Nuori tähtipelaaja isänsä jäljillä

Ranskan poikien maajoukkue saavutti viime kesänä Euroopan mestaruuden Puolassa pelatussa EM-lopputurnauksessa. Mestarijoukkueen pelaaja Melvyn Richardson valittiin turnauksen All Stars-miehistön oikeaksi pakiksi.


EURO 18 HISZPANIA - FRANCJA

Ranska löi ensimmäisessä ottelussa Romanian näytöstyyliin 43-24, hävisi toisessa Unkarille 26-34 mutta päätti alkulohkon selviin voittoihin Kroatiasta 41-25 ja Puolasta 34-18. Jatkolohkon ottelussa Ranska nousi aivan varsinaisen peliajan lopussa tasoihin Saksan kanssa (30-30), ja tuo piste takasi paikan mitalipeleihin.

Välierässä kaatui Espanja maalin erolla 24-23 ja loppuottelussa vastassa oli jälleen Unkari. 33-30 voitto finaalissa toi Ranskalle sen kautta aikojen ensimmäisen juniorien Euroopan mestaruuden.

Thomas Hivert kyseli entisen valmennettavansa kuulumisia.

Hei Melvyn. Aluksi onnittelut sekä mestaruudesta että valinnastasi All stars-joukkueeseen!

Kiitos paljon. Täytyy sanoa että olipahan kesä! Ei paljoa lomailua mutta olihan se sen arvoista.

Turnaus kestää melko pitkään, kaksi viikkoa. Kuinka fyysinen ja henkinen palautuminen otteluiden välillä toimi, entä riittikö vapaa-aikaa?

Melvyn Richardson

Synt. 31.1.1997
Pituus 189 cm
Paino 84 kg

Pelipaikka: O9

Seura: Chambéry Savoie Handball

Kyllä.. turnaus oli todella pitkä, ja koska se oli ensimmäinen kansainvälinen kilpailumme emme tienneet kovinkaan paljoa siitä etukäteen. Meillä oli paljon vapaata, lepäsimme ja yritimme viettää aikaa keskustellen, nauraen yhdessä joukkueena niin paljon kuin mahdollista. Siitä muodostuikin hyvä ja todella tärkeä henkinen voimavara joukkueelle. Jokainen kunnioitti toistaan ja nautti yhteisestä ajanvietosta ja se näkyi myös kentällä!

Palataanpa hetkeksi ajassa taaksepäin. Voitko kertoa mitkä ovat olleet tärkeimmät vaiheet urallasi, jotka nyt toivat sinulle tämän ensimmäisen tittelin?

Kokeilin monia eri urheilulajeja ennen käsipalloa, jota aloin pelaamaan 8-vuotiaana Chambéry Savoie Handball -joukkueen minipojissa. Siirryin melko nopeasti alle 12-vuotiaiden joukkueeseen, jossa sinä olit ensimmäinen käsipallovalmentajani. Yläasteelle mentyäni liityin ”Sport section” -urheiluluokalle.

15-vuotiaana minut otettiin ”Pole Espoir” -kouluun, joka on erikoiskoulu jossa opiskelee ja harjoittelee päivittäin kaikki alueen parhaat käsipalloilijat. Samaan aikaan pääsin Ranskan alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen, jossa pelasin kahden vuoden ajan. Viime vuonna minut valittiin mukaan alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen ja pääsin sen lisäksi Chambéry Savoie Handballin ”training center” -koulutukseen.

Millainen on nuoren ranskalaisen huippupelaajan viikko-ohjelma?

”Training centerin” jäsenenä harjoittelemme joka ilta puolitoista tuontia, sen lisäksi on kolme kertaa viikossa kuntosaliharjoitukset, ja päälle tietysti viikonlopun ottelut.

Se vaatii myös uhrauksia. Millaisia ja mitkä ovat vaikeimmat 17 vuotiaalle pojalle?

Totta, uhrauksia on tehtävä, kuten sen että ehtii viettämään vähemmän aikaa kavereiden kanssa. Minulle viime kesän vaikein tilanne oli se etten päässyt matkustelemaan perheeni kanssa maajoukkueleiritysten takia. Isäni suku on kotoisin Reunionin saarelta.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät ominaisuudet joita nuori pelaaja tarvitsee päästäkseen käsipallossa huipputasolle?

Minusta tärkeimmät ominaisuudet eivät välttämättä ole teknisiä tai fyysisiä ominaisuuksia, vaan ennen kaikkea pitää kyky nauttia siitä mitä teet. Sitten tulee hyvä joukkuehenki, sinun täytyy olla tarkka ja käyttää kaikkea mitä meidän valmentajat kertovat jotta kehityt teknisesti, taktisesti ja fyysisesti. Lopuksi, sinun täytyy olla kunnianhimoinen ja sinnikäs.

Onko se, että olet käsipallolegendan (Jackson Richardson, vuoden käsipalloilija maailmassa 1995) poika etu vai tuoko se menestyspaineita?

Jackson Richardson

Jackson Richardson

Siitä on ehdottomasti sekä etuja että haittapuolia. Monet vertaavat minua isääni, mutta en kuuntele sitä ollenkaan. Isä teki asiat omalla tavallaan ja menestyi mahtavasti, nyt on minun vuoroni yrittää onnistua, mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin pitää hauskaa.

Hän antaa minulle neuvoja kuten kuka tahansa normaali isä tekee pojalleen ja tietenkin hänen kokemuksensa auttaa siinä, mutta en ota siitä mitään paineita itselleni.

Mitkä ovat seuraavat tavoitteesi maajoukkueessa?

EM-kullan ansiosta pääsimme suoraan ensi kesän MM-kisoihin joten toivottavasti voitamme sielläkin tällä mahtavalla joukkueella!

Mistä unelmoit käsipalloilijana?

Unelmoin pääseväni huipulle tällä samalla nautinnolla ja hauskuudella kuin nykyisinkin!

Kiitos Melvyn. Toivotan sinulle ja Chambéry Savoie Handballille loistavaa kautta 2014-15 ja hyvää jatkoa maajoukkueessa.

Kiitos Thomas!

EHF Euro 2014 All star-joukkue. Melvyn Richardson kuvassa toinen vasemmalta.

EHF Euro 2014 All star-joukkue. Melvyn Richardson kuvassa toinen vasemmalta.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset