helpotti hetkeksi. Espanja oli kuitenkin hienokseltaan antavana puolena ja pääsi jo neljän maalin johtoon viisi minuutti ennen taukoa. Tämän jälkeen löysättiin ja ilmeisesti odoteltiin jo pukukoppiin pääsyä. Se kostautui. Slovenia käytti uinahduksen hyväkseen ja pääsi otteluun jälleen mukaan. Puoliaikaa lähdettiin viettämään Espanjan johtaessa 13 – 12.

Tauolta tultaessa pelin luonne ei oikeastaan muuttunut miksikään. Espanja hyödynsi vastustajan virheet tehokkaasti. Slovenia ei vieläkään saanut hyökkäyksiään rullaamaan. Laidat jätettiin unholaan ja puskettiin jääräpäisesti keskeltä. Kun edessä on pari metriä korkea lihamuuri, niin yritykset olivat tuhoon tuomittuja. Slovenian taistelu perustuu hyvin pitkälti tahtoon ja tunteisiin. Tätä fiilistä ei saatu syttymään. Toista puoliaikaa pelattu reilut puolet ja Espanja lähti karkuteille. Kymmenessä minuutissa lisättiin maaliero yhdestä kuuteen. Se ottelu oli sitten siinä. Slovenia täysin puhki, eikä pysynyt espanjalaisten vauhdissa. Kaikesta huomasi että kovia ja tiukkoja otteluita oli 7 kappaletta takanapäin. Kun paras maalintekijäkin oli loukkaantuneitten listalla, niin materiaali ei vain riittänyt. Loppujen lopuksi kohtuullisen helppo peli Espanjalle. Päätösvihellyksen jälkeen taululla numerot 26 – 22 ja Espanja finaalissa. Katsomo tietysti riemuissaan ja paikallinen järjestelytoimikunta ikionnellinen.

esp-slo esp-slo 2 esp-slo 3

Toinen semifinaali, Tanska vs Kroatia, olikin toista maata. Sähinää ja vipinää huomattavasti edellistä enemmän. Kummankin maan kannattajia satamäärin paikalla ja meininki vauhdikasta. Oli vain kyse siitä olisiko joukkueiden lataus kohdallaan. Tanskalaisten oli, jälleen unelma-alku. Pirteää, vauhdikasta ja tehokasta pallon pyörittelyä. Laitahyökkääjät ja maalivahti liekeissä. Ottelun alku oli kuin kopio Tanskan edellisestä pelistä. Kymmenessä minuutissa johdettiin peliä 6 – 1. Kroatia suunnattomissa vaikeuksissa. Ei pelaa hyökkäys eikä puolustus. Kroatia ottaa aikalisän ja valmennusjohto yrittää lietsoa taistelutahtoa pelaajiin. Yritykseksi kuitenkin jää. Tanskan puolustus on niin raudanluja ja aavistaa jokaisen Kroatian siirron jo etukäteen. Pelin lukutaito on Tanskan vahva valttikortti. Sen lisäksi maalissa Landin on itse varmuus. Erän loppu menee tasaisessa maalitehtailussa ja taukotulos 14 – 11 Tanskalle.

Nyt vain jännättiin, minkälainen Tanska tulee toiselle puoliajalle. Ei tarvinnut pitkään jännittää. Tanska oli heti hereillä. Kroatia yrittää vimmatusti mutta Tanskan neljän maalin johto pitää. Kroatian tehdessä täysosuman, Tanska kontraa välittömästi. Laiturit jälleen elementissään. Tämä syö miestä. Kroatian valmentaja yrittää aikaisella aikalisällä jälleen rohkaista pelaajiaan. Kovaa on yritys mutta Tanska pitää tiukasti maalieron neljässä. Kroatian yritykset tuntuvat jo pelaajien fysiikassa. Loukkaantumiset seuraavat toisiaan. Välillä tuntuu että se on henkistäkin. Tasaisesti edetään seuraavat kymmenen minuuttia. Tuli jopa 6 minuutin jakso missä kumpikaan joukkue ei tehnyt ainuttakaan maalia. Tanska pysyy tarkkana. Kroatia pääsi hetkeksi kolmen maalin etäisyydelle, mutta siihen se sitten jäi. Vajaa kymmenen minuuttia jäljellä ja Kroatian usko mestaruudesta valuu kuin vesi hanasta viemäriin. 55 minuuttia pelattu ja Tanska sai kuuden maalin johtoaseman. Kroatian niska oli murtunut. Periksi annettiin ja Tanska loppuotteluun luvuin 30 – 24.

den-cro 4 den-cro 3 den-cro 2

Tänään lauantaina pelataan pronssiottelu. Kaksi rampaa, väsynyttä ja osin turhautunutta joukkuetta kohtaa toisensa. Slovenia ja Kroatia ovat kummatkin pettyneitä tappioonsa. Saa nähdä virittääkö himmein mitali taistelutahtoa. Loppuottelussa siis Espanja ja Tanska. Se on varmasti katselun ja kokemisen arvoinen mittelö. Siihen asti

Hasta la vista Rodeo

Parte 6

26.1.13
espanja mm-logoKroatialle MM-pronssi, Slovenia putosi kelkasta

Lauantaipäivän ainoassa pelissä ratkaistiin Espanjan MM-kisojen pronssimitalisti. Sinänsä hiukan outo aikataulu, sillä tähän asti on totuttu että isoissa kisoissa pelataan viimeisenä päivänä kummatkin mitaliottelut. Tähänkin varmasti löytyy järkevä selitys, mutta Rodeo ei sitä syytä lähtenyt herroilta kyselemään. Yleisöä oli hallissa melko mukavasti, ja isännät tekivät kaikkensa että tunnelma saataisiin mitalipelin arvoiseksi. Hiukan latteaksi meininki kuitenkin jäi.

Kentälle marssivat eilisten otteluiden häviäjät, Slovenia ja Kroatia. Kummallakin oli tavoitteena kisojen kolmas sija. Yllättävän vauhdikkaasti peli lähti käyntiin. Maaleja paiskottiin tasaiseen tahtiin. Virtaa oli joukkueilla vielä tallella. Kroatia yritti selvästi ratkaista ottelun mahdollisimman nopeasti. Ensimmäisen vartin aikana ratkaisut tulivat nopeasti ja ryminällä. Takamiehille oli selvästi annettu ohjeet, että laukoa pitää ja paljon. Slovenia pysyi kuitenkin hyvin mukana. Välillä johti toinen ja jonkin ajan kuluttua taas toinen. Rako ei koskaan ollut kahta maalia suurempi. Erän jälkimmäisessä osassa Slovenia sai useita mahdollisuuksia kasvattaa etumatkaa suuremmaksi, mutta jossakin vaiheessa hyökkäykset möhlittiin. Hätäiltiin ja tuhrittiin. Voitaneen osittain laskea kisaväsymyksen piikkiin. Taukotilanne 14 – 13 Kroatian hyväksi.

Toiselle puoliajalle Kroatia tuli samalla taktiikalla kuin ensimmäiselle. Luu slovenialaisten kurkkuun heti kättelyssä. Hyökkäyksiin lähdettiin terävästi ja päättäväisesti. Tällä kertaa taktiikka onnistui. Slovenian puolustus hapuili pahan kerran. Kun puoliaikaa oli pelattu 11 minuuttia ja 40 sekuntia Kroatia oli täräyttänyt 7 maalia ja Slovenia yhden. Ei siinä auttanut slovenialaisten aikalisä eikä itse asiassa mikään muukaan. Jalat olivat setsuuria ja ajatus pätki pahasti. Epätoivoisesti yritettiin päästä ratkaisuihin mutta jälleen hätäiltiin. Selkäranka oli monesta kohtaa murtunut ja peli oli menetetty. Kroatia tiesi että voitto on meidän. Peliä hidastettiin kävelyvauhdiksi ja kulutettiin aikaa. Viimeiset minuutit kumpikin joukkue odotteli että aika täyttyisi mahdollisimman nopeasti. Lopputulos 31 – 26. Pronssi ansaitusti Kroatialle. Raskas turnaus oli päättynyt ja kentällä iloittiin mitalista. Hampaan koloon kuitenkin jäi sen verran että seuraavalla kerralla halutaan kirkkaampaa metallia. Onneksi olkoon Rodeonkin puolesta.

slo-cro slo-cro 2 slo-cro 3

Barcelonassa MM-kisat pelataan Palau Sant Jordi nimisessä areenassa. Halli sijaitsee aivan olympiastadionin vieressä. Barcelonassa käyneet tietävät että nämä kummatkin rakennelmat ovat Parc de Montjuik puistossa. Tämä laaja puisto sijaitsee kukkulalla kaupungin eteläpuolella lähellä meren rantaa. Halli on rakennettu vuonna 1990 ja sinne mahtuu parhaimmillaan 16.500 katsojaa. Tilaa on vaikka muille jakaa. Peliareenan vieressä on harjoitushalli. Kaiken kaikkiaan suuren luokan kokonaisuus.

Itse pelihalli on aika miellyttävästi suunniteltu. Katsomot ovat jonkin matkaa kentän laidoista, mutta kuitenkin lähellä. Aivan piippuhyllystä ei ole kokemusta mutta suurin osa katsomosta antaa kuitenkin hyvät näkyvyydet ja läheisen tunnelman. Lehdistöllä on runsaasti tilaa niin katsomossa kuin pressikeskuksessa. Ei edes Espanjan ottelussa Rodeolle tullut ahtaan paikan kammoa. Sen verran on huoneita, vip- ja toimistotiloja ettei toisiinsa törmää kuin sattumalta. Näissä kisoissa on yleensä tottunut siihen että kaikki osapuolet näkevät toisensa moneen kertaan päivän mittaan. Nyt, jos haluaa jonkun tavata, niin joutuukin tekemään työtä sen eteen. Joka paikkaan on oma kulkulupansa ja liikkumista vahditaan hyvin tarkkaan. Tietynlainen läheisyys on aina ollut positiivinen piirre näissä kisoissa. Nyt sitä pyöritään omissa ryhmissä, omia käytäviä pitkin.

Erikoisuus lehdistöpuolella on että kisat ovat lähteneet paperittomaan linjaan. Mitään tilastoja ei paineta tai monisteta. Tiedotustilaisuuksien viestejä ja sanomia ei saa paperilla. Kaikki on sähköisessä muodossa. Lehdistöllä on oma dropbox järjestelmä josta sitten saa kyllä kaiken haluamansa. Se on tietenkin nykyaikaa, joten vanhankin on siihen vain suostuttava. Pelaavien joukkueiden kokoonpanot sentään printataan toimittajien käyttöön.

Toimittajien ryhmästä yksi on joukosta poissa. Yhtäkään tuttua ruotsalaistoimittaja ei ole näkynyt pressikeskuksessa. Myös kommentaattorit, kuten Löfgren ja Wislander, puhelevat ilmeisesti faktojaan kotistudioitten ääressä. Ainoat tutut ruotsalaiskasvot olivat vanha kunnon länkisääri Lubomir Vranjes, joka käveli eilen hotellissa vastaan, ja pitkätukka Staffan Olsson joka käväisi katselemassa päätösotteluita. No, eipä hätää, tanskalaisia on sitten sen edestä. Kaiken kaikkiaan ihan mukavat kisat mukavassa ympäristössä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

palau san jordi

Nyt on aika keskittyä finaaliotteluun. Rodeo veikkasi kisojen alkupuolella että Espanja on vahvoilla. Muutama päivä sitten Tanska ilmoittautui myös kivikovaksi ehdokkaaksi. Pohjoismaan asukkina ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toivottaa Tanskalle parasta menestystä.

Hasta la vista Rodeo

Parte 7

27.1.13
espanja mm-logo
Espanja Maailmanmestari 2013

Espanja vei ja Tanska ei edes vikissyt. Olipa kerta kaikkiaan loppuottelu jonka Tanska varmasti haluaa unohtaa. Rodeo on näitä kisoja seurannut viime vuosisadan puolelta lähtien, mutta tällaista nöyryytystä finaalissa ei olla vielä nähty. Kaikki mahdolliset virheet mitä sääntökirjasta löytyy tuli tehtyä. Pelihalu katosi jo ensimmäisen erän puolessavälissä. Itseluottamus tipotiessään.

!!!!!! VIVA ESPANA !!!!!! Jo ottelun alussa oli havaittavissa että Tanskalla ei nyt oikein ole kunnon asennetta päällä. Espanjalaiset tekivät niin sanotusti tanskalaiset ja rynnistivät heti alussa muutaman maalin johtoon. Asenne oli espanjalaisilla todella kohdallaan ja taktiikka puri tehokkaasti. Tanska yritti pysyä vauhdissa mukana. Kahdenkymmenen minuutin kohdalla ei sitten auttanut muu kuin päästä espanjalaiset karkuun. Siihen asti oltiin vielä maalin verran tappiolla, mutta sitten alkoi mustaakin mustempi periodi, joka loppui vasta erotuomareiden loppuvihellykseen.

mestarit 2

Itse ottelusta on turha raportoida sen enempää, sillä maailmanmestaruus oli selvillä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Tanskalla ei ollut mitään sanomista tässä pelissä. Espanjalaiset olivat niin kovalla asenteella ja tahdolla tulleet tähän otteluun, ettei siihen juuteilla ollut mitään jakoa. Tällä kertaa kotiyleisön tuki myös kohensi espanjalaisten taistelutahtoa, eikä siitä otettu paineita. ” Hispanos ” on Maailmanmestari ja suotakoon se heille. Tanskalle hopea, ei missään nimessä huono saavutus sekään.

Tanskan suoritus oli luokatonta tässä ottelussa, mutta se ei kerro koko totuutta. Tanska on kova käsipallomaa, ja se pelaa edelleen nautittavaa käsipalloa. Tässä koitoksessa ei vaan mikään, siis ei todellakaan mikään mennyt putkeen. Huonoja päiviä tulee aina välillä. Sitä vaan toivoo ettei juuri tällaisena päivänä. Mutta on sitä osattava hävitäkin. Tanskan valmentaja Ulrik Wilbek sitä ei tunnu osaavan. Herralle otti peli ja tappio niin koville ettei viitsinyt tulla pakolliseen lehdistötilaisuuteen ottelun jälkeen. Hölmö lopetus näille kisoille.

Mitä näistä kisoista jäi käteen. Ei käsipallo ole sitten viime kisojen miksikään muuttunut. Maailmanmestari vaihtui, joka saattoi olla ihan hyvä asia. Samat maat jylläävät edelleen pienin muutoksin. Ranskan on tehtävä nuorennusleikkaus, ettei käy niin kuin Bengan Boysille. Islanti kasvattaa uutta sukupolvea ja on muutaman vuoden kuluttua jälleen kova luu. Samaten Saksa kasvattaa uutta runkoa maajoukkueeseen ja on tulevaisuuden joukkueita. Venäjä on tulossa mukaan kuvioihin. Kuten havaitaan Eurooppa jyrää näillä markkinoilla, eikä tämän sukupolven aikana muualta maailmasta muita maita uhkaksi tule.

Nämä kisat on nähty ja kotiin päin ollaan tulossa.

Hasta la vista Rodeo

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset