Käsipalloväelle avoimia golfkilpailuja jo vuodesta 1997

Käsipalloilijoiden ikioma golfkilpailu Handis Golf järjestetään tänä keväänä jo 18. kerran. Tällä kerralla estraadina toimii Hangon Golf. Klibba.com kyseli sen perustajilta hieman kisan taustoja ja vanhat herrat olivat hyvinkin juttutuulella 🙂


Handis Golf

”Käsipalloilijoiden golfmestaruuskilpailu” Handis Cup, tai myöhemmin Handis Golf, pelattiin ensimmäisen kerran 18.5.1997 Nevas Golfissa, Porvoossa. Voittajaksi selvisi käsipallossa UK-51:tä ja Helsingin Ilvestä edustanut Matti Louhio, joka voitti myös seuraavana keväänä samassa paikassa pelatun kisan. Euroopan mestaruudenkin golfissa voittanut Louhio, joka on lisäksi suunnitellut muutamia Etelä-Suomen golfkenttiäkin, voitti Handis Cupin vielä kolmannenkin kerran vuonna 2001.

”Normaalisti kolmannen kerran pokaalin voittaneelle annetaan se pytty omaksi, mutta sanoin Matille että tämän pokaalin olisi tarkoitus olla ikuisesti kiertävä niin sovitaanko että saat käydä ilmaiseksi mukana niin kauan kuin haluat?” Rauno Stedt muistelee. ”Matti vastasi tähän että minulla on tätä peltiä niin paljon kotona että tämä järjestely sopii erinomaisesti. Niin tämä pokaali jäi kiertoon.”

Ajatus pelata golfia pelkästään käsipalloporukassa syntyi, kun Rauno Stedt, Claus ja Kaj Åström, kolme joulukuussa 2013 ensimmäisten suomalaisten käsipallosankareiden joukossa palkittua entistä käsipalloilijaa, päättivät käynnistää jokavuotisesti pelattavan golfkisan.

Rauno Stedt

 • Värtsilässä syntynyt kuusinkertainen Suomen mestari
 • Teki pelkästään Unionin paidassa yli tuhat maalia

Claes Åström

 • Moninkertainen Suomen mestari HIFK:ssa
 • Vuoden suomalainen käsipalloilija 1974
 • Miesten maajoukkueen päävalmentaja kolmessa eri vaiheessa

Kaj Åström

 • Vuoden suomalainen käsipalloilija 1966 ja 1968
 • 55 A-maaottelua
 • HIFK:n kaikkien aikojen maalitykki ja moninkertainen Suomen mestari
 • Teki 1967 ennätysmäiset 33 maalia yhdessä ainoassa SM-sarjaottelussa

”Alkuun osallistumisoikeus rajattiin siten, että vain vähintään mestaruussarjatasolla pelanneet saivat osallistua. Heti toiminnan alkuun saatiin mukaan mahtava sponsori: Machinery, jonka johdossa oli Heikki Timonen, ansioitunut maajoukkuemaalivahti 60-luvulta. Hän lahjoitti – ja lahjoittaa vielä edelleenkin, pokaalit kuhunkin pelattavaan sarjaan.

Ensimmäisiin kisoihin, jotka pidettiin Nevaksessa jonka golfkapteeni Rauno silloin oli, osallistui parikymmentä pelaajaa, joukossa ”vanhan kaartin” pelaajia 50-luvulta! Naisia ei kisoihin tullut, vaikka heilläkin oli siihen mahdollisuus” kertoo yksi kilpailun perustajista, Kaj Åström.

Pian johtotroikka huomasi, että osallistujia on liian vähän ja toiminta oli vaarassa kuivua kasaan joten osallistumisoikeutta laajennettiin ensin alempien sarjojen pelaajiin, sitten mukaan hyväksyttiin tuomarit ja lopulta myös puolisot ja lapset sekä tärkeät yhteiskunnalliset vaikuttajat.

”Pelimuotoja ei ole juurikaan muutettu alkuperäisestä, vaikka kokeilujakin on tehty: perinteisten lyöntipelimuotojen, scratch ja handicap-sarjojen, lisäksi on pelattu joukkuekisoja, joissa aluksi joukkueen muodostivat seurakaverit, ja myöhemmin myös vapaasti kasattavat joukkueet. Vaikuttaa siltä, että käsipalloilijat eivät halua (enää?) pelata joukkueessa, sillä kyseinen järjestely ei ottanut tulta alleen.

Oma näkemykseni on, että iänikuinen yhdellä pallolla pelaaminen vie ilon tapahtumasta – kaikkihan me omilla tahoillamme pelaamme samanlaisia kilpailuja. Tulevat Handis Golfista vastaavat voisivat miettiä muita mahdollisia pelimuotoja – niitähän löytyy…”, käsipallourallaan 55 maaottelua pelannut Åström miettii.

Handis Cup vai Handis Golf?

Alkujaan golfkisa tosiaan kulki nimellä Handis Cup, mutta muutimme sen myöhemmin Handis Golfiksi.

Syy nimen vaihtoon oli se että jotkut onnistuivat sotkemaan Handis Cupin niin ikään toukokuun puolivälissä pelattavan perinteisen Siuntio Cupin kanssa.

”Olihan se kyllä aluksi hieman huvittavaa kun golfkentän parkkipaikalle saapui auto täynnä pikkujunnuja tarkoituksenaan mennä pelaamaan käsipalloa, tai ’handista'”, Stedt hymyilee.

”Sekaannus herätti sen verran rutinaa että katsoimme parhaimmaksi vaihtaa seuraavana vuonna golfkisan nimen sekaannusten välttämiseksi”, Stedt päättää.

Handis Golf voittajat

2014 Hanko Golf Robert Vaenerberg
2013 Nevas Golf Miro Korja
2012 Nevas Golf Robert Vaenerberg
2011 Nevas Golf Christian Segersven
2010 Nevas Golf Håkan Nordström
2009 Nevas Golf Magnus Frisk
2008 Nevas Golf Bo Bergman
2007 Nevas Golf Risto Hämäläinen
2006 RuukkiGolf Bo Bergman
2005 Porvoo Golf Jyri Welling
2004 Porvoo Golf Mika Murtomäki
2003 Tallinn GK Tommi Ruissalo
2002 Hyvinkään Golf Håkan Nordström
2001 ArGC Parainen Matti Louhio
2000 Nurmijärven GK Anna-Maija Lehtonen
1999 Kymen Golf Takko Eräkangas
1998 Nevas Golf Matti Louhio
1997 Nevas Golf Matti Louhio

Tästä se kaikki alkoi!

I Handis Cup 18.5.1997 Nevaksessa. Kuvassa vasemmalta: Markku Laurila, Lauri Ståhlberg, Ference Wieliczco, Rauno Stedt, Matti Louhio, Kimmo Roos, Heikki Timonen, Reino Mild, Christer Bussman, Kaj Åström, Matti Nuutinen, Jouko Nivari, Claes Åström, Seppo Sarnola, Kari Lehtolainen, Olavi Koivisto.

Ensimmäinen Handis Cup 18.5.1997 Nevas Golfissa.
Kuvassa vasemmalta: Markku Laurila, Lauri Ståhlberg, Ference Wieliczco, Rauno Stedt, Matti Louhio, Kimmo Roos, Heikki Timonen, Reino Mild, Christer Bussman, Kaj Åström, Matti Nuutinen, Jouko Nivari, Claes Åström, Seppo Sarnola, Kari Lehtolainen, Olavi Koivisto.

Kimmo Roos (kuvassa oikealla) on kiertänyt kaikki Handis Golf-turnaukset. Keskellä pääsponsori Machineryn Heikki Timonen ja vasemmalla Matti Nuutinen.

Kimmo Roos (kuvassa oikealla) on kiertänyt kaikki Handis Golf-turnaukset.
Keskellä pääsponsori Machineryn Heikki Timonen ja vasemmalla Matti Nuutinen.

Palloilijoiden golfmestaruuskilpailu

Rauno Stedtillä on mielessään myös toinen golfiin liittyvä tapahtuma. ”Olen nyt parikymmentä vuotta kehitellyt mielessäni palloilijoiden golfmestaruuskilpailua. Jos eri lajien joukkueisiin saataisiin pareiksi vaikkapa kaikkien tuntema vanha konkari ja tämän hetken nuori huippu, saattaisi tapahtuma kiinnostaa yleisöä ja sponsoreitakin. Niiden tuella kisasta voitasiin tehdä erinomainen golfin mainostapahtuma. Se myös lähentäisi eri palloilulajien harrastajia, joilla ei muuten ole mitään yhteistä.

Tapahtuman valmistelu vaatii kuitenkin nuorempia voimia, joten tässä vaiheessa heittäisin pallon eteenpäin. Uskon vahvasti että eri palloilulajien tähdet saman pallon kimpussa kiinnostaisi myös mediaa ja hyvin hoidettuna siitä voisi parhaassa tapauksessa muodostua kiinnostava perinne.”

Vuoden 2014 Handis Golf Hangon kentällä sunnuntaina 25.5 klo 09.00 alkaen.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille käsipallon parissa toimiville golf-taitoisille, pelioikeuden omaaville henkilöille perheenjäseniä myöten!

Pelimaksu

 • Maksetaan NORDEAN tilille FI55 1394 3500 161068 viimeistään 16.5.
 • Maksu toimii samalla ilmoittautumisena kilpailuun
 • Maksun viestiosioon kirjoitetaan pelaajan tasoitus sekä golf- että peliseura

Pelimuotona on tasoituksellinen lyöntipeli.

Yksi kilpailusarja, naiset pelaavat punaisilta tee-paikoilta ja miehet keltaisilta tee-paikoilta. Kilpailumaksu on 45 € / henkilö sisältäen pelimaksun, lounaan ja saunan.

Kilpailun voittaja palkitaan kiertopalkinnolla ja kolme parasta pelaajaa lahjakortein. Lisäksi palkitaan pelin paras tasoitukseton pelitulos, pisin draivi, lähimmäs lippua lyönyt.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan erikoispalkinto.

Palkinnot lahjoittaa MACHINERY.
Lahjakortit lunastaa HG:n Proshop.

Huom!

 • Peliin voivat osallistua kaikki, myös uusien tasoitussääntöjen passiivisen tasoituksen omaavat.
 • Mahdollliset Golf-auton tarvitsijat varaavat autot suoraan HG:n toimistosta.
 • Ensimmäinen lähtöaika on klo 09:00

/JK

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset