Talenttiryhmän uusi kausi avattiin viikon leirillä Solvallassa

Solvallan neljäs Talenttiryhmä 99/98 –leiri pidettiin heinä-elokuun vaihteessa Ulf Anderssonin, Vanja Radicin, Björn Monnbergin ja Anthon Nyströmin vetämänä.

Ulf varoitteli jo kesällä kun suunnittelimme leirin sisältöä että hän saattaisi vetää omanlaisensa leirin ja jättää ”viralliset” mapit kotiin. Vietettyään päivä Ljubomir Vranjesin kanssa Kristianstadin beachilla hän soittikin ja kertoi suunnitelmansa. Aivan mahtava fiilishän siitä tuli kun vihdoinkin saisimme nähdä millä tavalla Ulf valmentaa kun hänellä on ns. vapaat kädet.

Leiristä tulikin kaikista tähänastisista leireistä se kaikkein kovin. Päivät alkoivat maastojuoksulla aamuseiskalta, jonka jälkeen pojat ja tytöt vuorottelivat Areenalla iltamyöhään. Ulfin vetämiä harjoituksia oli yli 8 tuntia/päivä ja ilahduttavaa oli nähdä miten pojat jäivät oman sessionsa päätteeksi katsomaan samaa ohjelmaa tyttöjen tekemänä, jolloin he näkivät mitä Ulf oli yrittänyt takoa heidän kanssaan, jolloin opin omaksuminen vahvistui. Toiveeni oli leiriä suunnitellessamme, että fokusointi olisi painottaa pelaajille hyökkäävyyttä joka tilanteessa kaiken ajan mitä pelaaja on kentällä.

Teema puri hyvin ja Ulf aloitti ensimmäisen päivän puolustuspelaamisella uudella tavalla. Hän toi harjoituksiin valtavasti yksilösuorituksia joita hän sitten kapellimestarin tavalla yhdisti isoksi orkesteriksi, joka saumattomasti ja yhtäaikaisesti pelasi loistavaa puolustuspeliä. Hienoa oli huomata miten pelaajat oppivat pienillä selkäkosketuksilla ja äänillä reagoimaan nopeammin hyökkääjän sivuliikkeisiin ja vielä ennakoivasti. Uutta ja mykistävää oli fiilikset treenien jälkeen kun juuri opitut asiat avasivat pelaajille täysin uuden maailman. Sanomattakin selvää oli totaalinen heittäytyminen treeneihin joten lehtereillä ”huilasi” välillä enemmän pelaajia kuin edellisillä leireillä hieromassa paikkojaan.
20140728_131215 20140728_132027 20140728_145008
Hyökkäyspelaaminen oli pääteemana neljän päivän ajan. Siinä Ulf, Björn ja Anthon antoivat jokaiselle pelaajalle joka pelipaikalle paljon ajateltavaa. Ilahduttavaa oli nähdä kun valmentajat pysäyttivät pelin ja pelaajat välittömästi muodostivat tiiviin ryhmän kuullakseen erilaisia totuuksia mikä johtaa mihinkin ja minkä takia asiat pitää nimenomaan tehdä tietyllä tavalla. Pelaajien pelinymmärrys nousi leirillä monta pykälää kun Ulfin ja Björnin yhteenlaskettu yli 60 vuoden kokemus upposi pelaajiin. Ulf olikin hyvin mielissään kun huomasi miten paljon jokainen leiriläinen ylitti odotuksia päivästä toiseen. Ryhmä alkoi kasvaa yhteen sellaisella voimalla että valmentajat tokaisivat että tällä ryhmällä voisi hyvinkin lähteä tulevaisuudessa turnauksiin.

Joukkueena pelaaminen ei ole ollut Talenttiryhmän tärkein asia leireillä, koska painotus on aiempien leirien suunnitelman mukaan ollut yksilövalmentaminen. Halusimme kuitenkin tällä leirillä antaa pelaajille mahdollisuuden jokaisen harjoituspäivän päätteeksi painaa tuoreeltaan oppimansa asiat omaan peliinsä fyysisesti. Siten saimme jokailtaisessa pelissä paremmin karsittua pois pelaajien virheitä omien oivallustensa kautta.

Ei se huutamalla parane, huumorilla hoituu paremmin.

Tästä sateli valmentajille välillä yllättävän herkkiä kiitoksia – harvoin sitä kuulee kun 15-16 v. pojat oikeasti herkistelevät hirmu kovan treenin jälkeen.

20140731_133639 20140728_201950 20140730_200340

Vanja Radic teki taas kerran aivan loistavaa työtä!
Maalivahtivalmentaminen on hallinnassa kun näkee miten paljon leirin neljä maalivahtia kehittyi viikon aikana. Kaikkien sivuliikkeet paranivat rutkasti ja ehkä selkeimmin kehittyi usko itseensä ja totaalinen pelottomuus. Eräs tytöistä arasteli hieman maanantaina mutta teki perjantaina itsensä isoksi ja meni vastaan kun 98-pojat latasi täysillä – ja onnistui loistavasti torjunnoissaan! Vanjan laatimalle viikko-ohjelmalle olisi mielellään nähnyt muutaman maalivahdin lisää, mutta nyt mukana olleet saivat yksilöllistä eliittivalmennusta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Suuret kiitokset Solvallan koko henkilökunnalle jonka työpanos mahdollisti valmentajien ja pelaajien totaalisen keskittymisen käsipalloharjoitteluun. On niin mukavaa huomata kun asiat rupeavat hoitumaan kuin itsestään. Talenttiryhmänkin oman hengen siemen orastaa ja kasvaa vahvana. Andulle aivan erityinen kiitos koko leirin puolesta! Ei mene enää kauaa kun projekti alkaa tuottaa satoa enemmänkin. Olemme jo ”menettäneet” maajoukkueisiin pelaajia, ketkä näin ollen siirtyvät omille siivilleen.

20140728_165108 20140731_203448 20140731_203449

Talent99 leiri kesällä 2014 Solmitut ystävyyssuhteet leireillä antavat aivan varmasti pelaajille paljon tulevaisuudessa kun maailmalla tavataan! Pelaajia alkaakin jo olla hyvä määrä jos lasketaan että neljällä viikkoleirillä on ollut 95 eri pelaajaa. Muutama on ollut kaikilla leireillä ja jotkut vasta yhdellä, mutta olisi varsin kummallista jos ei yhteenlasketut viikkotreenimäärät tälle koko joukolle alkaisi kohta näkyä seuroissa.

Järjestin Solvallan Pitkäjärvellä leirin viimeiselle illalle ennen iltagrillijuhlaa kalastuskilpailun jossa kolme venekuntaa kahdessa erässä vetouisteli -soutaen tietysti- pari tuntia. Koko kalastuskilpailun voitti Uffe, joka veti saunan laiturilta puolen kilon hauen, ja siitähän sitä riitti riemua…

Seuraavia leirejä suunnitellaan seuraavasti:
– Joulutalentti 5.-7.tammikuuta
– Hiihtolomatalentti 16.-20. helmikuuta.
Näistä tulee lähiaikoina enemmän tietoa.

Teksti: Klaus Berglund
Kuvat: Vanja Radic

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset