Raha ja menestys – naiset ja miehet

Hyvät käsipallon ystävät,

Käsipalloliiton päätös luopua naisten MM-karsinnoista on herättänyt suuria tunteita. Olin mukana tekemässä tätä päätöstä ja seison sen takana. Siksi minusta on myöskin asiallista avoimesti jakaa taustoja ja omia ajatuksiani asiasta.

Muistutuan kaikkia siitä, että esitän henkilökohtaisen mielipiteeni, joka ei välttämättä heijasta tai edusta käsipalloliiton virallista kantaa asiassa. Puhun kuitenkin ”meistä” ja kerron miten koen että ”me” – hallitus – olemme yhdessä toimineet .

1506478_1487369928151067_1139129669_n

Rahat

Paljon on puhuttu taloudesta; liiton talous on vihdoinkin tasapainossa. Meillä on erittäin tarkka tieto menoista ja tuloista arvioineen ja ennusteineen, ja voimme tehdä päätöksiä ennakoiden. Tämä päätös oli yksi niistä. Miesten ja naisten maajoukkueiden budjetit ovat kutakuinkin yhtä suuria. Miehillä tuotot ovat suuremmat, joten voidaan hyvin sanoa, että liiton panostus naisiin on hivenen suurempi kuin miehiin. Naisten karsinta syksyllä olisi merkinnyt rahoittamatonta menoerää. Hyvän taloudenpidon periaate on että budjetin menot on täysimääräisesti rahoitettu. Euro eurosta . Näin ei ole aina aikaisemmin ollut ja liiton talous onkin aikaisempina vuosina ollut reilusti pakkasen puolella. Me emme halunneet joutua tilanteeseen, joissa olisimme maksukyvyttömiä ja pakotettuja tekemään leikkauksia jo hyvin tiukasti budjetoituun toimintaan. Siksi teimme tämän vaikean päätöksen. Se tuntui katkeralta ja sattui. Sitä puitiin kovaan ääneen. Mutta päätös oli yksimielinen. Olisimme tietysti voineet laissez-faire -tyyliin siirtää päätöstä. Tuloksena olisi ollut jatkuvan epävarmuuden limbo ja pommin pudottaminen ihan viime kädessä. Tähän emme halunneet lähteä.

Halusimme selkeyttä:

  • Emme ota tätä riskiä ja sitten myöhemmin pistä alijäämäisyyttä NMJ:n piikkiin tai selittele asiaa junnuille, miehille ja muille.
  • Teemme päätöksen ennakoiden, voidaksemme syksyllä lunastaa lupauksen ja järjestää kovatasoisia treenimatseja jokaisella säästyneellä eurolla.
  • Olemme edelleen aktiivisia naisten maajoukkueen asioissa.

Menestys

Matsit ovat olleet kovia. Tuloksena on pelkkiä tappioita. Birgitta ”Bigo” Lindholm on ihan oikeassa sanoessaan että paljon on menty eteenpäin. Edistys ei ole mitattavissa pistein, mutta selviä askeleita eteenpäin pelissä, kovuudessa ja matseissa selvästi kovempia joukkueita vastaan on nähty. Tätä menestystä haluamme tukea. Mutta ylimääräinen karsinta, vaikkakin MM-tasoinen, vailla rahoitusta olisi romuttanut naisten maajoukkueen keskipitkän ja pitkän tähtäimen toimintaedellytykset. Lähteminen vuoteen 2015 ja jatkovuosille usean kymmenen tuhannen euron miinuksella olisi tuonut mukanaan suuria leikkauksia tyttöjen ja poikien maajoukkueisiin tai vaihtoehtoisesti merkinnyt naisten maajoukkueen täydellistä hyllyttämistä. Tavoitteemme on, että kaikki joukkueet jatkavat kilpailuja ja pelillisesti nousujohteista toimintaa ensi vuonna ja jatkovuosina kun uudet karsinnat ovat edessä.  Voitot ovat joukkueelle tärkeitä. Tahdomme panostamalla syksyyn antaa joukkueelle tämän mahdollisuuden. Arvostamme sitä kehitystä – henkilökohtaista, joukkuepeliä, joukkuehenkeä, kovuutta ja kilpailuviettiä – jota NMJ on osoittanut ja haluamme tukea sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Huonoin tapa olisi arviomme mukaan ollut MM-karsinta. Silloin kaikki liiton toiminta olisi pysähtynyt karsinnan jälkeen. Hiljaisemmat kaudet maajoukkuetoiminnassa ovat aivan luonnollisia lajissa, jossa MM- ja EM-kilpailuja ei järjestetä joka vuosi. Miesten maajoukkueella oli pari vuotta sitten lähes puolentoista vuoden mittainen hiljainen kausi. Kukaan ei silloin puhunut ”lakkauttamisesta” tai ”lopettamisesta” koska siitä ei ollut kyse. Ei ole nytkään.

Vuoropuhelu

Päätöksestä keskusteltiin heti joukkueen kanssa. Mahdollisuudet rakentavaan keskusteluun tuhosi valitettavasti vastakkainasettelun ilmapiiri. Hbl:n Filip Saxén kirjoitti tapahtuneesta hengessä, joka ei edistänyt vuoropuhelua.

Päivitys: linkit korjattu.

Tuttuni Fille on kokenut ja hyvä urheilutoimittaja ja kirjoittaa juuri niin kuin hänen pitääkin, joskin ylläolevan artikkelisarjan osalta kaipaan välillä objektiivista toimittajaa. Tietysti tunteiden pitää velloa, se on käsipalloa! Pelaajien vapautta ilmaista itseään ei myöskään etukäteen saa rajoittaa, mutta jos maajoukkueen johto ottaa lehdistön aseekseen, heikentää se olennaisesti mahdollisuuksia päästä vuoropuhelulla yhteisymärrykseen. Pitää keskustella ja kuunnella. Pitää myös kunnioittaa urheilua, tovereitaan ja muita käsipallon ystäviä eikä tahallisesti lausunnoillaan tai toimillaan vahingoittaa lajia. Jos se on aikomuksena, niin sopivampaa on ensin lopettaa ja sitten puhua ex-käsipalloilijana. Viestintää on sekä liiton että joukkueen puolelta hoidettu ajoittain todella huonosti. Birgitta on ottanut todella paljon vastuuta, enemmän kuin mielestäni tilanteessa voitaisiin edellyttää ja on omalla toiminnallaan edistänyt merkityksellisen vuoropuhelun syntymistä. Tack Bigo! Arvostan tätä suuresti!

Toiminnan tuki

Käsipalloliitto jäi vaille olympiakomitean tukea tänä vuonna. Yksinkertaistettuna kyse oli siitä, että liitolla ei ole valmennuspäällikköä ja toiminta ei siten täytä tuen myöntämisen kriteerejä. Toimintamme vaikuttavuutta ja merkityksellisyyttä mittaavat ja arvioivat aina muut, siksi meidän on saatava valmennuspäälllikkö, joka kouluttaa, yhteen sovittaa ja kehittää käsipalloa päivittäisessä yhteistyössä seurojen ja sidosryhmien kanssa. Katsotaan vaikka korista, lentistä, säbää ja futista –– ei tässä ole mitään muuta vaihtoehtoa! Yksi tapa saada menot balanssiin tässä on korottaa maksuja ja nyhtää rahat seuroilta. Harva seura on tähän valmis. Toisaalta, esityksenä tämä olisi hyvä, koska se pakottaisi seurat saapumaan kevät- ja syysliittokokouksiin valmistautuneina tekemään päätöksiä asioista. Toinen tapa saada asia hoitumaan on hyvä ja tarkka taloudenpito, kehyksissä pysyminen, menokohtien hallittu päättäminen ja säästyneiden varojen kohdentaminen tulevaan toimintaan tiukasti priorisoiden. Tätä me nyt teemme.

Liitto laittaa ”säästyneet varat” naisten maajoukkueen syskyn toimintaan ja valmennuspäälllikön palkkaamiseen. Tällä satsauksella vaikutamme kahteen tärkeimpään priorisoituun asiaan, nimittäin ”Kilpailutoiminta” ja ”Kilpailutoiminnan tuki.” Molemmat ovat myös tuottorivejä budjetissa lipputulojen, kumppaneiden ja kansallisten kattoyhdistysten tuen muodoissa.

Olen ollut mukana tekemässä vastuullista ja hyvää päätöstä. Päätösten tekeminen on ammattini. Tämän päätöksen taustalla olivat perusteelliset selvitykset ja analyysit vaikutuksista ja riskeistä. En tietenkään ole mielissäni päätöksestä, mutta yhtälailla olen ylpeä siitä, että pystyimme ja uskalsimme sen tehdä. Olen ehdottoman luottavainen siinä suhteessa, että tämä päätös oli paras mahdollinen. Se, että siitä tulee hyvä, on jatkossa kiinni toimeenpanosta – siitä, että sekä liitto että joukkue yhdessä vievät päätöksen maaliin. Nyt vaikuttaa siltä että pelaajat ja joukkueenjohto haluavat luopua vastuusta. Kesäloman ja hermolevon jälkeen ei näin enää saa olla!

Mitä viestintään tulee, tämä opetti sen, että meillä on paljon opittavaa. Viestintämme tässä asiassa oli melkein ”hylsy.” Tästä esitän henkilökohtaisen anteeksipyyntöni, mikä myöskin oli tämän merkinnän inspiraatio.


Aiheeseen liittyvät kirjoitukset