Ranska

Ranska on yksi käsipallomaailman jättiläisistä: puoli miljoonaa harrastajaa ja menestystä piisaa kaikilla rintamilla. Toimiva koulukäsipallojärjestelmä takaa jatkuvuuden ja maassa ei myöskään pelätä tarjota lahjakkuuksille mahdollisuutta yltää pitkälle.

Ranskan Käsipalloliitto

  • Liitto perustettu 1935
  • Harrastajia n. 500000

Naisten maajoukkueen saavutukset

MM-kisat:
kultaa 2003.
hopeaa 2011, 2009, 1999.

EM-kisat:
pronssia 2006, 2002.

Miesten maajoukkueen saavutukset

Olympialaiset:
kultaa 2012, 2008.
pronssia 1992.

MM-kisat:
kultaa 2011, 2009, 2001, 1995.
hopeaa 1993.
pronssia 2005, 2003, 1997.

EM-kisat:
kultaa 2014, 2010, 2006.
pronssia 2008.

Ranska (EHF)

Käsipalloa kouluissa ja seuroissa

Käsipalloa alettiin Ranskassa pelata 1930-luvun alkupuolella ja ensimmäinen liitto perustettiin vuonna 1935.

Vuonna 2013 Ranskan Käsipalloliitto saavutti symbolisen ja historiallisen luvun: 500000 jäsentä, jolla käsipallo on jalkapallon, tenniksen, hevosurheilun, judon ja koripallon jälkeen maan kuudenneksi harrastetuin laji, jäsenmäärillä laskettuna.

Kouluissa käsipallo on yksi niistä lajeista jota jokikinen lapsi pelaa kouluaikanaan. Liikunnan osuus koulussa on 2-4 viikkotuntia ja lajiskaala tunneilla vaihtelee vuoden aikana. Pakollisten tuntien lisäksi jokainen voi osallistua keskiviikkoiltapäivisin Liikuntakerho (Sport Association) -toimintaan, jonka kunkin koulun liikunnanopettajat organisoivat.

Jos koulussa on näillä tunneilla riittävästi käsipallosta kiinnostuneita lapsia, koulu voi rekisteröidä oman joukkueen osallistumaan koulujen mestaruuskilpailuihin. Käsipallo on Liikuntakerhoissa toiseksi pelatuin laji. 55000 lasta on hankkinut pelaajalisenssin joka oikeuttaa osallistumaan näihin kouluturnauksiin.

Käsipalloilijan urapolku

Ranskassa on monia eri polkuja tulla huipputason käsipalloilijaksi. Yleisin niistä on tämä:

1. Seurat
Parhaat pelaajat valitaan alueellisten valiokuntien (committees) organisoimiin joukkueisiin. Toiminta alkaa 12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien iässä. Valiokunta järjestää ikäluokan valioiden harjoitukset ja valitsee joukkueet jotka kilpailevat muiden alueiden vastaavien kanssa. Seuraavana vuonna parhaat etenevät liigajoukkueisiin, joihin pelaajat valikoituvat useamman valiokunnan joukkueesta. Kahden vuoden päästä alkavat ensimmäiset maajoukkueleirit.

2. Koulut
Yläasteella pelaajat jotka ovat halukkaita harjoittelemaan enemmän voivat siirtyä erikoiskouluihin joissa he voivat osallistua urheiluryhmään. Tällöin heillä on kaksi ylimääräistä käsipalloharjoitusta viikossa ja he voivat osallistua Liikuntakerhotoimintaan keskiviikkoisin. Lukiossa he voivat hakea kouluihin joissa on Tulevaisuuden talentti-ohjelma (Pôle Espoir). Ohjelmassa harjoitellaan 10-15 tuntia viikossa mutta silloin he eivät voi osallistua oman seurajoukkueensa arkiharjoituksiin. Näiltä tunneilta ammattilaisseurojen kykyjenetsijät värväävät pelaajia omiin harjoituskeskuksiinsa, ja parhaille avautuu mahdollisuus allekirjoittaa ensimmäiset ammattilaissopimuksensa.

Nimekkäimpiä ranskalaispelaajia

  • Daniel Narcisse
    (vuoden pelaaja maailmassa 2012)
  • Allison Pineau
    (vuoden naispelaaja maailmassa 2009)
  • Thierry Omeyer
    (vuoden pelaaja maailmassa 2008)
  • Nikola Karabatic
    (vuoden pelaaja maailmassa 2007)
  • Bertrand Gille
    (vuoden pelaaja maailmassa 2002)
  • Stéphane Stocklin
    (vuoden pelaaja maailmassa 1997)
  • Jackson Richardson
    (EHF Mestareiden liigan kaikkien aikojen All Stars-joukkueen pelinrakentaja, vuoden pelaaja maailmassa 1995)
  • Didier Dinart
    (EHF Mestareiden liigan kaikkien aikojen All Stars-joukkueen paras puolustaja)

Maajoukkue
Ranskan maajoukkue on tulos siitä että kouluissa ja seuroissa on tehty kaikki mahdollinen. Ranskalla oli vuosikausien ajan vaikeuksia saavuttaa säännöllisesti kärkisijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa, mutta nykyinen Ranskan maajoukkue ovat menestynyt paremmin kuin koskaan aiemmin. Uusia nuoria pelaajia on voitu nostaa joukkueeseen ilman että taso on pudonnut.

Nuorten maajoukkueiden ensisijaisena tavoitteena ei ole voittaa kaikki ottelunsa vaan valmistaa pelaajat nousemaan jonain päivänä aikuisten maajoukkueeseen.

Nuorisomaajoukkueiden pelitapa rakennetaan sen mukaan mitä aikuisten joukkueet haluavat tulevaisuudessa pelata. Esimerkiksi tämän hetken miesten maajoukkueen puolustusmuoto kansainvälisissä otteluissa on opetettu nuorten maajoukkueille omissa peleissään.

Yksi tärkeimmistä menestyksen avaimista Ranskassa on johdonmukainen työ lajin kaikilla osa-alueilla joilla mahdollistetaan korkeiden tavoitteiden saavuttaminen.

Alkuperäinen teksti: Thomas Hivert.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset