Käsipallo on nyt uuden ajan alussa

Vastine Filip Saxénin kirjoittamaan Hufvudstadsbladetin artikkeliin 24. kesäkuuta 2015.
Linkki verkkoversioon.

Hufvudstadsbladet, Västra Nyland ja Östnyland julkaisivat keskiviikkona 24.6.2015 Filip Saxénin kirjoittaman artikkelin Suomen miesten käsipallomaajoukkueen päävalmentajan valinnasta. Jutussa puitiin rekrytointiprosessia, viitattiin ”kulisseissa käytyyn peliin”, spekuloitiin asioilla, jotka eivät perustu faktoihin sekä mainittiin henkilöitä, joille ei annettu mahdollisuutta kommentointiin.

Jutun sisältöä tarkemmin kommentoimatta, haluamme tuoda esiin Suomen käsipalloliiton näkökulman faktoineen.

Miesten maajoukkuetta kuusi vuotta luotsanneen päävalmentaja Mikael Källmanin määräaikainen pesti päättyy sopimuksen mukaisesti kesäkuussa, huipentuen EM-karsintaotteluihin Suomi-Saksa ja Espanja-Suomi. Källmanin omasta pyynnöstä prosessi seuraavan kauden päävalmentajan valinnasta käynnistettiin jo alkuvuodesta 2015.

Källmanin pitkän kokemuksen ja laajan osaamisen ansiosta miesten maajoukkue on hyvässä nosteessa. Kuuden vuoden jälkeen joukkue on tilanteessa, jossa tarvitaan uudistumista ja uusia näkemyksiä toiminnan kehittämiseksi. Myös päävalmentajan toimenkuva on kasvamassa uudenlaiseen rooliin.

On luontevaa ja yleisen käytännön mukaista, että määräaikaisen työsopimuksen päättyessä vallitsevaa tilannetta tarkastellaan tulevaa ajatellen. Maajoukkueen päävalmentajan rekrytointi toteutettiin tässä tilanteessa normaalina prosessina, jossa oli mukana Suomen käsipalloliiton johtoryhmä. Useiden haastateltujen, ulkomaita myöten, joukosta valikoitui kaksi pätevää hakijaa: Mikael Källman ja Kaj Kekki. Prosessin lopputuloksena liittohallitus päätyi ratkaisuun, jonka mukaan Kekki on uuden ajan edessä mies paikallaan.

Miesten käsipallomaajoukkueella on nyt edessään uusi viisivuotinen projekti, jonka päätavoitteena on pääsy EM-lopputurnaukseen vuonna 2020. Tavoite on vaativa, mutta kovalla työllä saavutettavissa. Tämä vaatii aiempaa ammattimaisempaa otetta kaikilta maajoukkue-toimintaan osallistuvilta. Päävalmentajalta odotetaan myös tiivistä yhteistyötä Suomen Olympiakomitean, Urhean ja muiden palloilulajien päävalmentajien kanssa. Hänen vastuullaan on myös vahva yhteydenpito nuorisomaajoukkueiden kanssa.

Viime vuosina käsipalloliiton talouden tasapainottamiseksi ja tervehdyttämiseksi on tehty iso työ, osin raskaitakin päätöksiä tekemällä. Aiempaa tasapainoisempi talous mahdollistaa nyt osaltaan lisäresursseja maajoukkueen ammattimaisempaan pyörittämiseen.

On uuden alun aika. Haluamme katsoa luottavaisin ja positiivisin mielin eteenpäin sekä antaa työrauhan miesten maajoukkueelle – viiden vuoden päässä häämöttävä päätavoite mielessä. Nyt jos koskaan tarvitaan vahvaa me-henkeä ja yhteen hiileen puhaltamista.

Vielä kerran: iso kiitos suuresta työstä Mikael Källmanille, tervetuloa Kaj Kekki.

//Suomen käsipalloliitto, liittohallitus


Aiheeseen liittyvät kirjoitukset