Tommy Ruponen

”Mulle kiekko ja futis oli teiniaikaan ykköslajeja. Handis ei tosin ollut täysin tuntematon laji sillä Hongan futisjoukkueen kanssa pelattiin sitä talvet, siten saatiin hallivuoroja pakkaskaudeksi”, sanoo Tommy Ruponen, maaottelumäärässä mitattuna kokenein suomalainen maalivahti kautta aikojen.

Tommy Ruponen

Tommy Ruponen

Synt. 1964
85 A-maaottelua, 6 maalia
(1984-1992)

Seurat:
Dicken, PIF, HIFK, Haslum IL (Norja).

Saavutukset
SM-kulta 1993 + vino pino muita SM-mitaleita.

”Kaikki alkoi koulusta. Mattlidenin koulukavereista valtaosa pelasi handista Dickenissä. Kerran kävi kutsu koulujoukkueen otteluun ja siitä sitten Tumppi Lindahl kysy jos tulisin mukaan Dickenin treeneihin.

Kaikissa muissa lajeissa olen aina ja vain tehnyt maaleja ja maaleja mutta koulujoukkueessa löysin itseni tolppien välistä.”

Täydellinen maalivahtityyppi?

Molari on ominaisuuksiltaan muuttunut sitä mukaa mitä peli on kehittynyt. Tämän päivän handiksessa ei pieni häkkäri pärjää. Liian läheltä ja liian kovaa tulee, eli nykyään molarit peittää enemmän kuin torjuu joten raameja tarvitaan. Perusfakta tosin pysyy samana: hyvä maalivahti torjuu enemmän sitä mukaan kun kenttäpelaajan henkiset paineet kasvaa, esimerkiksi loppuottelussa.

Pitääkö maalivahdin osata myös pelata kentällä?
Maalivahdin kannalta on mielestäni hyvä asia jos osaa pelata kenttäpelaajana sillä pelin lukeminen on valtaosa maalivahdin torjuntatyötä. Tietyissä tilanteissa kenttäpelaaja voi heittää vain yhdellä tavalla tai yhteen paikkaan. Mikäli molari tämän osaa lukea niin torjuntatyö helpottuu oleellisesti.

Ennen ottelua

Mistä kaikesta puolustuksen kanssa sovitaan oman maalin varjelemiseksi?
Me käytiin yleensä läpi jo harjoituksissa miten ja mistä vastustajien maalikoneet heittää. Tämä johti puolustuksen toimintaa eli minkä kulman puolustajat otti ja mikä jätettiin molarille. Tämä sitten sääteli kumpi laidoista voi esimerkiksi ”aavistaa” kontrauksen.

Muut omat rutiinit?
Oma suosikkini lämmittelyssä oli läpiajot. Fiilarit nousi kun pallo pamahti jalkaan tai handuun. Venyttelystä en ole ikinä tykännyt!

Kuinka paljon seuraat vastustajajoukkueen lämmittelyä?
En sen enempi katsellut vastustajia lämmittelyvaiheessa.

Itse ottelu

Kuinka puolet pelistä saa kulumaan kun pallo on toisessa päässä kenttää?
Taas tullaan pelin ymmärtämiseen. Kaukaa näkee kaikkein parhaiten miten viiva liikkuu tai miten laidan tyhjä juoksu vapauttaa oman pelaajan, eli kyllä se aika saatiin kulumaan.

Palaute kanssapelaajille voi välillä (tyypistä tietysti riippuen) olla aika rankkaakin..

Kuinka itse käsittelit päästetyt maalit tai tilanteet joista oli päästetty heittämään liian helposti?
Sovitut säännöt pätee eli on moka sitten molarin tai puolustajan niin se täytyy rehellisesti myöntää ja samalla ottaa vastaan huudot tai kommentit.

Millä keinoin veskari voi herätellä joukkuettaan?
Ehkä paras keino on antaa kovaäänistä palautetta puolustajalle joka tekee loistavaa työtä. Siitä ne loputkin sitten lähtee.

Käsipalloon kuuluu tyypillisesti maalivahdin vaihdot kesken ottelun.

Millaisia ajatuksia vaihtoon joutuminen herätti? Mitä vaihdolla haetaan 7 metrin heitossa?
Tottakai tulee vaihtaa jos ei molari ota sovittuja vetoja. Mulle se oli aina vaikee paikka tulla vaihtoon, selityksiä löytyi. En myöskään kovin montaa 7 metrin vetoa ottanut vaihdosta tulleena. Jotenkin oli ”valmiiksi hävitty olo”.

Toipuminen tällistä?

Pallo osuu aina silloin tällöin arkaan paikkaan tai päähän. Pelottiko seuraava heitto?
Välillä sattui kyllä, mutta kun perustekniikka on kunnossa ja itseluottamus kohdallaan, on seuraava heitto aina otettavissa.

Paha vastustaja naruttelee…

Vastustajan laituri on kerta toisensa jälkeen hassuttanut sinua. Mitä keksit seuraavaksi että saat horjutettua kaverin itseluottamuksen?
Vaikee vastata… Joskus laituri sama laituri tekee 5/5 ja seuraavassa pelissä 1/5.

Claes Hellgren

Esikuvat ja pahimmat vastustajat

Oliko itselläsi esikuvaa maalivahtina?
Claes Hellgren/Ruotsi oli hyvä.

Kuka on tämän hetken paras käsipallomaalivahti?
En handista seuraa tänä päivänä silleen. Kansainvälisellä tasolla hyviä molareita on paljon. Tyylillisesti sekä Ranskan että Espanjan häkkärit ovat hyviä.

Kenen vastustajasi heitot oli kerta kaikkisen mahdottomia torjua, toisin sanoen ketä oli pahin vastustaja juuri sinulle?
Micke Källman ja Janka Rönnberg oli tottakai ylivoimaisen pahoja. Sami Laiho, Markku Mäkinen, Petri Heino, joka ”kaatui” pallot sisään, Sami Goman.

Maalivahtivalmennuksen peruskivi?

Mihin maalivahtivalmennuksessa pitäisi mielestäsi eniten kiinnittää huomiota?
Se mikä Suomen maalivahtivalmennuksesta puuttui oli perusosaaminen ja ymmärtäminen molarin ja puolustuksen yhteistyöstä. Tässä me Dickenin ja HIFK:n kanssa oltiin varmasti edelläkävijöitä. Juniorivalmentajien tulee osata maalivahtityöskentelyn perustekniikka eli miten hän liikkuu tilanteesta riippuen. Muutamia kertoja olen pitänyt harjoituksia seurojen junnuvalmentajille ja kieltämättä pelottavaa nähdä miten molareiden perustekniikka on hakusessa.

/JK

Recommended Posts