Rodeo on Tour

Tästä on aika tarkkaan 25 vuotta kun Rodeo lähti maailmalle kiertämään ja äimistelemään käsipallon ihmeellisyyksiä. Vuonna 1990 Prahan MM-kisoista se alkoi, ja sitä on jatkunut tähän päivään asti.


Kyseiset ekskursiot ovat pääsääntöisesti kohdistuneet suuriin kisoihin. Muutamia Championsliiga-otteluja on tullut katsottua, mutta siihen seuratason ottelut ovat jääneet. Nyt tuli kuitenkin inspiraatio jostakin, ja Rodeo päätti lähteä katselemaan miten käkikellon valmistajat hallitsevat käsipallon pelaamisen. Kohteena Sveitsin itäinen osa.

Riihimäen Cocks vs TSV St. Otmar St. Gallen

Onnistuneiden Challenge Cup-pelien ansiosta Riihimäen Cocks on tällä kaudella askelta korkeammalla tasolla, ja pelaa tulevana sunnuntaina ensimmäisen EHF CUP ottelunsa Sveitsin St. Gallenissa. Vastaan astuu TSV St. Otmar St. Gallen, joka oli viime kaudella Sveitsin liigan kakkonen.

Cocks 2015-16

Riihimäen Cocksin päävalmentaja Kaj Kekki toteaa että askel Challenge Cupista EHF Cupiin on iso. Vaikka Challenge Cupissa on mukana erittäin kovia joukkueita, niin ensimmäisillä kierroksilla siellä pyörii mukana likaa heikkotasoisia vastustajia. Ne ottelut ovat taloudellisesti vähän turhan kalliita hukattaviksi peleihin, mistä pitäisi saada jotain oppia. EHF Cupin taso on huomattavasti kovempi. Cocksin päämäärä onkin pelata viimeistään kaudella 2020 EHF Cupin lohkovaiheessa. Tämä on Kekin mielestä realistinen tavoite.

Jani Tuominen, Cocks. Kuva: FSC Media.

Jani Tuominen, Cocks.
(Kuva: FSC Media)

Riihimäen Cocksin riveihin on tullut kentällinen uusia pelaajia. Tästä voi päätellä että tulevaisuuden tavoitteet ovat juuri sitä mistä Kekki mainitsee. Pyrkimyksenä oli ennen kaikkea hakea sellaisia pelaajia, jotka voisivat auttaa meitä eteenpäin niin Euroopan Cupeissa kuin Baltian liigassa. Tavoitteena oli vahvistaa joukkuetta myös niin, että n. 70 ottelun kausi menee hyvin läpi vaikka tulisi loukkaantumisia. Viime kaudella meitä oli parhaimmillaan kahdeksan pelaajaa sairastuvalla ja se alkoi vaikuttaa jo pelin tasoon, mainitsee Kekki.

Takana on kauden tässä vaiheessa pelattuna jo kolme kansainvälistä turnausta. Ruotsin, Sveitsin ja Viron turnauksissa menestyttiin mainiosti. Ilmeisesti pelaajahankinnat ovat vastanneet tarkoitustaan. Kekki toteaa että kaikki uudet pelaajat ovat selkeästi parempia kuin poislähteneet, ja joukkueen henki on erittäin hyvä.

Mahdollisuudet St. Otmaria vastaan Kekki näkee Matti Nykäsen sanoin ”fifty – sixty”.

Vaatii meiltä erittäin kurinalaisen suorituksen ja riskit minimiin vieraspelissä, jotta pääsemme haastamaan heidät Suomessa. Heidän pakkikalustonsa on kaikki kaikessa. Vaikka joukkue operoi muutaman miljoonan euron budjetilla, on laidoissa selvästi säästelty. Kotipelissä sitten ”hanat auki”.

Minkälainen on sitten TSV St. Otmar St. Gallen?

St. Otmarilla on urheiluseurana pitkä historia, sillä se perustettiin 24. huhtikuuta 1924 vaalimaan voimistelun saloja. Käsipallon seura otti lajivalikoimaansa vuonna 1942. Siihen aikaan lajia pelattiin ulkokentillä 11 miehisin joukkuein.

Siitä, milloin sveitsiläiset ovat tarkalleen aloittaneet hallikäsipallon, on ristiriitaisia huhupuheita. Varmaa on se että Sveitsin ensimmäinen mestari oli Grasshopper Club Zürich, ja elettiin vuotta 1950. St. Otmar on tuulettanut Sveitsin mestaruutta vuosien varrella 7 kertaa. Ensimmäinen mestaruus tuli 1971, ja viimeinen on vuodelta 2001. Vuosi olikin seuralle täysosuma, sillä mestaruuden lisäksi tuli Cupin ja Super Cupin voitot.

Kansainvälistä pelikokemusta sveitsiläisiltä kyllä löytyy. Euroopan liigan sarjoihin on osallistuttu vaihtelevalla menestyksellä. Toistaiseksi huippu on osunut 1980 luvulle. Mainittakoon että samoihin aikoihin, kaudella 1982/83, seurassa pelasi myös suomalainen maajoukkuekonkari Kenneth ”Laku” Laaksonen. Seuran paras saavutus on kaudelta 1981/82. St. Otmar hävisi Championsliigan edeltäjäsarjan Mestarien Cupin loppuottelussa unkarilaiselle Honvéd Budapestille. Vuonna 1987 seura ylsi IHF-Cupin välieriin, mutta hävisi sen Granitas Kaunasille. Mielenkiintoinen yksityiskohta samaisesta sarjasta lienee se, että St. Otmar oli ensimmäinen länsi-eurooppalainen seurajoukkue joka siihen mennessä oli voittanut venäläisen seuran (Mai Moskova). Vuosina 1997, 2004 ja 2009 St. Otmarille on Euroopan eri cupeissa tullut seinä vastaan viimeistään puolivälierissä.

Seurassa on tällä hetkellä noin 30 miespelaajaa ja 100 junioria. Naisten käsipallo lopetettiin muutama vuosi takaperin. Miesten ykkösjoukkue pelaa Sveitsin korkeimmassa liigassa (NLA) ja kakkosjoukkue kakkosliigassa. Juniorijoukkueet pelaavat ikäluokkansa korkeimmassa sarjassa. Miesten ykkösjoukkueen pelaajalistalta löytyy tällä hetkellä 19 pelaajaa, joista kolme on Tšekeistä, kaksi Saksasta ja yksi Serbiasta ja Kroatiasta.

Mielenkiinnolla St Gallenein ottelua odotellen
Cheers Rodeo

EHF Cupin 1. kierroksen 2. osaottelu

Cockstsv-st-otmar-st-gallenCocks – TSV St. Otmar St. Gallen

Vantaan Energia Areenalla 12.9. klo 16:00

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset