Kraka kaulassa ja lilaa luomella

Lauantaina oli jälleen aihetta pistää parempaa päälle Riihimäelläkin. Sellaista lilaa luomeen ja kravattia kaulaan -menoa on riihimäkeläisittäin aika harvoin tarjolla. Onneksi viimeisen kymmenen vuoden ajan on ollut yksi lähes takuuvarma arjenpilaaja, Cocks. Viittä SM-kultaa ja cupkannua on saanut juhlia se, joka biletystä kaipaa. Ainakin on ollut hyvä aihe.

Cocks juhli 40-vuotista taivaltaan, jota Käsipalloliiton puheenjohtaja Jari Henttonen kuvasi juhlassa lähes hellästi hämäläiseksi itsepäisyyden poluksi. Aikamoista pään seinään ja siitä läpi -lyömistä se on tuntunut välillä olevankin. Joskus on tuntunut vahvasti siltä, että liitto yrittää niin pirusti pistää Cocksin hankkeille hanttiin. Yhtä kovasti liitolle hanttiin on pistänyt Cocks-manageri Jari Viita, joka sai kautta rantain tuostakin tekemisestään Henttosen kiitokset. Tämä kun totesi Cocksin edustavan lajin parasta nykyhetkeä: koskaan ei Suomessa seura ole lähtenyt kohti yhtä haasteellista kautta, yli 70 miesten ottelua Euro Cupeissa, Baltian liigassa, SM-liigassa ja Suomen cupissa. Aina ei ole ollut helppoa näiden liigojen yhteensovittaminen. Cocks on välillä joutunut pelaamaan niin ahtaissa aikaraoissa noita otteluitaan, ettei se ole tuntunut reilulta.

Viita vihjaili Riihimäen kaupunginjohdolle juhlassa, että seura tavoittelee suhteessa samanlaisia harrastajamääriä kuin edustuksen matkalla nähty ruotsalainen pikkukaupunki. Se tarkoittaisi yli tuhatta käsipalloilijaa Riihimäen katukuvassa. Aika epätodennäköinen haave, mutta korkeallehan pitää tähdätä. Ihmeellisesti se Cocks on jo kasvanutkin käsipallon outolinnusta yli 200 juniorin seuraksi ja lajin lippulaivaksi. Vastikään seura palkkasi päätoimisen junioripäällikön Jaakko Horellin. Ja monessako kaupungissa toimii päiväkoti-ikäisille käsiseskari. Sieltä se starttaa, kehitys.

Cocks on viime vuosina osannut poimia Suomen käsipallokartalta mielenkiintoisia täsmähankintoja. Näitä parhaimmasta päästä on tietysti edustuksen päävalmentaja Kaj Kekki, maan ehdoton huippu. Hauska piikki Karjaan suuntaan on ensimmäisen sikäläisen, Robin Sjömanin saaminen edustusmiehistöön. 40-vuotisjuhlapelissä Robin löylytti muun muassa velipoika Samin edustamaa BK-46:tta kahdeksalla maalillaan. Nuori Sjöman nimesi yhdeksi toiveekseen Cocksin suhteen halun oppia suomea. Toinen on tietysti halu oppia pelaamaan, Kekin ohjauksessa. Tuota juhlapeliä tuomitsivat muuten Cocksin ikiomat Markku ”Pilkku” Tuomi ja Harri ”Hapuli” Nieminen. Pilkku sai paidalleen seuraa Urheilutalon seinälle, kun Jarmo Lepolan 13-numeroinen paita jäädytettiin. Niinpä Antti Valokin joutuu jatkossa pelaamaan ihan uudella numerolla.

Kolmannen seinällä roikkuvan paidan omistaja Pekka ”Puili” Lehtinen esitteli Cocksin iltajuhlassa hienon 40-vuotishistoriikkinsa. Se kertoi muun muassa, että nimen Cocks keksi mainosmies Kauko Heilevuo. Mistä lienee keksinyt, mutta eipä sen parempaa olisi voinut väläyttää; kyllä se niin paljon on hämmennystä, kiinnostusta, naurua ja uteluakin herättänyt. Ja varmasti jäänyt mieleen. Lehtinen itse on todellinen Cocksin Grand Old Man ja sai lajiuurastuksensa kunniaksi lauantaina Käsipalloliiton kultaisen ansiomerkin.

Kaisa Estola-Haaranen
Kirjoittaja on Hyvinkään–Riihimäen-alueen paikallislehden Aamupostin urheilutoimittaja

Tuoreimmat jutut