Rodeo in Sweden

Miesten MM-kisat Ruotsissa 13.-30.1.2011


Avsnitt 1

12.1.11
Näin sitä jälleen ollaan kisakatsomossa. Tällä kertaa i Sverige.

Tässä on nyt viikon verran seurattu 22. miesten MM-kisoja Göteborgin kaupungissa. Ei olla ihan kaikkia otteluita päästy katsomaan sillä henkilökohtaiset menot ovat estäneet tarkemman tutkailun. Toisaalta ei paljoa olla menetetty, sillä kyseessä ovat olleet vasta alkulohkot. Varsinaiset pudotuspelit ovat tänään alkamassa, joka tarkoittaa sitä että helppoja pelejä ei enää ole.

Sen verran kuitenkin tuosta D-lohkosta joka Göteborgissa pelattiin, että ainoa Euroopan ulkopuolinen joukkue, Argentiina, pelasi itsensä pääsarjaan. Käsipallon kannalta se oli loistava asia sillä Etelä-Amerikasta ei viime aikoina ole kovinkaan moni joukkue päässyt alkulohkoa pitemmälle. Kävin katsomassa pari Argentiinan peliä, ja täytyy myöntää että olin heidän esiintymisestään todella yllättynyt. Suurin saavutus Argentiinalla oli Ruotsin kaato. Se tuntui isäntämaalle varmasti pahalta takaiskulta. Argentiinalle se oli pelkkää hunajaa. Jostain kiven alta Argentiina löysi sopivan taktiikan,kun taasen Ruotsi möhli ja vaikeroi omassa ylhäisyydessään. Kyllä se vain niin on että jos Ruotsin valmentajat ja pelaajat tuntevat vastustajansa, niin heillä on lääkkkeet hoitaa vatustaja kyvyttömäksi. Jos taasen vihollinen on täysin tuntematon, ja rankinglistalla ”muut maat”, niin motivaatio ja keskittyminen ei ole ammattijoukkueen tasoa. Heikkoa oli valmennusportaan ohjeet, mutta varsinainen masennus oli ammattipelaajien otteet siinä pelissä. Todisteen näkemykselleni Ruotsi osoitti välipäivän jälkeen Puolaa vastaan. Miehet tunnettiin, kuviot oltiin opiskeltu videoclipeistä ja valmennusporras tiesi missä mennään. Hyvä ja ansaittu voitto, joka kisojen kannalta oli pelkkää plussaa. Ruotsin lehdistön mukaan ollaan taas maailmanmestareita.

En kaikesta huolimatta jaksa uskoa tähän näkemykseen. Ruotsilla on hyviä pelaajia mutta jossakin ontuu. Yhteispeli ei luonnistu muuta kuin pätkittäin. En jaksa edes uskoa semifinaalipaikkaan. Mutta niinkuin olen aikaisemminkin todennut, käsipallossa kaikki on mahdollista.Toisaalta uskon lujasti Tanskan kykyihin. En ole nähnyt ainuttakaan Tanskan peliä kokonaisuudessaan, mutta ne otokset jotka olen päässyt katsomaan ovat olleet mieltä lämmittäviä. Kaikenlisäksi Tanskalla on tietty kotikenttäetu, sillä Malmön areenan katsomot ovat tanskalaisten hallussa. Oli se sitten Ruotsi tai Tanska , ei sillä niin kauhean suurta väliä meikäläisen kannalta ole. Pääasia on että Pohjoismaat jyllää. Kaikenlisäksi Islanti voitti oman lohkonsa, ja Norja on mukana pääsarjassa. Eli Skandinavian osakkeet ovat tällä hetkellä hyvässä kurssissa.

Mutta niinkuin aikaisemmin totesin, tänään se varsinainen koitos alkaa. Nyt ei ole varaa leikitellä saatikka tehdä vääriä taktisia vetoja. Nyt jokainen saavutettu piste on merkityksellinen. Palataan!

Rodeo

Avsnitt 2

22.1.11
Malmö, kaupunki jossa Rodeo ei ole aikaisemmin käynyt. Paljon on paikasta kuultu tarinaa niin puolesta kuin vastaan. Katsotaan nyt sitten mikä on todellinen tilanne. Kaupunki on Ruotsin kolmanneksi suurin, 280.000 asukasta. Sijaitsee Skoonessa, ja puhuvat kieltä josta meikäläinen ei ota selvää. Noin kahdenkymmenen minuutin päässä on Kööpenhamina jonne pääsee Juutinrauman siltaa pitkin kivuttomasti. Jos täällä alkaa ympäristö ahdistaa niin ei ole pitkä matka toiseen maailmaan.

Mutta enpä usko että täällä tylsyys pääse iskemään. Kevyen kaupunkikävelyn jälkeen näytti siltä että vanhassa kaupungissa vihhtyy varsin mainiosti. Oli mukavan tuntuisia katuja, ystävällistä henkilökuntaa ja nautintoaineita joka makuun. Eli länsirintamalla toistaiseksi kaikki hyvin. Hyvin ovat ruotsalaiset järjestäjät muutenkin junailleet kisanäkyvyyden kaduilla. On lippua, viiriä ja plakaattia joka lähtöön. Tämän lisäksi on rautatieaseman läheisyyteen rakennettu niin sanottu ”Fanzone”, joten isäntämaan kannattajatkin näkevät isolta skriiniltä otteluita. Se on nimittäin niin että tanskalaiset ovat hyvissä ajoin varaneet itselleen peliareenan tilat.

Ensivaikutelma itse pelihallista, Malmö Arena, oli todella positiivinen. Uusi rakennus, paikat siistejä, istuimet hyviä, näkyvyys moitteeton joka suunnasta ja valaistus viimeisen päälle. Kaiken kukkuraksi henkilökunta avuliasta sorttia, joten ei sovi ainakaan vielä järjestelyjä haukkua. Tämän lisäksi joukkueetkin tuntuivat viihtyvän pelikentällä. Toisin sanoen kaikki edellytykset hulppeaan MM-kisaan.

Mutta sitten illan peleihin MalmöArenalla. ”Main Round” 2. lohkossa illan alloittivat Serbia vastaan Ruotsi. Tasaista oli alussa.Ei mitenkään vauhdikasta eikä mukaansa tempaavaa. Ruotsin esitys oli jotenkin hengetöntä. Tämän huomasi myös valmennusporras. Otti aikalisän 11 minuutin kohdalla, vaihtoi maalivahtia ja peliin saatiin hiukan väriä lisää. Sjöstrand, Ruotsin maalissa, säväytti muutamalla torjunnalla ja sai kenttäpelaajiin vähän vauhtia. Tätä ei kuitenkaan kovin kauan kestänyt ja näin siirryttiin 13 – 12 Ruotsin johdossa tauolle.

Toisen puoliajan alku oli samanlaista vääntöä kuin ensimmäisen loppu. Sjöstrand piti Ruotsin mukana pelissä hyvillä torjunnoillaan. Erän puolessa välissä Ruotsi heitti ”man of match” Kim Ekdahl Du Reitz:n kehiin, ja jo alkoi tahti muuttua. Hän oli ainoa joka uskalsi tehdä rohkeita läpiajoja kun taas muut seisoivat kuin tatit ja työnsivät vastuun kaverille. Viidestä perättäisestä maalista poika teki neljä ja ottelu oli ratkaistu. Loppulukemat 24 – 28 Ruotsille. Ei kyllä vakuuttanut naapurivaltion otteet minua vieläkään.

Päivän toinen ottelu oli Tanska vastaan Puola. Odotin innolla Tanskan esitystä sillä huhut kertoivat joukkueen olevan kovassa vedossa. Tahmeaa oli kuitenkin tanskalaisten alku. Ensimmäinen osuma vastustajan pömpeliin saatiin vasta kuuden pelatun miinuutin jälkeem. Puola johti 2 – 1. Siitä se sitten kuitenkin alkoi. Tanska pani sellaiset piruetit pystyyn että puolalaiset olivat ihmeissään. Kun reilut kymmenen minuuttia oli pelattu niin Tanska johti 6 – 2. Puola todella vikisi pahan kerran kun tanskalainen dynamiitti vei. Todella nautittavaa ja liikkuvaa käsipalloa. Puoliaikatulos 15 – 9 Tanskalle.

En sitten tiedä mikä oli syynä, mutta toinen puoliaika olikin sitten kohtuullisen myrkkyä tanskalaisille. Puola tiivisti puolustustaan selkeästi, ja voimaa lisättiin myös hyökkäyspäähän. Tämä tuntui lamauttavan Tanskan iloisen pallottelun. Oliko myös tietynlainen hyvänolon tunne tullut hyvin menneen ensimmäisen puoliajan, saattaa olla, mutta tiukille ottelu kuitenkin meni. Tanskalaisten hermo kuitenkin piti loppuun asti, vaikka yhdellä maalilla vain voitettiin. Jos tanskalaiset esittävät samanlaista peliä kuin ensimmäisessä erässä niin jokainen tuleva vastustaja saa olla varuillaan. Sen tulevat vastustajat ainakin oppivat, että kova fyysinen kontakti saattaa olla lääke tanskalaisia vastaan. Dynamiittimiehillä on kuitenkin jo toinen jalka semifinaaleissa. Kuusi saavutettua pistettä tässä vaiheessa on aika varma takuu. Mutta kuten hyvin tiedetään, käsipallossa kaikki on mahdollista. Palataan.

Avsnitt 3

23.1.11
Vaikka monia arvokisoja Rodeo on vuosikymmenten aikana nähnyt niin jumbofinaalit ovat jääneet kokematta. Nyt sain kuitenkin tilaisuuden ensimmäiseen sellaiseen. Kentällä Bahrain ja Austraalia. Jaossa paikat 23 ja 24. Pelipaikkana Malmö Arena, ja kyseessä MM-kisat.

Myönnän että lajin kannalta on tärkeää saada kaikista maanosista edustaja näihin kekkereihin, mutta mutta……. jotenkin tuntuu epäreilulta se että maailmanmestaruuskisoista jää moni hyvä maa karsintoihin. Kun nyt seurasi tätäkin ottelua, niin ei tällainen mittelö kuulu näihin ympyröihin.

En tiedä enkä tunne taustoja sen tarkemmin, mutta aika metkaa on se että austraalialaiset miehet pelaavat täällä maailmanmestaruudesta, ja toisaalta ovat myös voittaneet maanosakisat Challenge Trophyssa. Kyse oli Oceanian karsintakisat johon osallistuivat niinkin kovat käsipallomaat kuin Uusi Seelanti, Vanuatu, Cook-saaret, Samoa ja Salomon saaret. Ihmetys on melkoinen siinä suhteessa, että sitä voidaan osallistua huipputason arvoturnaukseen ja sitten vähemmän huipputason turnaukseen saman tien. Kauniisti sanottuna, käsipallossa kaikki on mahdollista. Palatakseni kuitenkin jumbofinaaliin, Bahrain on näissä kisoissa sijalla 23. ja Australia sijalla 24.

Seuraavana esityslistalla olikin sitten Ruotsin ja Kroatian välinen ottelu. Heti alkuun on julkisesti vedettävä omat aikaisemmin tuodut mielipiteet Ruotsin mahdollisuuksista takaisin. Ottelu oli tiukkaa vääntöä aina toisen puoliajan 3 miinuutille asti. Sitten repesi ja se riitti. Tässä vaiheessa Kroatian megatähti Ivano Balic antoi luokattoman syötön joukkuetoverilleen, joka ei sitä haltuunsa saanut. Tästä Balic poltti päreensä täydellisesti, meni suoraan penkille, osoitti kaikille mieltään ja heitteli tavaroitaan ympäriinsä. Siihen samaan hässäkkään tuli Kroatialle vielä 2 minuutin jäähy, ja peli oli heidän osaltaan menetetty. Ruotsi pääsi repäisemään viiden maalin johdon ja asiat näyttivät hyvältä. Jostain syystä tämä välikohtaus aiheutti sellaisen sekasorron Kroatian joukkueelle ettei oikein uskoa tahdo. Kroatialta meni konseptit sekaisin aina erän 22 minuutille asti. Vasta silloin joukkue pääsi pelirytmiin takaisin, ja yritti vimmatusti kuroa etumatkaa kiinni. Kahden maalin päähän resurssit riittivät mutta ei enempään. Ruotsi vei pisteet kotiin ja samalla paikka semifinaaleihin varmistui. Onneksi olkoon.

Illan viimeinen näytös oli Argentiinan ja Tanskan välinen taisto. Etukäteen ajatellen kukaan ei tästä ottelusta odottanut oikeastaan minkäänlaista kunnon mittelöä. Tämän piti olla niin sanotusti selvää pässin lihaa tanskalaisille. Ensimmäinen puoliaika alkoikin aika selvästi tanskalaisten hallinnalla, mutta ei kuitenkaan ylivoimaiseen tyyliin. Argentiina roikkui sitkeästi perässä. Puoliaikatulos oli 12 – 17 tanskalaisille.

Ei syttynyt Tanska toisellekaan puoliajalle. Argentiina roikkui sitkeästi mukana. Erän puolessa välissä eroa oli vain kaksi maalia. Tanskalaiset joutuivat vaihtamaan ykkösketjun miehistöä kentälle jotta jotenkin saataisiin peli kulkemaan. Dynamiittimiehistön ruuti oli märkää. Välinpitämätön suhtautuminen oli pahasti kostautua. Samanaikaisesti esiin astuivat myös ottelun afrikkalaiset erotuomarit. Heiltä langat karkasivat lapasesta täydellisesti. Pelin loppuvaiheet olivat täyttä farssia. Tanskalaisten hermo kuitenkin kesti, ja loppujen lopuksi saatiin seitsemän maalin voitto aikaan. Tanska semifinaaleissa ja näin saatiin toinenkin Pohjoismaan edustaja loppukarkeloihin.

Huomenna täällä pidetään lepopäivää ja pääsarjan 1. lohko pelaa ottelunsa Jönköpingissä. On mielenkiintoista nähdä kuka sieltä on tulossa loppukahinoihin. Tilanne siinä lohkossa saattaa ratketa vasta viimeisellä ottelukierroksella. Joten jäädään jännittämään ja palataan.

Avsnitt 4

24.1.11
Rodeo on pahoillaan että tämä juttu tulee yli vuorokauden myöhässä, mutta niin kuin aina, jotain odottamatonta sattuu vuoren varmasti. Tällä kertaa oma kannettavani lopetti yhteistyön ja ammattiapua jouduttiin etsimään.

Nyt on vihdoin ja viimein vietetty ensimmäinen vapaapäivä näissä kisoissa. Paitsi pieleenhän se osittain meni, koska tv-ruudun eteen oli itsensä hilattava klo 16:00. Pääsarjan lohko 1. aloitti pelinsä silloin Jönköpingissä. Ja näin siinä vain kävi että ennen viimeistä kierrosta on semifinaalijoukkueet jo selvillä. Nyt on ainoastaan kyse siitä kuka tulee olemaan vastustaja. Onneksi se sentään jäi viimeisen kierroksen panokseksi.

Ruotsin kannalta huonoja uutisia tuli aamulla. Kim Andersson joutuu jättämään loppukisat sikseen. Peukalo on vioittunut ja se tullaan keskiviikkona leikkaamaan. Aika kova menetys kaiken kaikkiaan. Hänen pelipaikkansa lankesi Oscar Carlenille, mutta sekään ei sitten onnistu. Carlen on loukannut polvensa ja on ainakin tiistain pelistä pois. Kahden näinkin kovatasoisen vasurin menetys samalle joukkueelle on kova isku, puhumattakaan sen psygologisesta vaikutuksesta.

Malmön ilta alkoi pääsarjan lohko 2. osalta ottelulla Kroatia – Puola. Kyseessä viimeinen 2. lohkon kierros ja sentään jaossa paikka Lontoon Olympialaisiin. Kovin oli ennakkosuosikki Kroatian alku taas hankalaa. Maalinteko onnistui vasta reilun kuuden minuutin kohdalla. Onneksi Puola oli vain 2 – 0 johdossa. Väsyneitä ja tahdottomia tuntuivat kummatkin joukkueet olevan. Toisaalta ymmärrettävää. Turhautunutta ja rumaa peliä. Oliko sitten edellisen kierroksen tappiot masentaneet joukkueita sen verran ettei oikein kunnon taistelua tahtonut löytyä millään. Kroatia esimerkiksi otti 12 jäähyminuuttia, joka kertoo jo paljon. Reilun 23 pelatun minuutin jälkeen Kroatia siirtyi ensimmäisen kerran johtoon, josta se ei sitten missään vaiheessa luopunutkaan. Tauolla Kroatialla oli kahden rako Puolaan, mutta pelitapahtumien perusteella erittäin sekava peli olisi voinut olla yhtä hyvin tasan.

Toinen erå oli jo huomattavasti rauhallisempaa käsipalloa. Jäähyjä pyrittiin välttämään. Kun Kroatian maalivahti ryhtyi vielä ratkaisevassa vaiheessa noukkimaan voittotorjuntoja, oli ottelu kallistumassa heidän suuntaan. Loppujen lopuksi Kroatia vei pelin itselleen neljän maalin erolla. Puolasta on todettava että sen esitys oli koko kisoja ajatellen aikamoinen pettymys. Edellisten kisojen esitys oli kyllä hiipunut melkoisesti. Se tahto ja päättäväisyys jonka olin edellisissä turnauksessa nähnyt, puuttui täysin. Into ja liekki olivat hiipuneet.

Päivän kohokohta olikin sitten seuraavana listalla. Kentälle astuivat Tanskan ja Ruotsin joukkueet. Jo joukkue-esittelyssä tunnelma oli huipussaan. Tämä peli oli varmaan pääsarjan odotetuin kamppailu. Latausta oli ilmassa. Kun IHF oli vielä määrännyt ottelun erotuomareiksi parin Norjasta, niin Skandinavia oli hyvin edustettuna. Ruotsin aloituskokoonpano oli mielenkiintoinen.Niin Dalibor Doder kuin Jonas Källman istuivat penkillä.Fredrik Larsson pelasi playmakerin paikkaa. Taisi olla hänen ensiesiintyminen kentällä näissä kisoissa.

Ensimmäiset 20 minuuttia oli varsin tasaista. Eroa ei tahtonut syntyä millään. Mutta sitten jakson kahdeksan viimeistä minuuttia olikin täysin Tanskan näytöstä. Ruotsia pyöritettiin oikein olan takaa. Ryöpytys oli sen kaltaista että ruotsalainen selkäranka oli napsahtamassa poikki. Kun tanskalaisten maalivahtikin torjui kaiken mahdollisen niin Swea mamman pojilla oli todella tukalat paikat.

Toisen puuoliajan alussa tanskalaisilla oli varaa istuttaa maalitykki Mikkel Hanseniakin penkillä reilut 10 minuuttia. Peli ei koskaan muodustunut saman tasoiseksi kuin ensimmäinen puoliaika, sillä tanskalaiset pitivät eron 6 -7 maalissa ja varmistivat ettei ruotsalaiset pääse liian lähelle. Kun ruotsalaiset tajusivat tilanteen niin pitkittivät hyökkäyksiään jotta pysyttäisiin kohtuullisissa lukemissa. Tanskan voitto kolmella maalilla. Tämä tarkoitti sitä että Tanska kohtaa semifinaalissa Espanjan ja Ruotsia vastaan astuu Ranska. On siinäkin ruotsalaisille pala purtavaksi mikäli mielivät finaaliin.

Perjantaina jatketaan ja ihmetellään miten semeissä käy. Palataan.

Avsnitt 5

28.1.11
Tänään oli sitten semi-finaalien ja sijoituspelien vuoro niin Malmössä kuin Kristianstadissa. Malmössä pelattiin Ranskan ja Ruotsin välinen taisto siitä kumpi menee loppu- ja kumpi pronssiotteluun. Sen lisäksi Islanti ja Kroatia pelasivat sijoista 5 ja 6. Hölmöä kyllä toinen semifinaali Tanska – Espanja oli viety Kristianstadiin kuten sijoitusottelu Puola – Unkari. Tällä viimeisellä sijoitusottelulla 7. sijan lisäksi panoksena paikka Lontoon Olympialaisiin.

Semifinaali Ranska – Ruotsi alkoi varoivaisella tunnustelemisella. Ruotsi sai mukavan alun ja johti 4 -2. Ei kuitenkaan aikaa kulunut paljon kun tilanne oli 5 – 4 Ranskalle. Otti oman aikansa ennenkuin Ranska löysi lääkkeet oikeanlaiseen puolustusmuotoon Ruotsia vastaan. Hermot olivat aika pinnalla kummallakin joukkueella. Erän loppuvaiheessa Ranska sai itselleen kolmen maalin johdon jonka se piti taukovihellykseen asti.

Toisen erän alussa Ranska sai lisättyä etumatkaansa muutamalla maalilla ja Ranskan maalivahti teki pari näyttävää pelastusta. Ruotsi ei kuitenkaan luovuttanut. Vähän ennen erän puoltaväliä Ruotsi otti aikalisän kuuden maalin tappioasemassa.Tämä auttoi kokoamaan rivit taas kuntoon. Kun Ranska tapansa mukaan taas ajoi puolivaloilla Ruotsi olikin kahdenkymmenen pelatun minuutin kohdalla maalin päässä. Nyt oli sitten Ranskan aikalisän vuoro. Sen verran ranskalaiset saivat pelin uomiinsa että ruotsalaisia ei rinnalle päästetty. Sitkeästi Ruotsi roikkui ja taisteli, mutta reilut kaksi minuuttia ennen loppua Oscar Carlen nappasi erittäin tyhmän ulosajon ja se oli niitti. Sappaat jalassa Ruotsin pojat kuitenkin kaatuivat. Hatunnosto hyvästä esityksestä. Ranska finaaliin ja Ruotsi pronssiotteluun.

Toinen semifinaali Tanska – Espanja jäi siis näkemättä, mutta tulospalvelu kertoi että ensinmainittu selvisi Ranskan vastustajaksi. Odotettavissa makea ja varmasti mukaansatempaava loppuottelu. Swea mamman pojat kohtaavat siten Espanjan. Kova tulee olemaan sekin kamppailu. Sijoitusmittelöissä Kroatia kukisti maalilla Islannin ja on siten viides. Unkari on kisojen seitsemäs ja Puola jäi kahdeksanneksi. Unkari viimeisenä suoraan Lontoon kisoihin.

Mikä on sitten yleiskuva näistä MM-kisoista. On todettava että kyllä ruotsalaiset osaavat kisat järjestää. Pelihallit joissa olen käynyt olivat hyviä, Malmö Arena suorastaan loistava. Göteborgissa kulkuyhteydet eivät tuottaneet ongelmia, sillä halli keskellä kaupunkia. Malmössä keskusrautatieasemalta pääsi junalla suoraan hallin eteen, ja matkan varrella oli vielä yksi asema, joten ihan mallissa sekin. Tämän lisäksi akkreditointikortilla sai ajella ilmaiseksi julkisilla kulkuvälineillä.

Niinkuin aikaisemmin olen jo todennut kisat näkyivät todella hyvin kaupunkikuvassa. Ilmeisesti Malmön kaupunki on ottanut osaa hyvinkin aktiivisesti järjestelyihin. Kävelykadut, torit ja monet muutkin kadut olivat plakaattia, viirejä ja lippuja täynnä. Ei jäänyt kenellekään epäselväksi että paikkakunnalla on menossa käsipallojuhlat. Kisaisännät ja Malmön kaupunki olivat myös järjestäneet niin sanotun ”Fan zone” alueen aivan rautatieaseman liepeille. Vanha teurastamorakennus oli sisustettu niitä varten jotka syystä tai toisesta eivät olleet saaneet lippuja kisahalliin. Hyvä meininki. Suomessa asuvalle Rodeolle mieleen painui myös se, että kun kaupungilla kuunteli naapuripöydän juttuja, hyvin usein siellä keskusteltiin kisoista ja varsinkin Ruotsin menestyksestä. Tämä kyllä jäisi Suomessa kokematta.

Kisaisäntien ja IHF:n tiedotus oli täysin riittävää. Perustiedot otteluista saatiin nopeassa tahdissa niin otteluiden puoliajalla kuin niiden jälkeen. On kuitenkin todettava että EHF:n tiedotus EM-kisoissa on monipuolisempaa. Niin sanottu tarjoilu lehdistökeskuksessa ei saa minulta hyvää arvosanaa. Ramlösa kivennäisvesipullo ja makkarasämpylä joka ainut päivä saivat sen aikaan, että se kiintiö tuli jo muutama päivä sitten täyteen. Ei tässä vaadita mitään herkkuja pöytään, mutta makkaran merkkiä olisi voinut välillä vaihtaa.

Jonkinlaisen mokan kisaisännät, tai sitten lipunmyyntiorganisaatio, saivat kuitenkin aikaan. Tanskalaisille oli myyty lippupaketteja Malmön Arenalle sillä lupauksella että Tanska pelaa ottelunsa siellä. Nyt kävi kuitenkin niin että Ruotsi pelasi semi-finaalinsa Malmössä ja Tanska Kristianstadissa. Siinä sitä onkin ollut selittämistä järjestelytoimikunnalla. Ihmettelen muutenkin miksi nämä ottelut oli pelattava kahdessa eri paikassa. Sen vielä ymmärrän että kisojen alkulohkot oli viety kuudelle eri paikkakunnalle ja pääsarjassa tuli vielä seitsemäs lisää. Käsipalloa pelataan täällä etelästä pohjoiseen, mutta loppukahinat olisi syytä kyllä pitää yhdessä ja samassa hallissa. Nyt ei katsoja välttämättä päässyt selville kuka on finaalivastustaja vasta kuin illan tv-uutisista. Otteluita ei nimittäin pelattu samanaikaisesti.

Kaiken kaikkiaan ihan käyttökelpoiset karkelot. Otteluiden taso ei tällä kertaa päätä huimannut, mutta se oli jo alun perin tiedossa. EM-kisoissa nyt vaan pelataan maailman parasta käsipalloa. Kekkereiden myönteisin yllätys oli varmasti Argentiinan pääsy pääsarjaan. Samaten Ruotsin pääsy neljän joukkoon on mielestäni positiivinen asia. Tanskalaisten menestystä, ja varsinkin heidän monipuolista ja värikästä palloiloittelua osasin odottaa. Pettymyksiä oli aika monta. Suurin floppi lienee Saksan romahdus sijalle 11. En ole tarkistanut tietoa mutta väittävät että sijoitus olisi huonoin 73:een vuoteen. Sen lisäksi meni vielä Lontoon kisatkin sivu suun. Samaten Puolan ja Kroatian vaisu panos jäi kummastuttamaan.

Sunnuntaina mitalitaistot. Palataan.

Avsnitt 6

29.1.11
Finaalipäivä Malmö Arenalla. Taistelu mitaleista parhaimmillaan. Ottelut olivat sitä mitä pitivätkin. Hieno päätös MM-kisoihin. Finaalipäivän joukkueet pelasivat kymmenen raastavaa ottelua 17 päivän sisään, ja silti taso pysyi täysin kohtuullisena.

Heti alkuun on kuitenkin korjattava eräs lipsahdus edellisestä jutusta. Tosiasia on, että näistä kisoista ei pääse suoraan Lontoon Olympialaisiin muuta kuin voittaja. Toisesta sijasta seitsemänteen pääsevät suoraan karsintaan jossa yleensä on ollut kohtuullisen kevyt vastustaja. Tämän lisäksi on muillakin vielä mahdollisuus saavuttaa paikka EM-kisojen kautta. Kuinka se matematiikka sitten toimii menee Rodeon hilseen yli. Monet kiitokset kuitenkin tarkkaavaiselle lukijalle siitä että oikaisi väärän informaation.

Pronssiottelun, Ruotsi – Espanja, ensimmäinen vartti oli erittäin tasaista. Espanja sai pienen edun maalien suhteen mutta Ruotsi tasoitti. Espanjalaisten taktiikka oli selvä. Yritetään voimalla jyrätä Ruotsilta luulot pois. Ruotsalaiset eivät tästä kuitenkaan hätkähtäneet. Onneksi myös slovenialaiset erotuomarit olivat heti alusta ajan tasalla. Ottelun ensimmäinen rangaistus, 2 minuutin jäähy, kertoi pelaajilla missä mennään. Erän 18 minuutin kohdalla ruotsalaiset pääsivät ensi kerran maalin johtoon. Siitä jatkettiin kuitenkin hyvin tasaisissa merkeissä ja puoliaikatulos oli tasan.

Toinen erä aloitettiin ruotsalaisten menestyksellä. Reilu viisi minuuttia pelattu ja kolmen maalin rako. Sitten tuli pari jäähyä ruotsalaisille ja noin 10 minuutin kohdalla peli jälleen tasan. Erän puolessavälissä Espanja rykäisi ja sai vuorostaan kolmen maalin johdon. Ruotsin aikalisä. Se tehosi ja reilun kahdenkymmenen pelatun minuutin jälkeen tilanne tasan. Ruotsilla oli muutama läpiajo loppuminuuteilla mutta espanjalaisten maalivahti teki haamutorjuntoja. Kaiken tämän jännityksen jälkeen ruotsalaisille jäi kuitenkin se kaikista inhottavin sijoitus käteen. Neljäs sija maalin tappiolla oli kuitenkin täysin hyväksyttävä ja erinomainen suoritus.

Ranska vastaan Tanska, siinä näiden kisojen finaali. Näin pitikin olla. Kaksi selvästi parasta joukkuetta tässä turnauksessa. Tanska ei ollut hävinnyt yhtään ottelua ja ranskalaisillakin oli vain yksi pistemenetys. Ottelun alku tanssittiin siihen malliin että Ranska oli viejänä. Tanskalaisilla kesti tovin ennekuin päästiin oikeaan rytmiin. Noin 20 minuutin kohdalla tanssittiinkin sitten tasatahdissa. Kaikesta huolimatta jäi sellainen kutina että ranskalaisilla oli pieni yliote pelissä. Kaiken lisäksi tanskalaisille tuli huonoon saumaan ulosajo ja Ranska pääsi kolmen maalin johdossa tauolle.

Toinen puoliaika oli tasaista pelaamista. Tanska hivuttautui hitaasti mutta varmasti lähemmäksi ja puolessa välissä oltiin jo maalin päässä. Ranskalle tuli jälleen näissä kisoissa totuttu laimea jakso. En tiedä mistä se johtuu mutta noinkin kokeneelta joukkueelta se on yllättävää. Tanska tasoitti ottelun, ja tasaisena se myös pysyi erän päätösvihellykseen asti. Maalit 31 – 31 ja jatkoaika edessä. Rodeon kisakokemuksien ensimmäinen jatkoaika finaaleissa. Jännäksi meni, mutta kokemus lopulta vei pitemmän korren. Loppujen lopuksi Ranskalle 2 maalin voitto ja maailmanmestaruus. Erinomainen oli tanskalaisten taistelu. Vastassa oli kuitenkin erittäin rutinoitunut ja kokemusrikas joukkue. Rahkeet eivät vielä riittäneet. Tanskalaisilla on muutamaa pelaajaa lukuunottamatta niin nuori ja potentiaalinen joukkue, että jo seuraavissa kisoissa tilanne saattaa olla aivan toisinpäin. Onneksi olkoon hopeasta.

Tässä vielä loppuun muutama tietoisku näistä karkeloista. Vaikka lopullista selvitystä ole vielä tehty, niin nyt jo voidaan sanoa että nämä MM-kisat tuottavat yli 10 miljoonan kruunun voiton. Näin totesi Ruotsin Käsipalloliiton puheenjohtaja Hans Vestberg. Vaikka ei vielä aivan tarkkoja lukuja olekaan, niin liitto tulee panostamaan saadut rahat nuoriin lupauksiin ja rekrytointiin, hän toteaa.

Kisoissa on myyty 210.000 lippua ja pelkästään niiden tulot ovat noin 90 miljoonaa kruunua. Järjestelytoimikunnan tavoite ylittyi selvästi. Arviotu kokonaiskatsojamäärä 98:ssa ottelussa on 430.000. Kaikissa Ruotsin otteluissa oli yli 10.000 katsojaa per peli. Pronssiottelussa yli 12.000. 1700 vapaaehtoista henkilöä toimi kisorganisaatiossa. Median edustajia näissä MM-kisoissa oli 1500.

All Star joukkue: vasen laita: Harvard Tvedten NOR, vasen pakki: Mikkel Hansen DEN, playmaker: Dalibor Doder SWE, oikea pakki: Alexander Petterson ISL, oikea laita: Vedran Zrnic CRO, viivapelaaja: Bertrand Gille FRA, maalivahti: Thierry O’meyer FRA ja kisojen arvokkain pelaaja: Nikola Karabatic FRA.

Näin on tämä reissu saatu pakettiin. Oikein mukavaa jatkoa kaikille. Palataan asiaan jälleen seuraavissa kisoissa. Rodeo

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset