Challenge Cup vihdoin käyntiin

Pitkä odotus saa viikonloppuna päätöksensä, kun Cocksin taival EHF Challenge Cupissa vihdoin käynnistyy. Cocksin ensimmäiseksi vastustajaksi arvottiin italialainen Pallamano Pressano, joka saapuu pelaamaan otteluparin molemmat osat Riihimäelle. Erinomaisesta kansainvälisestä käsipalloviihteestä saadaan siis nauttia Urheilutalolla kahtena päivänä peräkkäin.

Pallamano Pressano on kotoisin pienestä pohjois-italialaisesta kaupungista nimeltä Lavis, jossa on noin 8700 asukasta. Vuonna 1976 perustettu seura on kulkenut pitkän tien alasarjoista kohti italialaisen käsipalloilun huippua. Nousujohteisen kehityksen huippuna joukkue pelasi viime keväänä ensimmäistä kertaa Italian mestaruudesta, mutta joutui lopulta taipumaan finaaleissa Bolzanolle kahden ottelun yhteismaalein 56-50. Pallamano Pressano osallistui viime kaudella ensimmäistä kertaa myös europeleihin ja Challenge Cupiin. Silloin joukkueen avausvastustajaksi arvottiin Cocksillekin hyvin tutuksi tullut valko-venäläinen SKA Minsk. Challenge Cupin mestaruuteen asti lopulta edennyt SKA oli italialaisille aivan liian kova vastustaja. SKA naulasi otteluparin jo ensimmäisessä osaottelussa Minskissä 39-25 voiton myötä ja haki vielä perään Lavisista 20-28 vierasvoiton. Pressanon viime kauden eurotaival jäi näin siis kahden ottelun mittaiseksi.

Joukkueet EHF:n sivuilla

Pallamano Pressano
Riihimäen Cocks

Pallamano Pressanon pelaajisto on säilynyt viime kaudesta lähes täysin identtisenä. Joukkueen miehistöön kuuluu italialaispelaajien lisäksi vain yksi ulkomaalaispelaaja, portugalilainen 198 senttinen takamies Paulo Silva. Viime kaudella SKA Minskiä vastaan joukkueen parhaimpina maalintekijöinä kunnostautuivat oikea laituri Adriano Di Maggio, joka osui kahdessa ottelussa yhteensä yksitoista kertaa ja oikean takamiehen paikalla viihtyvä Alessandro Dallago, joka maalasi yhdeksän kertaa. Myös vasemmat pakit Silva ja Simone Bolognani onnistuivat maalinteossa molemmissa otteluissa. Pressanon pelaajista kolme on mahtunut viime aikoina myös Italian maajoukkuemiehistöön. He ovat maalivahti Valerio Sampaolo, laituri Di Maggio sekä helmikuussa 40 vuotta täyttävä takamies Damir Opalic.

Talousvaikeuksista kärsivässä Italian käsipalloliigassa siirryttiin kaudelle 2012-13 joukkueiden kulujen karsimiseksi kolmen lohkon runkosarjajärjestelmään. Pressano on tällä hetkellä oman lohkonsa kolmantena viidellä voitolla ja kolmella tappiolla. Viime kauden mestari Bolzano johtaa lohkoa puhtaalla pelillä. Pressanon parhaana maalintekijänä on kunnostautunut Silva, joka on viimeistellyt kahdeksassa ottelussa yli kuuden maalin keskiarvolla. Di Maggio, Dallago ja Alessio Giongo ovat osuneet keskimäärin yli neljä kertaa ottelua kohden.

Cocks palaa eurokentille viiden vuoden tauon jälkeen. Edellisten euroesiintymisten aikaan joukkue joutui pelaamaan kotiottelunsa Hyvinkäällä ja Pirkkolassa. Nyt luvat oikealla kotiareenalla pelaamiseen ovat kunnossa ja Baltian Liigasta tutusta kotiedusta toivotaan Challenge Cupissakin yhtä suurta.

Cocksin päävalmentaja Kaj Kekki katsoo luottavaisin mielin kohti viikonlopun otteluita:

”Kahden tuoreen Italian liigan Pressano-videon perusteella joukkue on lyötävissä. Joukkueelle näyttää olevan kaikki kaikessa portugalilainen vasen takamies, Paulo Silva. Mutta hänkään ei vaikuta mahdottomalta nähtyjen pelien perusteella. Jos terveystilanteemme ei oleellisesti tästä heikkene, uskon vakaasti jatkopaikkaamme. Varsinkin kun molemmat ottelut pelataan kotikentällä. Toivottavasti saamme hallin tällä kaudella ensimmäisen kerran täyteen ja katsomosta seitsemännen kenttäpelaajan.”

Kaikki tuki ja kannustus onkin joukkueelle nyt enemmän kuin paikallaan. Ei siis muuta kuin keltaista niskaan ja ajoissa molempina päivinä paikalle. Urheilutalolla kannattaa toki viettää viikonloppuna aikaa enemmänkin, sillä Cocksin eri joukkueilla on molempina päivinä pelejä sekä ennen että jälkeen edustusjoukkueen Challenge Cup-koitoksia.

EHF Challenge cup Cocks-Pallamano Pressano (ITA)

EHF Challenge cup Cocks-Pallamano Pressano (ITA)

Riihimäen Cocks
Pallamano Pressano

Jaakko Horelli

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset