Linda Cainberg

HIFK:n SM-sarjajoukkueen kapteeni ja maalintekijä numero yksi, Linda Cainberg kertoo miksi hän on parhaimmillaan juuri tärkeissä peleissä.


Linda Cainberg

Maalintekotaito

Mitä se tarkoittaa, mitä se pitää sisällään?
Uskon, että lahjakkuutta on olemassa, vaikka siitä hieman kiistellään. Maalintekotaito koostuu lahjakkuudesta, mutta työnteko on onnistumisen perusta. Lahjakkaista ei tule huippuja jos ei harjottele myös maalintekoa. Haluan uskoa, että lahjakkuus on vain pieni osa, suurempi osa on halu ja työnteko.

Mistä tunnistaa hyvän maalintekijän? Tärkeimmät ominaisuudet?
Aggressiivinen meno kohti maalia, itseluottamusta puhkuen. Uskon että maalin tekeminen on paljon kiinni siitä mitä tapahtuu ennen heittoa, ei aina niinkään heitossa sinänsä. Maalintekijällä pitää ennenkaikkea olla halua mennä maalille ja tehdä se täysillä, silloin se maalikin tulee helpommin.

Miksi sinä olet nimenomaan hyvä maalintekijä?
En ole kokenut itseäni aina hyvänä maalintekijänä, vaikka paljon maaleja olisin tehnytkin. Ennen käytin huomattavasti enemmän heittoja tehdäkseni maaleja. Tällä hetkellä maalintekoon vaikuttaa paremmat fyysiset edellytykset maalin tekoon ja hyvään tilanteen luomisen mahdollisuus.

Linda Cainberg

Synt. 1986
Pelipaikka V9
Kasvattajaseura: Atlas
Nykyinen seura: HIFK
Muut seurat: Sparta, BK Ydun (Tanskan 1. Div.)

SM-kaudet: 2002-2010, 2011->

A-maaotteluita: 39
-maaleja: 80.

Saavutukset:

  • 5 SM-kultaa, 1 SM-hopea
  • 6 Suomen cupin voittoa
  • SM-sarjan All Stars-joukkueessa 2007, 2012, 2013
  • SM-sarjan vuoden pelaaja 2012
  • SM-sarjan vuoden tähtipelaaja 2012
  • SM-sarjan kuukauden tähtipelaaja 4 kertaa
Linda Cainberg, HIFK

Linda Cainberg, HIFK

Miten maalintekotaitoa harjoitellaan?
Maaleja harjoitellaan heittämällä. Mutta paljon itsessäni kiinnitän huomiota siihen miten menen tilanteeseen ja sen tietyn tunteen että nyt tiedän tehneeni sen täysillä. Tässä luulin tekeväni asiat ihan hyvin, kunnes huomasin että voin antaa vielä enemmän. Itseluottamuksen tärkeyttä ei voi unohtaa.

Suosikkimaalintekotilanne
(tilanne ottelussa jossa tiedät aina ja heti että tästä tulee varma maali)?

Sitä on vaikea selittää. Se on sivulta lähtevä heitto pelinrakentajan paikalta. Kolmospuolustajan oikealta puolelta. Tiedän aina kun se tilanne syntyy että maali on varma. Maalivahti ei näe palloa koska heitto lähtee puolustajan takaa ja voin jo hymyillä kun lähden heittoon, koska näen sen jo lipuvan maaliin. Tätä tilannetta ei tule usein, mutta se on aina yhtä mukavaa 🙂

Kuinka paljon vastustajan maalivahtia seuraat (esim. lämmittelyn yhteydessä)?
Katson kuka oon maalissa, ja muistutan itseäni maalivahdin vahvuuksista/heikkouksista. Jos mahdollisuus tulee seuraan muutaman heiton lämmittelyssä.

Mitä mielessä liikkuu maalintekotilanteessa? Tuleeko kaikki selkäytimestä?
En voi sanoa miettiväni mitään, en tiedä. Enemmän keskityn saamaan niin hyvän heittotilanteen kuin mahdollista. Ja sitten sijoitan pallon hyvin.

Kuinka itsekäs maalitykin täytyy olla?

2 vs 1 tilanne. Menenko minä itse vai pelaanko kaverin vapaaksi?
2 vs 1 tilanteessa on usein syötölle paikka. On mentävä maalia kohti maalintekomielessä, mutta on pystyttävä muuttamaan suunnitelmia kun kaverilla on parempi paikka. Ehdottomasti on pelattava tavalla, joka mahdollistaa maalin teon joukkueelle.

Itseluottamuksen merkitys maalitykille?
Kaikki kaikessa!

Henkinen kapasiteetti oltava kovaa luokkaa kun ratkaisuhetkillä joukkueen katse lähes aina kääntyy totutun ratkaisijan suuntaan.

Kuinka vahva olet henkisesti? Mistä sen huomaa?

”Joskus peli voi alkaa huonosti, mutta olen oppinut että siitä voin vielä kääntää kurssin ja se on tehnyt minusta henkisesti vahvemman.”

Henkisesti olen vahva. En muista epäonnistuneeni juuri koskaan tärkeässä pelissä sarjajoukkueessani (voi toki olla että muisti pettää :D). Toki paljon parannettavaa usein on, mutta sysimustat pelit sijoittuvat yleensä vähemmän merkittäviin peliin..

Rankkarit

Kuinka paljon olet ehtinyt heittää rankkareita urasi aikana?
Viime vuosina rankkareita on tullut heitettyä jonkin verran. En ole mikään kikkailija, mutta rankkareissa olen parantanut vuosien varrella. Monen muun asian onnistuessa, myös tämä voi sujua.

Linda Cainberg

Miten valmistaudut heittämään rankkarin?
Katson ensiksi kuka on maalissa, ja muistutan itseäni minne pitää heittää. Sitte manaan vain: alas, alas, alas tai ylös, ylös, ylös.

Kuinka paljon (ja mitä?) päätät etukäteen, mitä teet? Millä perusteella?
Kun kyse on erittäin ratkaisevasta heitosta niin ajattelen vähemmän. Silloin mietin vain: Sen pallon on mentävä sinne, tavalla tai toisella, ja varmasti! Se on toiminut tähän mennessä. Mutta tätä saan käyttää vain rajallisesti 😉

Nimeä maalivahti joka on ollut vaikein ohitettava? Miksi juuri hän?
Vaikea kysymys. Kukaan ei ole mahdoton jos valmistautuu oikein. Muistuu ehkä mieleen Iso-Britannian maalivahti. Tuli erittäin turhautunut olo, tosin heidän puolustuksella oli iso osa arvassa.. Nimeä en muista.

Kerro jostain mieleenjääneestä maalista?
Tähän on kyllä sanottava viime vuoden (2013) toinen finaaliottelu GrIFK:ia vastaan. Oltiin jo käytännössä hävitty peli kun aloitimme hurjan nousun. Tein lopussa pari-kolme tärkeää maalia, vaikka muuten pelasin aika huonosti. Sitten Ansku vielä täräytti viimeisellä sekunnilla voitto-osuman. Tuntuu edelleen epätodelliselta voitolta ja sitä viimeistä 10-minuuttista on katsottu muutamaan kertaan videolta. Oli kotihallissa niin mahtava fiilis!

Mitä ilman maalitykki ei olisi maalitykki?
Loistavaa joukkuetta ja pelinrakentajaa, joilta ainakin HIFK:issä saa namusyöttöjä.

Kuinka paljon erilaisia heittokikkoja pitää tai kannattaa harjoitella?
Itse olen ollut laiska niissä. Ne tuovat tietenkin leveyttä ratkaisuihin, mutta pelkillä kikoilla ei pärjää. Niitä voisin käyttää kun en helpompaa ulospääsyä löydä.

Linda-Cainberg

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset