Syksyn sävelet
Kesätiimin huipulle hamuavan nelikon kesäharjoittelua on voinut seurata 12 viikon ajan. Mukaan mahtuu kovaa harjoittelua, kuntoutusta, lomailua, hikeä, hauskanpitoa ja kyyneleitäkin.
Alexandra Roos
Kymmenen viikkoa kesätreeniä takana ja syksy on vihdoinkin täällä ja kausi alkaa häämöttää. Minulle henkilökohtaisesti se tarkoittaa että treenimäärä vihdoinkin palautuu normaalitasolle ja matka kohti comebackia jatkuu.
Tavoitteet tänä kesänä oli treenata mahdollisimman paljon ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen tehdä kuntoutusta huolella. Mielestäni pysyin hyvin vauhdissa mukana kesäkuussa ja parin viikon loma teki pelkkää hyvää, tunsin oloni vahvaksi ja sain tehtyy monta syketreeniä kesän alussa ja kunto alkoi pikkuhiljaan paranemaan.
Tavoitteena oli myös päästä leikkauksen jälkeen kokeilemaan rinnallevedon ja kyykyn maksimia, mutta niin pitkälle en ole vielä päässyt koska polvi olikin huonommassa kunnossa mitä ajattelimme. Pidän kuitenkin sen tavoitteen auki vielä vähän aikaan ja toivon että pystyn vetää maksimi treenejä vielä tämän vuoden puolella ja tottakai parantaa niitä roimasti.
Mitä muuta jäi kesästä mieleen? Olen kehittänyt keskivartaloa huimasti kesän aikana koska on vihdoinkin ollut aikaa harjoitella sitä vähän enemmän, siitä saan varmasti hyötyä pelikentällä tulevaisuudessa. Syksyn päätavoite on treenata jalkoja niin paljon kun polvi antaa periksi ja pikkuhiljaan myös saada syke- ja kuntotreeniä lisättyä ohjelmaan enemmän ja enemmän.
Haluan kohtapuolin palata 16-20 h viikossa treenimäärään eli noin 9-10 treenikertaa/viikossa, joista noin puolet olisi kuntotreeniä jotta paluu pelikentälle olisi helpompi kuntoutuksen loppupuolella.
Polvi on reagoinut mahtavasti kuntoutukseen ja olen kuunellut kroppaani ja pitänyt taukoa kun on tuntunut että polvi tarvitsee sen. Nyt kun kepit on heitetty sängyn alle niin polvea voi kuormittaa enemmän mutta tottakai fysion ohjeiden mukaan. Juokseminen ja käsipallo saan toivottavasti harrastaa vielä tämän vuoden aikana mutta sen tiedän, että tulen ainakin tekemään kaiken mitä voitavassa on että seison syksyn aikana pelikentällä.
Kohti comebäckiä!
Oscar Kihlstedt
Aiempiin kesiin verrattuna hieman erilainen kesäharjoittelukausi on nyt sitten ohi. Olkapääleikkauksesta on nyt viitisen kuukautta ja siitä johtuen harjoittelu, erityisesti ylävartalolle oli enemmän kuntoutusta kuin voimanhankintamielessä tehty. Mieluimmin käyttäisin kesän voimaharjoitteluun mutta nyt jouduin urheasti sopeutumaan tilanteeseen.
Kesän voimaharjoittelussa keskityin kolmeen suurempaan kokonaisuuteen: kyykkyyn, rinnallevetoon ja maastavetoon. Muuten tuli tehtyä paljon harjoittelua selälle ja ylävartalolle (olkapäät, yläselkä, ojentajat). Käsipalloilijat unohtaa usein kuinka tärkeää on voimistaa myös selkäpuolta, sillä nimittäin ehkäistään olkapäävammoja. Jos se puoli ei ole kunnossa vammoja syntyy helposti!
Mielestäni kesä on täydellistä aikaa panostaa hieman ylimääräistä aikaa voimaharjoitteluun. Olo voi tuntua raskaalta ja jäykältäkin mutt ase on vain hyvä merkki siitä että asioita on tehty oikein. Muutama viikko ennen kauden alkua kun vähentää painoja ja lisää toistoja niin saa räjähtävyyden takaisin.
Juoksupuolella vedin viittä eri tyyppistä intervallia läpi kesän: 4×4 minuutin juoksuja, 6-8×800 metriä, mäkijuoksua, 17/13 (juoksu/lepo) ja spurtteja. Lisäksi juoksin muutamana lepopäivänä pitkän, palauttavan lenkin. Juoksuharjoitukset ovat usein työläitä sekä fyysisesti että psyykkisesti, siksi onkin tärkeää luoda ensin selkeät tavoitteet siihen mitä haluat saavuttaa, sekä olla päättäväinen ja tehdä se. Harjoittelu on myös aina helpompaa kaverin kanssa kuin yksin.
Minulle jäi kesän harjoittelusta positiivinen fiilis. Olen mielestäni tehnyt hyvää työtä koko ajan. Olkapään kunnosta en vielä ole täysin varma, mutta kuntoutus on tuottanut tulosta ja uskon että vielä se terve päiväkin sieltä tulee!
Liigan alkuun on enää vain viikko aikaa ja odotan todella paljon ensimmäistä kauttani Postenligassa (Norjan mestaruussarja). Aion olla valmiina taistoon ja auttaa joukkuettani saavuttamaan hyvän sijoituksen kun Stord HK tekee odotetun paluun sarjaan!
Topias Laine
Tämä kesä oli kova treenikesä. Ensimmäistä kertaa crossfitiä ja se todella pisti kropan äärirajoille. Onneksi motivaatio oli kohdallaan. Lisäporkkana oli tietenkin lähtö Ruotsiin, joka pisti haluamaan kovaan kuntoon vielä vähän enemmän ja työn tulokset näkyvät jo nyt. Tietenkään ei ole väliä jos pelaan nyt hyvin ja loppukaudesta huonosti, mutta hyvältä tuntuu.
Ensi kaudesta odotan eniten tervettä kautta ja sitä, että pystyn pelaamaan täydellä teholla koko ajan. Viime kausi oli todella koetteleva, vaikka ne säälittävät kaksi kuukautta mitkä pelasin menivätkin hyvin. Ensin selkävamma ja sitten polvivamma.. Eli tämä kausi kun menisi ilman loukkaantumista se olisi hyvä alku.
Toinen tavoite on ottaa massiivisia harppauksia pelaajana ja oppia pelaamaan käsipalloa niin kuin huipulla pelataan. Nämä kaksi ovat tavoitteeni yksilönä.
Pelillinen tavoite on päästä P96-maajoukkueen kanssa EM-kisoihin. Se olisi todella mahtava kokemus ja suuri asia suomalaiselle käsipallolle.
Näillä mietteillä lähden ensi kauteen!
Kesätreeniprojekti oli hyvin onnistunut ja oli kiva seurata miten kaikki oli treenannut kesän aikana! Vielä enemmän porukkaa tähän mukaan ensi kesäksi, ja jos ei ole juuri tässä jutussa voi itse pitää kirjaa ja katsella sitä tyytyväisenä alkukaudesta, kun kropassa hyvä tunne ja peli kulkee. Toisena ääripäänä kannattaa katsoa mitä ensi kesänä tehdä toisin.
Ida Väyrynen
Olen tyytyväinen kesän treeneihini olen treenannut enemmän kuin yhtenäkään edeltävänä kesänä. Lenkkikilometrejä kertyi kivasti, juoksin varmaan yhtä monta lenkkiä kuin mitä olen juossut koko elämäni aikana. No ei nyt sentään 😉 mutta tänä kesänä opin tykkäämään juoksemisesta, aiemmin lenkit ovat olleet kauheinta mitä tiedän. Jopa intervallit ovat miellyttäviä, vaikka juoksuhetkellä ne tottakai ovat kaikkea muuta.
Yleisesti olen tyytyväinen, mutta minua harmittaa se että en päässyt tavoitteeseeni jonka olin asettanut kesän alussa. Tavoitteeni oli juosta Beep-testissä nyt syksyllä tasolle 12. Meidät testattiin naisten joukkueen kanssa elokuun lopussa ja koska en päässyt tavoitteeseeni, aion vielä päästä siihen alkukauden aikana.
Kauteen lähden hyvillä mielin ja odotan pelejä innolla. Toivon saavani paljon peliaikaa ja kehittyväni. Kyllähän sitä luulisi kehittyvän kun treenejä tulee olemmaan 10 kertaa viikossa.
Haluan myös satsata tällä kaudella kunnolla koska ensi kauden (kausi 2014-2015) haluaisin pelata muualla kuin Suomessa.
Mutta miten lajin korkeimmalla huipulla sitten harjoitellaan?
Siitä kertoo lähemmin Ruotsin maajoukkuemaalivahti, Bundesliigan ehdottomaan eliittiin kuuluva, viime ja toissa kaudella liigan parhaaksi maalivahdiksi valittu SG Flensburg-Handewittin viimeinen lukko Mattias Andersson
Vertailukohta maailman huipulta
Vinkkejä harjoitteluun:
- Yritä harjoitella niin pelinomaisesti kuin mahdollista
- Älä unohda vatsa- ja selkälihasten vahvistamista sekä tasapaino- harjoituksia, ne maksavat itsensä takaisin.
- Rinnalleveto on paras harjoitus mitä on olemassa!
”Haluan jatkaa pelaamista sillä korkealla tasolla mihin viime vuosina olen yltänyt, ja kehittyä vieläkin paremmaksi maalivahdiksi joka voi auttaa Flensburgia ottamaan sen viimeisen tarvittavan askeleen jolla voittaa mestaruuden!”
Mattias Andersson sanoo että Saksassa harjoitellaan aina kovaa, mutta pelikautta edeltävä jakso on se kaikista kovin. Silloin harjoitellaan kolme kertaa päivässä kymmenen päivän ajan, sen jälkeen ennen liigan alkua harjoitellaan vielä kaksi kertaa päivässä.
”Kesäajan viikko-ohjelma, ennen Pre season-jaksoa näytti tänä kesänä tältä:
Kahden viikon loman aikana treenasin koko ajan keskivartalon lihaksia (vatsa ja selkä), lisäksi kuntoutin päivittäin polvea. Loman jälkeen juoksin neljä lenkkiä viikossa, ja viimeiset kaksi viikkoa ennen yhteisharjoitusten alkua kolme lenkkiä ja kaksi voimaharjoitusta viikossa.”
Normaali viikko-ohjelma kauden aikana
- Pitkä lenkki ennen aamiaista.
- Aamupäivällä joko voimaharjoitus salilla tai kuntopiiri, illalla käsipalloharjoitukset.
- Ottelupäivänä ei aamulenkkiä lainkaan, sen sijaan aamupäivällä joko pitempi lenkki, intervalleja tai voimaharjoitus.
Vinkkejä tavoitteiden saavuttamiseksi:
- Pyydä apuun joku joka on perehtynyt siihen mitä haluat saavuttaa
- Harjoittele kovaa mutta älä unohda pitää hauskaa!
- Kopiosta ei tule koskaan niin hyvä kuin alkuperäisestä.
Mattias Andersson
- Syntynyt 29.3.1978, Malmö
- Pituus ja paino: 185 cm / 93 kg
- Ammatti: käsipalloilija
- Pelipaikka: maalivahti
Joukkueet
- Nykyinen seura:
SG Flensburg-Handewitt, Bundesliiga (2011 lähtien) - Aiemmat seurat:
-1999 Ystads IF (SWE)
1999-2001 HK Drott (SWE)
2001 FC Barcelona (ESP)
2001-2008 THW Kiel (GER)
2008-2011 TV Großwallstadt (GER)
Saavutukset:
- Ruotsin maajoukkue:
Olympiahopeaa 2000 ja 2012, EM-kultaa 2000. Pelannut 94 A-maaottelua. - Seurajoukkueet:
Mestareiden liigan voitto 2007
5 Bundesliigan mestaruutta (2002, 2005, 2006, 2007 ja 2008)
2 Saksan cupin voittoa (2007 ja 2008)
2 EHF-Cupin voittoa (2002 ja 2004)
Euroopan cupin voitto 2012 - Valittu neljästi Bundesliigan All Stars-otteluun
- Valittu Bundesliigan parhaaksi maalivahdiksi 2012 ja 2013