Huipulle tähtäävän käsipalloilijan urapolku

Suomen Olympiakomitean huippu-urheilun kehitysohjelmassa, johon Käsipalloliitto osallistui viime vuonna, työstettiin hankkeiden ohella tärkeä huipulle tähtäävän käsipalloilijan urapolku.

Urapolun tarkoituksena on viitoittaa nuoren käsipalloilijan tietä kohti lajinsa huippua: minkälaisia asioita vaaditaan tietyissä ikävaiheissa ja mitkä ovat harjoittelun ja pelaamisen painopistealueet eri ikävaiheissa?

Urapolku on valmentajalle erinomainen työkalu työstää urheilijan harjoittelua suunnitelmallisesti ja perusteellisesti oikeaan suuntaan, kohti huippua. Urapolussa on huomioitu myös valmentajien, vanhempien ja urheilun ulkopuolisen elämän roolit. Urapolku ei ole aukoton, vaan suuntaa-antava. Tiiviissä paketissa ei luonnollisesti voi ottaa kaikkia yksityiskohtia huomioon.

Jos Sinulla on lisättävää tai kommentoitavaa Urapolun asioista, ota yhteys annamari.jaaskelainen@finnhandball.net.

Pääasiallisesti käsipalloilevien lasten ja nuorten urapolku voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:

1. vaihe: Lapsuusvaihe: Oppiminen (4-12-vuotiaat)
2. vaihe: Nuoruusvaihe: Oppimisen soveltaminen (13-18-vuotiaat)
3. vaihe: Aikuisvaiheeseen kasvaminen: Opitun tuominen käytäntöön (19-22-vuotiaat)

Paljon monipuolista liikettä hauskalla tavalla
Lapsuusvaiheessa tärkeintä on hauskuus, monipuolisuus ja paljon liikettä. Huomioi, että tässä ikävaiheessa harjoittelun tulee sisältää monipuolisesti eri liike-elementtejä hauskalla tavalla: motoriset perustaidot, nopeus, kimmoisuus, koordinaatio, ketteryys, tasapaino, liikkuvuus, lihaskestävyys sekä huoltavat harjoitteet. Käsipallo on motorisesti vaativa ja monipuolinen laji. Motoriset taidot kehittyvät vain tekemällä tuhansia toistoja. Siksi mahdollisimman monipuolisen liikepankin kerääminen lapsuusvaiheessa on kaiken a ja o. Muut lajit tukevat mainiosti käsipalloharrastusta.

Monipuolisen liikkeen lisäksi lapsuusvaiheen lopussa käsipallon perustaidot tulee olla hallinnassa (pallonhallinta, syöttö, heitto, harhautus, 1 vs 1, liike väleihin, puolustusliike). Tässä vaiheessa rakennetaan tukeva pohja kaikelle käsipallon pelaamiselle – ja koko uralle. Mitä monipuolisempi ja tukevampi tämä pohja on, sitä paremmat mahdollisuudet on jatkossa kehittyä ja oppia asioita. Katso harjoittelupyramidi sivun alalaidassa.

Kasvaminen urheilijaksi
Nuoruusvaiheessa sovelletaan opittuja liiketaitoja lajinomaiseen harjoitteluun sekä opetellaan harjoittelemaan tavoitteellisesti. Tämä vaihe on urheilijaksi kasvamisen aikaa. Lajitaidot korostuvat tässä vaiheessa enemmän, mutta edelleenkin pääpaino on monipuolisessa liikkeessä ja liikepankin ja ominaisuuksien kuten nopeuden ja kimmoisuuden vahvistamisessa. Huomioi, että muut lajit ovat urheilijan ohjelmassa ainakin 15-vuotiaaksi asti. Myös fyysisen harjoittelun merkitys korostuu, ja kroppaa aletaan valmistaa vahvemmin kohti käsipallon fyysisiä vaatimuksia.

Kasvupysähdyksen loputtua voiman ja anaerobisen harjoittelun painotus voi alkaa. Lajin perustaitoja yksilöllä vahvistetaan ja monipuolistetaan. Samalla opetellaan joukkuepuolustamisen tekniikoita (alkeet lapsuusvaiheessa) ja hyökkäyksessä siirrytään pikkuhiljaa 1 vs 1 ja 2 vs 2 -tilanteista 3 vs 3 ja 4 vs 4 -tilanteiden harjoitteluun. Pikkuhiljaa siirrytään vastahyökkäyksien ja erikoistilanteiden ymmärtämiseen ja opitun soveltamiseen otteluvauhdissa. Myös ravinnon, levon ja urheilun ulkopuolisen elämän merkitys kasvaa, ja niihin tulee kiinnittää huomiota.

Huipulle valmistautuminen
Huipulle valmistautuessa fyysisen harjoittelun merkitys kasvaa. Kroppaa, pelaamisen työkalua, hiotaan teräksiseen kuntoon vastaamaan käsipallon fyysisiä vaatimuksia huipputasolla sekä ehkäisemään loukkaantumisia, missä myös huoltavien ja palauttavien harjoitusten merkitys kasvaa huomattavasti. Pelaajista tulee taitavia, ketteriä, kimmoisia, nopeita, voimakkaita ja kestäviä. Käsipallotaitoja hiotaan ja hienosäädetään kohti huippuosaamista nopeassa pelitempossa. Pelipaikkaroolitus sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa korostuu, samoin joukkuepelaamisen ja taktiikan merkitys. Urheilusta tulee elämäntapa, ja muuta elämää aletaan sovittaa yhteen urheilun kanssa. Tästä se voi sitten alkaa, siis todellinen työnteko, huippukäsipalloilija elämä.

Urapolku aukeaa ehkä hieman paremmin liiton järjestämissä valmentajakoulutuksissa, jotka perustuvat Ruotsin Tränarskola-valmentajakoulutusmalliin. Seuraavista valmentajakoulutuksista tiedotetaan erikseen. Lisätietoja valmentajakoulutuksista antaa toiminnanjohtaja Tomi Puikkonen, tomi.puikkonen@finnhandball.net p. 045-11 33 224.

Käsipalloilijan harjoittelupyramidi
Juniorivalmennuksessa tulee noudattaa pyramidin mallista harjoittelusuunnitelmaa. Mahdollisimman monipuolinen ja huolellisesti tehty pohjatyö antaa hyvät mahdollisuudet kehittyä huippupelaajaksi. Liian aikaisin aloitettu seuraavan vaiheen harjoittelu voi tuoda edistymiseen takapakkia.

(Julkaistu alunperin www.finnhandball.net 7.2.2013)

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset