Liten kinesisk stad med Finlands befolkningsmängd…

… det är Liuzhou i ett nötskal. Att kalla den för liten är alltså lite speciellt men i kinesiska mått så stämmer det. En riktigt trevlig stad, åtminstone till den del vi hunnit se på den. Inga besök på torg eller marknader har varit inplanerade, såpass rädda för den ”nya fågelinfluenssan” tycks de också vara här, är för övrigt huvudrubriken i alla nyhetssändningar.

Staden ligger dels på en ö omgiven av en flod (så har de faktiskt förklarar det för oss, har ej kollat noggrannare på kartan) och sedan då på den andra sidan om floden, 6 broar förenar ön med de omgivande stadsdelarna. Var riktigt fint att länka längs floden idag på förmiddagen, men varmt och fuktigt är det, nästan lite i mesta laget för oss som varit vana med minusgrade alldeles just (idag igen närmare 30 grader och en rejäl luftfuktighetpå det så svetten rinner utan större anstänging.

Igår hann vi se ett konfucianskt tempel (på utsidan för in kom vi ej…), vid flodkanten, strax intill ligger sedan hypermoderna skyskrapor med X antal våningar och självlysnade fasader, en riktigt kulturkrock med andra ord. Något som iochförsig passar in på staden, sägs vara en riktigt smältdegel av minoritetsfolk.
Vilket i sin tur märks i matkulturen som är rejält varierande (visserligen med nudlar och ris i huvudrollen), tycks finnas ett oändligt antal kryddsåser man kan blanda kött och grönsaker i och servera. Den gemensamma nämnaren är dock att det är gott och faktiskt inte för kryddstarkt (antar att restaurangerna är snälla med kryddniongen då ser oss komma…). Enligt uppgift har vi, åtminstone än så länge, inte fått desto mer exotiskt kött än gris, nöt och höna ( lite skaldjur och fisk), få se om det kommer nåt annat på bordet ännu…

Appropå smältdegel, så kom turneringen igång idag med matcherna. Jiangsu – Tibet, Anhui – Hongkong och Macao – Shandong, så också de mindre regionerna av Kina är representerade. Tibet och Macao såg visserligen väldigt unga ut för att delta i herr-turnering, men med var de ändå trots rejäla förluster. Däremot skrällde Hongkong mot Anhui, något som betecknades som ett mindre under. Kan dock konstatera att också här vann det bättre laget, noggrannare analys av lagen och nivån får vi ta lite senare under turneringen.

Satt idag i publiken då de lokala domarna, med deras IHF-par i spetsen skötte matcherna, kanske det blir vår tur imorgon. Skulle nog vara kul att komma igång med dömandet också, turistandet i all ära men SÅ roligt är det ändå inte och SÅ mycket tycks det inte finnas att se. Men eftersom nomineringarna kommer först matchdagens morgon (i de kinesiska domarnas fall bara 2h innan match!) så återstår det att vad som väntar på det dagliga domarmöte imorgon biti.

Skrivs imorgon igen!

Tuoreimmat jutut