Isovelisyndrooma

Suomalaiset ovat urheilukansaa; rehtejä, oikeudenmukaisia ja kokemistaan vääryyksistä korkeintaan itsekseen mutisevia jöröjä. Varsinkin kun kyseessä on käsipallo, jossa emme tunnetusti ole kansainvälisesti kovinkaan korkealle noteerattu maa ja kun vielä toisena osapuolena on ”bäst-i-världen” eli Ruotsi, on parasta pitää suu supussa ja alistua kohtaloonsa. Tai sitten ei…

Juttu on laadittu esitetyn toiveen perusteella ja se pohjautuu SIF CT-00 joukkueen valmentajan, Marcus Sjöstedtin, haastatteluun.

Toim. huom: Marcus Sjöstedt ei tunnetusti ole turhista kiihtyvä/valittava mies, eikä ruotsalainen käsipallokulttuurikaan hänelle täysin vierasta.

Seuraavan tositapahtumia kuvailevan jutun tarkoitus ei suinkaan ole korostaa yksittäistä onnetonta tapausta, vaan sitä että turnausmatkastaan maksavan joukkueen on tärkeää kärppänä valvoa ja puolustaa oikeuksiaan ettei kävisi niin kuin SIF:n CT-00 joukkueelle, joka marraskuun lopulla osallistui Hellton-Cupiin Ruotsin Karlstadissa. Kuuteen lohkoon jaettuun FB2-ikäryhmään oli ilmoittautunut peräti 24 joukkuetta joista Torsby, Kungälv HK ja Gökstens BK oli arvottu lohkoon ”C” yhdessä SIF:n kanssa.

Alusta saakka oli selvää että mikäli loppuottelupaikka turnauksesta irtoaisi, sen pelaaminen aikataulun mukaisesti sunnuntaina paikallista aikaa kello 15.15 ei onnistuisi, mikäli paluumatkalle haluttaisiin ehtiä ajoissa. Jotta iltalaivan lähtöselvitykseen ehdittäisiin, olisi lähdön Karlstadista tapahduttava viimeistään kello 15. Kun asiasta keskusteltiin etukäteen järjestävän seuran, IF Helltonin, edustajan kanssa tämä ilmoitti että ongelmaa ei muodostuisi; aikatauluja rukattaisiin tarvittaessa niin että SIF ehtisi pelata loppuottelun ”mikäli nyt sinne asti selviää”, oli hymyssä suin lausuttu toteamus. Turnauksen edetessä kävi yhä selvemmäksi että turnausjärjestäjä ei missään vaiheessa ollut vakavissaan edes miettinyt sitä mahdollisuutta että suomalaisjoukkue selvittäisi tiensä loppuotteluun tässä 24 osallistujajoukkueen sarjassa.

Lohkossa ”C” SIF kohtasi voitokkaasti ensin Gökstens BK:n (10-6) ja sitten Kungälv HK:n (14-5). Lohkovoiton ratkaisseesta ottelusta kehkeytyi tasainen ja jännittävä kamppailu, jossa SIF löi Torsbyn niukasti 13-12. Lohkovoittajana SIF etenisi suoraan puolivälieriin. Tässä vaiheessa turnausjärjestestäjältä kysyttiin uudestaan miten mahdollinen loppuotteluaikataulu saataisiin sopimaan suomalaisten matkustusaikatauluun siinä tapauksessa että tämä edelleen ilmeisen epätodennäköiseltä vaikuttava skenaario toteutuisi. Järjestäjä vakuutti taas että ongelmaa ei tulisi. SIF:n joukkueessa ei asiasta kuitenkaan oltu enää kovin vakuuttuneita, elettiinhän jo lauantai-iltaa ja puolivälierä Torslanda HK:ta vastaan alkaisi sunnuntaina kello 11.30.

Kun SIF oli raivannut tieltään Torslanda HK:n lukemin 15-9, oltiin mielenkiintoisessa tilanteessa. Järjestävä seura Hellton IF oli niinikään selvittänyt tiensä välieriin ja vastaan asettuisi juuri tuo ”hankala” suomalaisjoukkue, aikataulun rukkaamisen mahdollisuutta tiedustellut SIF. Kun keskinäinen välierä oli aikataulussa asetettu alkamaan kello 14.00, alkoi hiljalleen käydä selväksi että ellei tuotakin ottelua voitaisi aikaistaa, ei myöskään mahdollinen loppuottelu enää voisi alkaa niin aikaisin että suomalaisjoukkue ehtisi vielä laivaankin. Kun asiaa tiedusteltiin välierässä vastaan asettuuneelta järjestäjäseuralta, oli vastaus jäätävä: ”Mehän voitimme teidät kaksi vuotta sitten, joten ei tästä muodostu ongelmaa”.

Liekö vastustajan lievä ylimielisyys ollut syynä siihen, että Sjundeå IF vei ottelun Hellton IF:ää vastaan 11-7 selvittäen näin tiensä turnauksen loppuotteluun. Koska se, kaikista kyselyistä, tiedusteluista ja vetoomuksista huolimatta alkoi alkuperäisen aikataulun mukaisesti 15.15, sai Sorunda IF nostaa voittopokaalin 5-0 WO-voiton turvin. Sanottakoon nyt vielä selvyyden vuoksi, että Sorunda pelasi todella hyvää käsipalloa koko turnauksen ajan, ja on hyvin mahdollista että se olisi voittanut turnauksen joka tapauksessa.

Järjestäjäseuran ylimalkaisen ja –mielisen suhtautumisen takia tämä asia kuitenkin jäi selvittämättä. Jotenkin tapauksesta jäi sellainen mielikuva, että ”isoveli” ei missään vaiheessa suhtautunut ”pikkuveljen” mahdollisuuksiin kovinkaan vakavasti, vaan ”bäst i världen” –mentaliteetti näyttää juurtuneen tiettyjen tahojen asenteisiin ja toimintatapoihin hieman turhankin syvälle…

Kaikkia turnausjärjestäjiä ei tietenkään pidä leimata samalla tavalla, myös Ruotsin turnauksista on paljon hienoja kokemuksia esimerkiksi Skuru IK:n vieraana.

Matkailu avartaa ja kehittää, mutta tarkistakaa etukäteen aikataulut ja mahdollisuudet muutoksiin tarvittaessa! Ja varatkaa paluumatka tarpeeksi myöhäiseen ajankohtaan, siltä varalta että peli sattuisi asettumaan uomiinsa…

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset